Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.07.2015 02:56 | Správy | Krimi | Zahraničné krimi
Video

Nové skutočnosti v prípade tuniského atentátnika: Medzi vrahom z pláže a útočníkmi z múzea je spojitosť!

Tuniský útočník Sajfuddín Rizkí, ktorý zastrelil v letovisku Súsa 38 turistov, prevažne Britov, absolvoval výcvik v tábore džihádistov v susednej Líbyi koncom roka 2014.

Podľa hovorcutuniského premiéra Dáfira Nádžího vyšetrovanie ukázalo, že Rizkí bol v Líbyi v rovnakom čase ako dvaja tuniskí strelci, ktorí v marci zaútočili na múzeum Bardo v metropole Tunis.

K útoku na hotelový komplex v Súse sa prihlásila organizácia Islamský štát (IS).
Odhalenie o výcviku len potvrdilo obavy, že početná prítomnosť militantov z Islamského štátu v chaotickej susednej krajine, v Líbyi, je priamou hrozbou pre Tunisko. To je jedinou demokraciou, ktorá sa zrodila z ľudových povstaní nazývaných arabská jar.

Podľa slov námestníka ministra vnútra Rafíka Šallího Rizkí, 24-ročný študent elektrotechniky na univerzite v Kajruváne, zanechal štúdiá a v januári tajne prekĺzol do Líbye. Podstúpil tam výcvik v používaní zbraní neďaleko západného mesta Sabráta.
Dvaja mladí útočníci, ktorí podnikli v marci útok na múzeum Bardo v Tunise a zabili tam 22 ľudí, sa nachádzali v rovnakom čase v rovnakom výcvikom tábore. Sabráta, miesto so slávnymi zrúcaninami z čias Rímskej ríše, je tiež známa ako lokalita s výcvikovými tábormi džihádistov.

 

Približne 3000 Tunisanov opustilo krajinu a išlo bojovať po boku radikálnych skupín v Sýrii a Iraku. Zvyčajne sa tam dostanú cez Líbyu, kde najprv absolvujú výcvik. Čoraz častejšie sa však stáva, že Tunisania zostanú v Líbyi a potom sa vrátia do Tuniska, kde podnikajú útoky.

Tuniská vláda je opakovane kritizovaná, že neurobila viac, aby po útoku na múzeum zabránila ďalšiemu útoku na turistov. Útok z 26. júna na pláži letoviska Súsa bol najhorším v dejinách Tuniska a zničil životne dôležitý turistický sektor krajiny.
Podľa najnovších údajov od tuniského ministerstva zdravotníctva najmenej 25 obetí boli Briti. Ministerstvo dodalo, že 33 z 38 obetí útoku na pláži je už identifikovaných vrátane troch Írov, dvoch Nemcov, Belgičana, Portugalca a Rusa.
Vyčíňanie strelca trvalo približne pol hodiny, potom ho pri hoteli zastrelila polícia.
Všetkých ranených Britov už vrátili do vlasti, vrátane štyroch ťažko ranených. Britský premiér David Cameron informoval, že telá zastrelených obetí začnú letecky prevážať do vlasti v stredu.

Prvé správy miestnych rozhlasových staníc už v piatok 26. júna uvádzali, že na útoku v hotelovom komplexe sa podieľal možno ešte jeden strelec. Tuniské bezpečnostné zdroje tvrdia, že podľa forenzných dôkazov boli všetky obete zastrelené zbraňou, ktorú použil Rizkí - teda konal sám.

Britský denník Daily Mirror však citoval slová piatich Britov, ktorí sa ocitli na mieste útoku, o tom, že videli aj druhého útočníka. Podľa opisu dvoch Britov mal na sebe šortky inej farby než Rizkí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Aktualizované
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať