Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.06.2015 07:40 | Správy | Zahraničné správy
Video

Psychológ vidí Kramnému až do žalúdka: Skončí sa súdny proces smrťou?

Hral Petr Kramný na súde divadlo? Pripravoval sa na svoju úlohu? Čo o jeho osobnosti vypovedá tvrdenie obžaloby, že chcel spáchať tzv. rozšírenú samovraždu?

ONLINE z druhého dňa súdneho procesu sa začne na Cas.sk o 8:00. Vypovedať bude matka a sestra Petra Kramného a brat a otec Moniky Kramnej.

Prvý deň ostro sledovaného súdu s Petrom Kramným priniesol niekoľko zásadných momentov, ktoré pre Blesk.cz okomentoval psychológ Jiří Jelen. 

Svoje manželstvo opísal Petr K. na súde ako spokojné a štandardné, mali plánovať druhé dieťa, chceli sa presťahovať do väčšieho, po dovolenke v Egypte chceli ísť ešte na ďalší výlet, na predĺžený víkend na Slovensko. Síce Petr vedel, že si jeho žena cez Facebook píše s cudzími mužmi z celej republiky, keď sa jej spýtal na neveru, o ktorej mu mal povedať ich sused Natan, na smrť dcéry Klárky mu prisahala, že mu nebola neverná. Spory kvôli Facebooku však pretrvávali. Zdá sa, že ho mal Kramný striedavo pod kontrolou, hoci tvrdil, že uznáva len vzťah založený na dôvere...

 

Až do osudného dňa si dovolenku v Egypte mali užívať, aj keď na sex kvôli tomu, že mali jednu izbu spoločne s dcérou Klárkou, nedošlo. Kramný na súde priznal, že Moniku pozýval do kúpeľne, aby aspoň tam mohli byť chvíľu sami. "Vždy, keď sme sa ale vrátili, boli sme unavení," povedal.

Mali zomrieť všetci

Hoci Kramný vykreslil ich manželstvo ako takmer bezproblémové, obžaloba to vidí celkom inak. V jej znení, ktoré bolo prečítané hneď v úvode prvého dňa súdu, stálo, že si obžalovaný Petr Kramný uvedomoval prehlbujúce sa odcudzenie s manželkou Monikou. Mal sa báť poníženia z toho, že mu manželstvo krachlo a bude sám. Pôvodne podľa obžaloby plánoval, že po vražde manželky a dcéry zabije aj seba. "Nenašiel odvahu sám seba usmrtiť, potom po dobu asi 10 hodín konštruoval príbeh, ktorý by toto vysvetlil," povedal štátny zástupca Vít Legerský.

V týchto prípadoch sa hovorí o tzv. rozšírenej samovražde, ktorá je typická pre egocentrického jedinca, ktorý do svojho rozšíreného Ja zahrnie aj svojich najbližších, to znamená manželku, prípadne deti. "To, že samovraždu nevykonal, je v rozpore s pôvodným zámerom. Mali zomrieť všetci, ale on zostal nažive. Zapadá to však do kontextu jeho osobnosti, ktorá javí silné znaky rozporuplnosti," hovorí psychológ Jelen s tým, že takýto človek je na jednej strane extrémne citlivý voči vlastnému ja a na druhej strane necitlivý voči okoliu.

Vzhľadom na to, že už raz o samovražde mohol uvažovať, hoci o jej rozšírenej forme, je podľa Jelena pravdepodobné, že sa u neho samovražedné sklony opäť prejavia. "On ale musí svoju úlohu dohrať až do konca. Tým koncom je rozsudok, do tej doby on musí hrať nevinného. V prípade odsúdenia by som samovraždu nevylučoval. Navyše sa dá očakávať, že ak bude odsúdený, bude veľmi ťažko znášať podmienky väzenia. Medzi väzňami páchatelia podobných zločinov nemávajú vysoký status, preto to nemávajú vo väzení jednoduché," hovorí psychológ.

Divadielko pre verejnosť

"To, čo vidíme, to je jeho vystupovanie pre verejnosť a pre médiá. Až bude sám, môže sa správať úplne odlišne," hovorí psychológ Jelen. Na to, že sa Kramný chová podľa pripraveného scenára, by mohlo ukazovať aj to, ako reagoval na rázny a autoritatívny výsluch, ktorému ho v druhej časti dňa podrobila sudkyňa a prokurátor. Keď bol neistý, začal hovoriť veľmi ticho, ako popísali jeho správanie reportéri Blesk.cz, ktorí celý súd sledujú v pojednávacej sieni.

"V úlohe sa pohybuje dobre, ale beda, ak mu to niekto naruší. Myslím si, že má pripravený scenár," povedal Blesk.cz Jelen. "Nezostáva mu nič iné, ako hrať sebaistého. Súčasne to ukazuje na to, že mu nefunguje svedomie," mieni Jelen.

Prokurátor aj sudkyňa presne mierenými otázkami dostávali z Petra Kramného presne to, čo potrebujú vedieť. Veľmi prekvapivá bola Kramného odpoveď na otázku zástupcu Legerského, či platil žene niekedy za sex. "Je pravdou, že si myslím, že po 11 rokoch to nebude také, ako keď sme sa zoznámili. Po návrate z akcie, keď sme boli sami, boli tam nejaké návrhy predohry, že si zahráme na sekretárku, ja jej dám tisíc korún... bolo to v rámci predohry," povedal na súde Kramný. "Ukazuje to na degradáciu morálnych hodnôt. Opäť to celé zapadá do jeho osobnostného profilu," uviedol k tomu Jelen.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


2021 Ľadové jazero. V priebehu troch rokov zmizlo niekoľko desiatok centimetrov ľadu, ostali len kvaple.
Foto
Z Demänovskej ľadovej jaskyne ZMIZOL ľad! Z obľúbenej atrakcie nezostalo nič: Aký je dôvod?
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!