Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.07.2015 12:00 | Správy | Domáce správy
ExkluzívneVideo

Nový Čas navštívil vstupnú bránu utečencov do Európy: Predstavujú pre nás hrozbu?

Nebezpečenstvo a napätie?! Reportérka Nového Času navštívila vstupnú bránu utečencov do Európy, sicílske mestečko Pozzallo, v ktorom sa nachádza uvítací tábor pre migrantov. 

Takmer každý deň sa z tohto regiónu objavujú správy o tisíckach nových azylantov z Afriky a ťažkej situácii. Hrozivo vyzerajúce zábery pritom odradili už mnohých turistov, aby sa do týchto končín vybrali na dovolenku. Sú naozaj utečenci najväčším problémom juhoeurópskeho regiónu? Ako sa správajú k oddychujúcim ľuďom na pláži? Predstavujú pre nás hrozbu?

Otvoriť galériu
Talianska Sicília je jedným z prvých európských území, ku ktorým smerujú lode s tisíckami utečencov. Miestne zložky tam pravidelne zachraňujú množstvo prisťahovalcov z potápajúcich sa lodí. Vybrali sme sa preto skontrolovať, ako vyzerá situácia priamo na mieste. Navštívili sme hlavné mesto Sicílie - Palermo, kde sme nenarazili ani na jediného migranta. Potom nasledovalo prístavné mestečko Pozzallo, 330 kilometrov od Palerma, ktoré sa do povedomia sveta dostalo práve vďaka tomu, že sa v ňom nachádza uvítací tábor pre utečencov.

Prišla o všetko

Napriek hrozivo vyzerajúcim záberom z rôznych obľúbených letovísk Taliansko nám pripadalo, že  situáciu zvláda výborne. Problémy podľa vlastných slov nemajú ani dovolenkári, ktorí sa kúpali na pláži len zhruba sto metrov od miestneho tábora. „Vôbec nám neprekážajú. Sú slušní a na pláži sme ich ešte poriadne nevideli,“ povedal manželský pár. V okolí tábora pre imigrantov vládol pokoj, sem-tam sa po pláži prechádzali niektorí z nich v malých skupinkách. Opaľujúcich sa turistov neotravovali, neboli dotieraví a starali sa iba sami o seba. 

Otvoriť galériu
Turisti sa na utečencov nesťažujú.
Zdroj: Milena Krajčiová

 

Medzi mužmi vynikalo dievča Joe (21) z Nigérie. Videli sme, že mladá žena bola celý čas sama. „Prišla som pred štyrmi dňami. Nemám tu nikoho, mohla som odísť len ja, celá rodina ostala v Nigérii. Chcem tu stráviť zvyšok svojho života a zabudnúť na môj život tam. Nikto vám tam nepomôže,“ rozhovorila sa so slzami v očiach, keď sme ju oslovili. Na otázku, či sú utečenci problémoví, odpovedala presvedčivo: „Vôbec nie, chceme tu predsa ostať a zaradiť sa,“ uzavrela. Rovnako ochotní podeliť sa so svojím príbehom boli aj ďalší obyvatelia tábora, ktorí šokovali svojím počtom, keďže niektoré správy hovorili až o tisíckach azylantov. „Je nás tu zhruba 30 až 40, nejaká skupina už odišla. Všetci sa tu k nám správajú veľmi dobre. Po príchode sme dostali hygienické potreby a oblečenie. Ani na stravu sa nemôžeme sťažovať,“ povedala skupinka z Nigérie. „Chceli by sme žiť tu v Taliansku,“ zhodli sa.

Otvoriť galériu

Hystéria

Tábor na Sicílii navštívili v rovnakom čase aj poslanci národnej rady Juraj Miškov a Jozef Kollár. Zhodli sa na tom, že v realite je téma utečencov úplne iná. „Po debate s miestnymi som sa presvedčil, že hystéria je zbytočná. V Pozzalle sa utečenci dlho nezdržia a po pár dňoch pokračujú do záchytných centier. Majú vytvorený funkčný systém na prijímanie utečencov a som presvedčený, že podobný by sme vedeli vytvoriť na Slovensku,“ povedal poslanec Miškov. „Na vlastné oči som sa presvedčil, že tu nie je žiadna kriminalita. Doma zápasia o holý život a myslím si, že takýmto ľuďom treba pomôcť,“ zhodnotil situáciu Kollár.

Otvoriť galériu

Tábor v Pozzalle

Nádej

Humanitárni pracovníci označujú Pozzallo za mesto nádeje pre utečencov. Už od konca druhej svetovej vojny doň prúdili utečenci z Afriky, a pritom dodnes sa v oblasti nezaznamenal žiadny incident. Migranti, ktorí zostávajú v mestečku, sú socializovaní a nečelia žiadnemu útlaku. Za to sa správajú bezproblémovo.

120 000

utečencov zachránilo mesto Pozzallo len za minulý rok. Životy migrantov väčšinou vyhasnú pri plavbe loďami, ktoré sú preťažné. Záchranári ich potom musia z vody doslova loviť. Ak nie sú blízko pobrežia, existuje takmer nulová šanca na ich záchranu. V minulom roku ich takto prišlo o život 2 800. 

Pohreby

Utečencom, ktorí zahynú pri ceste do Európy, zariadia pohreby úrady a domáci z Pozzalla. Nie je výnimočné, keď na masové pohreby obetí, ktorých môžu byť za deň desiatky, prídu aj Taliani.

10  %

Hotelieri odhadujú, že za posledný rok prišli o 10 percent klientov v juhosicílskom regióne práve pre publikované správy o imigrantoch. Podľa nich sa medzi turistami šíri zbytočná panika, pretože im utečenci nikdy nerobili problémy. Jeden z hotelierov povedal, že migranti sa zdržiavajú väčšinou v tábore a turistov neobťažujú.

Výhody

Migranti, ktorí prídu do Pozzalla, majú k dispozícii zadarmo zdravotnú prehliadku, stravu, vreckové, a dokonca aj niektoré časti oblečenia. Väčšina z nich sa zdrží v tábore pár hodín či dní a následne je poslaná do väčších táborov v Taliansku.

8 500 eur

sú ochotní zaplatiť niektorí bohatí Afričania či Arabi, aby sa dostali do Pozzalla, vstupného tábora do Európy. Táto suma je pritom za jednu osobu a často spoločne berú celé rodiny. Na druhej strane dostanú záruku, že cestu prežijú, na rozdiel od najchudobnejších utečencov, ktorí sa v tisíckach tlačia na jednej lodi.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Začínala ako 13-ročné dievčatko v seriáli Na parket!
Foto
Z detskej hviezdičky prerástla k najlepšie plateným herečkám! Žne jeden úspech za druhým
Ilustračné foto
5 JEDNODUCHÝCH trikov, ktoré udržia váš domov čistý a voňavý! Zaberú minimum času
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Pozvú Putina na summit G20 do Brazílie? Macron pripustil aj túto možnosť
(ilustračné foto).
Autobus sa zrútil z mosta a začal horieť: Zomrelo 45 ľudí, prežilo len osemročné dieťa!
Ryunosuke Omori brutálne vypol svojho súpera!
Takúto rýchlosť ste ešte nevideli: Japonský bojovník brutálnym KO ohúril celý svet!
Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Ukrajina vo veľkom buduje obranu: Tisícky protitankových bariér v Odeskej oblasti
Maia Kennedy
Foto
Britka má rovnakú diagnózu ako Kate: Viem, čím si musí princezná prechádzať
Depressed woman sitting on a chair in dark room at home. Lonly , sad, emotion concept.
Žena si kúpila DNA test, nasledovalo hrozivé zistenie: Život sa jej rozpadol na márne kúsky
Pápež František počas návštevy rímskej väznice Rebibbia.
Pápež umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici: Niektoré to nezvládli a rozplakali sa
Sam Bankman-Fried je zakladateľom burzy kryptomien FTX.
Zakladateľa kryptoburzy poslal súd na 25 rokov do väzenia: Sedem hriechov, za ktoré musí pykať
V Ríme sa vytvorila obrovská diera, ktorá pohltila autá.
Hrozivá situácia v Ríme: Na ulici sa objavila obrovská diera, pohltila niekoľko áut
Janka navštívila Sivú Bradu, vzácne miesto neďaleko Spišského Podhradia.
FotoVáš Tip
Jedno z najohrozenejších miest na Slovensku: Poznáte TENTO skrytý poklad Východu? Turistom zaplesajú srdcia!