Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.07.2015 12:06 | Správy | Domáce správy
Video

Briti zverejnili mapu s rizikom terorizmu vo svete, Slováci reagujú: Prečo (ne)máme strach z dovolenky

Máme mať dôvody na obavy? Cez letné prázdniny sa do zahraničia na letné dovolenky chystajú tisíce Slovákov.

Medzi nimi sa nájdu mnohí, ktorých od oddychu neodradia ani posledné teroristické útoky z obľúbených letovísk v Tunisku či vo francúzskom Paríži. Britský týždenník Sunday Express zverejnil mapu potenciálnych hrozieb v Európe a v severoafrických krajinách, ktoré Slováci roky preferujú. Nový Čas sa spojil s niekoľkými našimi turistami, ktorí sa buď v danom štáte už zdržujú, alebo sa tam iba chystajú. Aká je aktuálna situácia v dovolenkových rajoch očami Slovákov? Narušia útoky šialencov dovolenky tých, ktorí sa do letovísk iba chystajú?

Majú obavy a rešpekt, svoje dovolenky však nezrušia. Odcestovaní Slováci, ale aj tí, ktorí si zaslúžený oddych ešte len plánujú užiť, pre Nový Čas povedali, že síce nedávne teroristické útoky v Európe a blízkych afrických krajinách registrujú, ale veria, že sa im akékoľvek tragédie vyhnú.

Otvoriť galériu

Podľa mapy, ktorú zverejnil Sunday Express na základe informácií z britského ministerstva zahraničných vecí, najvyššie riziko masakrov hrozí v súčasnosti vo Francúzsku, Belgicku, Španielsku, Turecku, Alžírku, Tunisku, Líbyi a Egypte. Stredné riziko sa týka okrem iných aj Talianska a Nemecka. Nízky stupeň varovania platí dokonca aj pre Slovensko, Rakúsko a Maďarsko. Na porovnanie: Česká republika sa podľa mapy nachádza v najnižšej možnej miere ohrozenia.

 

„Ak by som si mal vybrať v zahraničí dovolenku, volil by som si Európu, ale aj tu treba byť prieberčivý. Nie je jedno, kam pôjdete. Niekde je riziko nižšie, niekde vyššie. Je to odhad, akoby som mal veštiť z krištáľovej gule. Nevieme, komu sa podarí zabezpečiť bombu, nevedia to ani spravodajské služby, lebo do takého prostredia nevidia,“ povedal bezpečnostný analytik Milan Žitný, podľa ktorého je na každom z nás, aby sme zvážili možné riziko.

„Povedať o jednej krajine, že je riziková, znamená, že tá nemenovaná je bezpečná. Vychádzajme z toho, že nulové riziko neexistuje. Je na každom, ako naloží so svojím životom. Musíme sledovať, čo sa okolo nás deje,“ uzavrel Žitný. 

Najväčšie masakre v letoviskách

Bali 2003, 202 obetí

Najväčší masaker sa odohral v roku 2003 na ostrove Bali. Teroristická organizácia Džamáá islamía, ktorá je odnožou al-Káidy, vyslala na diskotéku samovražedného útočníka. Zabil 202 ľudí, zranilo sa ďalších 350.

Veľká Británia 2005, 52 obetí

Štyria islamisti odpálili tri bomby v londýskom metre a jednu v autobuse v júli 2005. Samovražední atentátnici popravili 52 ľudí a viac ako 700 zranili. Útok prišiel deň po tom, ako sa Londýnčania dozvedeli, že zorganizujú olympiádu.

Tunisko 2015, 38 obetí

Tunisko zasiahol v júni druhý teroristický útok v tomto roku. V Sousse, osamelý stúpenec Islamského štátu postrieľal na pláži a v okolí 38 európskych turistov. Len pár metrov od tragédie oddychovali Slováci, po ktorých prišiel na dvakrát vládny špeciál.

Tunisko 2015, 22 obetí

Traja teroristi napadli v marci toho roka národné múzeum v hlavnom meste Tuniska - v Tunise a zabili 22 ľudí.. Zranených bolo viac ako 50 ľudí. Dvaja z útočníkov zahynuli pri zásahu polície. Zodpovednosť za útok priznal Islamský štát. V rovnakom čase sa v letovisku nachádzal slovenský detský súbor, po ktorý priletel vládny špeciál.

Francúzsko 2015, 17 obetí

Krvavé tri dni zažili Parížania v januári 2015. Celkovo päť útokov mali na svedomí traja členovia Islamského štátu. Dohromady zabili 17 ľudí. Najväčší počet obetí padol v redakcii satirického časopisu Charlie Hebdo. Všetci útočníci pri útoku polície zahynuli. Ich pomocníčke sa podarilo utiecť do Sýrie.

Bulharsko 2012, 6 obetí

V roku 2012 otriasol Bulharskom teroristický útok, ktorý podľa miestnych úradov malo na svedomí hnutie Hizbaláh. Útočník odpálil bombu v autobuse s izraelskými turistami, ktorí smerovali na letisko v Burgase.

Otvoriť galériu

Pavol Karpjak (29) a Bibiana (20), Grécko

„Grécka sa netreba báť. Vrátili sme sa v poriadku. Hoci banky boli zavreté, nepocítili sme žiadne problémy, pretože cudzinci nemali problém s výberom hotovosti z bankomatov. Aj keď banky boli zavreté, inak všade vládol čulý ruch. Určite by Slováci nemali do Grécka rušiť dovolenky, oplatí sa ísť si tam oddýchnuť.“

Otvoriť galériu

Ján Tokár (68), Bulharsko

„Akurát sa nachádzame s manželkou a 15-ročným vnukom v Primorsku. Je tu pokoj, nič vážne sa nedeje, nie sú ani nejaké negatívne nálady, ktoré by spôsobovali stres. Rozprávali sme sa aj s delegátom, ktorý sem organizuje zájazdy, a povedal, že nikto zatiaľ nemal problémy. Neregistrujeme ani imigrantov.“

Otvoriť galériu

Peter Lajda (28), Taliansko 

„Rozmýšľal som nad zmenou dovolenky, keď­že Taliansko je stredne rizikovou krajinou, ale dostal som informácie, že do tej oblasti imigrantov nepúšťajú. Uvidíme nakoniec, čo bude na tom pravdy. Čo má prísť, príde, my s tým nič neurobíme. Mám určitú obavu, že by sa k nim mohli zamiešať nejakí útočníci, ale dúfam, že sa nič také nestane.“

Otvoriť galériu

Eliška Šuňalová (23), Turecko 

„Cestujeme do Turecka, aj keď sme rozmýšľali, či to nezrušíme. Nebolo tam však tento rok nič také, ako sa stalo v Tunisku alebo v Egypte. Je to pokojnejšia krajina. Obavy by som mala skôr z Tuniska, odkiaľ sa pred pár dňami vrátila kamarátkina mama vládnym špeciálom. V každom prípade v Turecku nebudem chodiť v noci von a na nebezpečné miesta. Je to trochu iná krajina ako naša. Keď sa má niečo stať, tak sa to môže stať všade na zemi.“

Otvoriť galériu

Veronika Janegová (22), Tunisko 

„Mali sme kúpenú dovolenku do Tuniska, ale kvôli útokom ideme s partiou dovolenkovať do Turecka. Keď som sa dopočula o teroristickom útoku, pomyslela som si, že by som nechcela byť na mieste obetí a že preto budeme musieť naše plány zmeniť, lebo je to tam nebezpečné. Možno nakoniec zvýšia bezpečnosť, ale pokiaľ chce niekto spraviť zle, tak to spraví bez ohľadu na to, koľko polície tam bude. Ani Turecko nie je stopercentná istota, ale hádam to dopadne dobre.“

Máme rušiť zájazdy?

Bezpečnostný analytik Milan Žitný 

Otvoriť galériu

Podľa publikovanej mapy existuje na Slovensku nízky stupeň ohrozenia. Sú tieto informácie relevantné?

V prvom prípade, ak ide o mapu priamo od nejakého britského úradu, asi nebudú nadšení jej únikom, pretože môže vyvolať zbytočné emócie. Mapa pracuje s informáciami, ktoré majú príslušné orgány k dispozícii. Ako aktuálne sú tieto dáta? Záleží práve na nich, aké sa pri vstupe zadajú. Slovensko je dlhodobo jednou z krajín, ktorá nie je výrazná z hľadiska rozšírenia komunít, ktoré majú blízko k teroristickým kruhom. V takých krajinách je, samozrejme, riziko vyššie.

Aká je súčasná situácia v Európe?

Nikdy sa nedá jednoznačne povedať, že tá a tá krajina predstavuje pre nás hrozbu. V Nemecku už niekoľko rokov riešia škandál, keď traja extrémisti boli chránení spravodajskou službou a vraždili Turkov. Pre koho bolo nebezpečnou krajinou? No pre Turkov. Kto by povedal, že sa útok stane v Tunisku, ktoré je jedinou krajinou svojho regiónu, kde funguje politický systém? Prestanú teraz ľudia chodiť do Paríža? Nie, povedia si, že sa im to nemôže stať a že budú chodiť na bezpečnejšie miesta. Kto by pred rokmi povedal, že sa stane na Bali to, čo sa stalo.

Mali by Slováci zrušiť dovolenky v niektorých štátoch?

Ako som povedal, nedá sa vybrať jedna krajina. Je na každom individuálne, aby posúdil mieru nebezpečenstva. Slováci by mali sledovať situáciu vo svete a odporúčania ministerstva zahraničných vecí.

Bude sa súčasný stav v budúcnosti zhoršovať alebo zlepšovať?

Nedá sa to predpokladať, pretože udalosti majú svoj priebeh. Prichádzajú nové informácie, všetko je len odhad. S takými odhadmi môžu pracovať spravodajské služby. Každá krajina by mala mať zrevidovanú bezpečnostnú doktrínu. Je to mimoriadne dôležité. Sú nové bezpečnostné výzvy, s ktorými by mali krajiny pracovať. My trochu zaostávame.

V čom?

Máme vždy nejaké sklzy. Reagujeme pomaly, pretože sa považujeme za krajinu, ktorá je stále v bezpečnom prostredí, ale situácia na Ukrajine ukázala, že to tak nakoniec nie je. Druhá vec sa týka toho, či dokážeme nastaviť projekty bezpečnosti správne. Môžu byť nastavené správne, ale nakoniec nesprávne vyhodnotené.

Môžu útočníci využiť migrantov na presun po Európe?

Je to hypotetické, ale nevnímam to ako riziko. Otázkou bezpečnosti je skôr téma Grécka. Keď nie sú peniaze, nie sú prostriedky na ochranu hraníc, na lekárov, na úradníkov, a to ovplyvňuje bezpečnosť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Z basy ušli väzni, odpadnete, ako to spravili: Jedného stále nenašli!
Kramár si prišiel po svoju novopečenú dcérku a jej mamičku.
FotoVáš Tip
Dojatý Maroš Kramár s novorodenou dcérkou: Nechcel som si na tomto stavať popularitu
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a ruský prezident Vladimir Putin
Blinkenov drsný odkaz do Kremľa: Putin sa v tomto MÝLIL!
Na snímke z videa zverejnenej ruským ministerstvom obrany vojenský vrtuľník Ka-52 ruských vzdušných síl vystreľuje rakety na cieľ na Ukrajinu z neznámeho miesta 12. apríla 2024.
Rokovanie o „spravodlivom mieri“ na Ukrajine: Podarí sa docieliť ukončenie vojny?
V Rusku čelia prírodnej katastrofe už niekoľko dní.
Katastrofa v Rusku: Pri Urale sa schyľuje k najhoršiemu, stovky ľudí ostali bez domova
Podľa autora videa nejde o žraloka.
V chorvátskom Dubrovníku natočili zvláštneho tvora: Objaví sa len RAZ za pár rokov!
Blesky nad elektrárňou Orot Rabin neďaleko izraelského mesta Hadera.
Nad konfliktom medzi Izraelom a Iránom sa zaťahujú mraky: Svetoví lídri upozorňujú, dôjde k najhoršiemu?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Chystá sa hlasovanie, na ktoré čaká celý svet: Dočká sa Ukrajina a Izrael pomoci od Spojených štátov?
Otec Milan je obvinený z týrania blízkej a zverenej osoby. Príbuzná tvrdí, že deti netýral.
Foto
Hrôza detí v Dolných Orešanoch: Neľudské týranie a chladnička na zámok! Otvorená spoveď príbuznej obetí
Presov, Slovakia - August 13, 2014: People walking on main street in the center of Presov in Slovakia during cloudy day in summer 2014
Prešov sa tento rok poponáhľal: Počasie ho donútilo začať s rozsiahlou činnosťou skôr! Koľko to bude stáť?
Ilustračné foto
Obetiam domáceho násilia svitá na lepšie časy: Hlava štátu podpísala zákon, ktorý násilníkom nič nedaruje
Na nedatovanej snímke amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) objekt, ktorý v marci 2024 poškodil dom na Floride.
Mužovi na Floride zničil dom čudný predmet z vesmíru: NASA musela vyjsť s pravdou von!