Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.06.2015 15:05 | Správy | Krimi | Domáce krimi
Video

Padol verdikt v spore Babiša a Ústavu pamäti národa: Ako dopadol súd?

Spor medzi Babišom a Ústavom pamäti národa v kauze spolupráce s bývalou Štátnou bezpečnosťou sa definitívne skončil. 

Ústav pamäti národa (ÚPN) definitívne prehral súdny spor na ochranu osobnosti s českým ministrom financií Andrejom Babišom v kauze jeho spolupráce s bývalou Štátnou bezpečnosťou (ŠtB).

Rozhodol tak trojčlenný senát Krajského súdu v Bratislave (KS), ktorý na svojom verejnom zasadnutí potvrdil minuloročný júnový verdikt Okresného súdu Bratislava I a zamietol tak odvolanie právnych zástupcov ÚPN. KS študoval rozsiahly spisový materiál necelý rok. "Súd prvého stupňa vykonal rozsiahle dokazovanie a vykonal ho správne. Z dôkazov vyplynulo, že navrhovateľ vedome nebol agentom ŠtB. Vyplynulo to okrem iného aj z výpovedí svedkov-bývalých príslušníkov ŠtB.

Zväzok navrhovateľa (Andreja Babiša - poznámka TASR) bol vedený chaoticky a bez jeho vedomia. Navrhovateľ vedome nespolupracoval s ŠtB. Jeho spis bol vedený len formálne," uviedol dnes predseda senátu KS v Bratislave v odôvodnení rozsudku. Dnešný verdikt KS je právoplatný a nie je možné voči nemu sa riadne odvolať. Babiš sa osobne na vyhlásení rozsudku nezúčastnil, napriek veľkému záujmu českých a slovenských médií.

Otvoriť galériu

 

"ÚPN sa s dnešný verdiktom nestotožňuje. Súd v prvom rade zohľadňoval rozporuplné výpovede svedkov ŠtB. Je to nešťastné pre Slovensko. Dnešným dňom sme dovolili príslušníkom ŠtB, aby prepisovali dejiny Slovenska. Hrozia ďalšie žaloby a následne si príslušníci ŠtB môžu žiadať odškodnenie. Stalo sa to precedensom," uviedol po opustení pojednávacej miestnosti právny zástupca ÚPN.

Babiš uspel na Okresnom súde Bratislava I so žalobou na ÚPN 26. júna minulého roku. Podľa rozhodnutia súdu musel ÚPN zverejniť na svojej webovej stránke informáciu, že Babiš bol evidovaný v zväzkoch ŠtB ako agent neoprávnene. Rozsudok však vtedy nebol právoplatný.

"Rozsudok sme očakávali, spravodlivosť zvíťazila," uviedol vtedy právny zástupca Babiša. Ako povedal predseda Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák, rozhodnutie súdu rešpektujú, ale sú ním zaskočení. "Ja osobne považujem tento deň naozaj za smutný deň v slovenskej justícii. Myslím si, že by sme mali zaujať jasný postoj aj vzhľadom na túto komunistickú minulosť a nedovoliť, aby nám teraz prepisovali históriu eštebáci," zdôraznil koncom júna Krajňák.

V záverečnej reči právny zástupca Babiša znova zopakoval, že Babiš nikdy nebol agentom ŠtB a nikdy s ŠtB nespolupracoval. Právny zástupca ÚPN v záverečnej reči zdôraznil, že treba rozlišovať medzi vedením evidencie a zverejnením informácie s tým, že ÚPN nie je nástupcom ŠtB a nemal byť žalovaný. Ako dodal, ÚPN zverejnil dokumenty ŠtB na základe zákona. "Nemôže byť postihovaný za to, že si splnil svoju zákonnú povinnosť," zdôraznil právny zástupca. O hodnovernosti zväzkov ŠtB podľa neho niet pochýb. "Ak by neboli hodnoverné, neboli by dnes predmetom bezpečnostných previerok," uviedol.

Otvoriť galériu

V apríli 2014 počas hlavného pojednávania vypovedali dvaja svedkovia - bývalí dôstojníci komunistickej tajnej služby. Obaja vtedy tvrdili, že sa s Babišom osobne nestretli. Bývalý príslušník Zboru národnej bezpečnosti (ZNB) a tiež ŠtB František Hakač povedal, že si na udalosti spred viac ako 30 rokov už nepamätá.

Druhý svedok Július Šuman, ktorý pracoval 12 rokov ako operatívec na XII. správe ŠtB, uviedol, že Babiš o založení spisu nevedel, ani nebol kontaktovaný a nepodpísal viazací akt. V januári minulého roka vypovedal aj svedok, bývalý operatívny pracovník ŠtB a bývalý kapitán Andrej Kuľha, ktorý dal Babišov zväzok pod menom Bureš archivovať v roku 1988 a mal ho posledný v rukách. Podľa neho Babiš na 98 percent nebol príslušníkom ŠtB. Český minister Babiš na januárovom pojednávaní rázne poprel, že by bol agentom ŠtB. Podľa neho ide o politický proces.

Babiš a jeho právni zástupcovia žalovali v civilnom spore na ochranu osobnosti ÚPN, ktorý eviduje zväzok, podľa ktorého bol spolupracovníkom a agentom bývalej Štátnej bezpečnosti. Materiál zverejnili pred približne štyrmi rokmi viaceré české a slovenské médiá.



Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!