Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.07.2015 15:51 | Šport | Šport mix
Video

Aj vy sa už tešíte na Tour? Peter Sagan má jedinečnú šancu zaradiť sa medzi legendy!

Už túto sobotu 4. júla odštartuje v holandskom meste Utrecht 102. edícia legendárnych cyklistických pretekov Tour de France. 

Tá sľubuje od začiatku veľmi napínavé súboje, keďže o slávny "maillot jaune" sa pobijú až štyria veľmi silní súperi. Obhajca titulu Vincenzo Nibali z Talianska, jeho predchodca z roku 2013 Chris Froome z Veľkej Británie, dravý Kolumbijčan Nairo Quintana a dvojnásobný víťaz Alberto Contador. Na štarte má opäť zastúpenie aj Slovensko.

V tíme Tinkoff-Saxo bude obhajovať zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže Peter Sagan, ktorý môže získať druhú najcennejšiu trofej už štvrtýkrát v rade a zaradiť sa medzi legendy Tour. Druhý tradičný účastník spod Tatier Peter Velits musel tento ročník vynechať pre problémy s artériou v ľavej nohy, ktoré si vyžiadali operáciu.

Každý zo štvorice favoritov na celkový triumf je na vrchole svojich síl a tak viacerí odborníci tvrdia, že tento rok bude boj o žltý dres pre celkového víťaza najvyrovnanejší a najťažší od roku 1986, keď sa z triumfu tešil slávny Američan Greg LeMond.

 

"To, akú má Tour tento rok štruktúru naznačuje, že to naozaj bude epický súboj veľkých rivalov. Pravdepodobne najväčšia bitka, akú sme za posledné roky na Tour de France videli," nechal sa počuť Froome, ktorý potvrdil vzostup formy pred štartom podujatia celkovým triumfom na júnových pretekoch Critérium du Dauphiné. Tridsaťročný jazdec stajne Sky tam navyše zaknihoval aj dva etapové vavríny a druhé miesto v klasifikácii vrchárov.

Španiel Contador ako jediný zo štvorice absolvoval tento rok náročné Giro d'Italia a dokázal ho s prehľadom vyhrať. Aj keď by sa to mohlo podpísať na väčšej únave ako u ostatných, tridsaťdvaročnému matadorovi z tímu Tinkoff Saxo to dáva aj väčšiu motiváciu. Ak by totiž vyhral aj Tour, stal by sa prvým pretekárom, ktorý triumfoval na prvých dvoch Grand Tours sezóny od roku 1998, keď sa to podarilo Marcovi Pantanimu. Navyše by si na konto pripísal už ôsmy celkový triumf na pretekoch "veľkej trojky" a zaradil by sa medzi absolútne legendy cyklistiky. Navyše má k dispozícii aj silnú podporu. V drese Tinkoff-Saxo sa bude spoliehať najmä na silného vrchára Rafala Majku z Poľska, Čecha Romana Kreuzigera, či veterána Ivana Bassa.

Formu má aj Quintana. Vlaňajší víťaz Gira skončil koncom júna druhý na pretekoch Route du Sud s minimálnym odstupom práve na Contadora, v marci vyhral Tirreno-Adriatico. Druhý muž Tour 2013 sa na tohtoročnú edíciu pripravoval na domácej pôde. "Je to menej náročné, keď ste so svojou rodinou. Celý mesiac som sa cítil pohodlne, trénoval som dobre v príjemnom počasí a vo výške. Bolo to pre mňa dobré," povedal Quintana, ktorý sa v stajni Movistar delí o post lídra so skúseným Alejandrom Valverdem.

Najmenej vydarenú sezónu má za sebou obhajca trofeje. Nibali dosiahol v etapových pretekoch najlepšie umiestnenie na Tour de Romandie, kde skončil desiaty, na Critérium du Dauphiné o dve priečky nižšie. Jeho prednosťou je však výbušnosť, čo dokázal aj na nedávnom šampionáte Talianska, ktorý vyhral, a môže ju využiť v úvodnom týždni v náročných etapách na nebezpečných kockách, rovnako ako vlani.
Okrem štyroch najväčších favoritov môžu zamiešať karty aj ďalší pretekári. Ako vždy bude v kopcoch silný španielsky veterán Valverde, či jeho krajan Joaquim Rodriguez z Kaťuše.

Na vysoké umiestnenie v celkovom poradí si brúsi zuby aj líder BMC Američan Tejay van Garderen. Domáci priaznivci čakajú na triumf svojho favorita už dlhých 30 rokov a tak budú povzbudzovať najmä Thibaulta Pinota a Romaina Bardeta, ktorí by chceli pokračovať v šľapajách posledného francúzskeho víťaza Bernarda Hinaulta.
Slovenskí fanúšikovia veria, že Peter Sagan potvrdí stúpajúcu formu a štvrtýkrát v rade získa zelený dres pre najlepšieho v bodovacej súťaži. V tomto ročníku však bude mať sťaženú situáciu, keďže pre Olega Tiňkova je jednoznačne prednejší žltý dres a tak aj dvadsaťpäťročný Slovák bude musieť pracovať pre potreby Contadora.

Sagan sa naladil na vrchol sezóny dvojnásobným triumfom na spoločných majstrovstvách SR a ČR, keď sa stal šampiónom v časovke aj pretekoch s hromadným štartom. Svoje špurtérske kvality potvrdil dvoma prvými a dvoma druhými etapovými miestami na Okolo Švajčiarska, kde získal aj zelený dres. Na Tour pôjde na novom bicykli značky Specialized, ten si vyskúšal práve na švajčiarskych cestách.

"Teším sa z toho, že Tour budem jazdiť na novom bicykli. Prvýkrát som šiel na ňom na pretekoch Okolo Švajčiarska. Samozrejme, čísla sú dôležité, ale to je práca pre mechanikov. Pre mňa je najdôležitejším momentom, keď si naň sadnem. Ako sa na ňom budem cítiť a bude to víťazný bicykel? Vyzerá výborne a už sa mi podarilo na ňom zvíťaziť, preto je skvelé, že ho budem mať aj na Tour," povedal.

Konkurenciu v boji o druhý najcennejší dres mu robia najmä Brit Mark Cavendish, ktorý má na konte už 25 etapových víťazstiev z Tour, Nór Alexander Kristoff, Nemci Andre Greipel a John Degenkolb, či Francúz Nacer Bouhanni.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu