Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.06.2015 19:58 | Správy | Zahraničné správy
Video

Prvý deň ostro sledovaného procesu s Kramným: 7 najväčších chýb v jeho obhajobe!

Od smrti Moniky a Klárky na dovolenke v Egypte Petr Kramný prvýkrát prehovoril pred súdom o tom, ako podľa neho jeho žena a dcéra zomreli.

Opísal ich posledné okamihy, zodpovedal ale aj na otázky, aké má znalosti o práci s elektrinou alebo či sa chcel niekedy sám zabiť. V jeho výpovedi sa objavilo aj niekoľko rozporov oproti tomu, čo tvrdil predtým.

1. Hádali sa s manželkou Monikou?

"Manželka sa mi neodcudzovala. Neodmietala ma ako muža," uviedol Kramný, "Manželka ma nesklamala. Keby som bol sklamaný, neplánoval by som kúpu domu a dovolenku. Nesklamala ma ani v Egypte," pokračoval. "Nie som žiadny patologický žiarlivec. Som zdravo žiarlivý," uviedol na súde Kramný a poznamenal, že si vraj Monika písala cez Facebook s animátorom z predchádzajúcej dovolenky.

Lenže práve kvôli Facebooku mali mať spory. Monika na ňom bola v kontakte s množstvom ľudí. Týždeň po smrti svojej ženy na nahrávke na webe tn.cz hovoril Kramný dlho o tom, prečo sa hádali, a z nahrávky bolo zrejmé, že na svoju ženu naozaj veľmi žiarlil. "Žiadne hádky, žiadne nezhody medzi nami neboli," tvrdil však teraz na súde.

2. Chcel sa zabiť?

Kramný prišiel v Egypte o Moniku aj dcéru Klárku. "Moje dievčatá nemôže nikdy nikto nahradiť. Mojou jedinou možnosťou je očistiť svoje meno. Keby som ublížil svojim dievčatám, tak by som sa priznal. Radšej by som sa zabil," hovoril na súde.

Prokurátor Vít Legerský v obžalobe uviedol, že Kramný vystavil svoju rodinu účinkom elektrického prúdu a potom "nenašiel odvahu sám seba usmrtiť, potom asi 10 hodín konštruoval príbeh, ktorým by ich smrť vysvetlil". Keď sa pýtala Kramného na samovražedné sklony jeho obhajkyňa Rejžková, uviedol: "Pokiaľ viem, tak som nikdy takto nepremýšľal, nikdy som sa neliečil, ani v mladosti."

3. Prečo nezavolal lekára ani delegátku?

Kramný na súde naďalej trval na tom, že Moniku s Klárkou nezabil. Poukázal na to, že všetci mali zdravotné problémy, mali však mať so sebou lieky - konkrétne Antinal. Zvracali a mali hnačku, zostali v hotelovej izbe, kde ležali. Kramný potom išiel popoludní a večer doplniť vodu.

Prokurátor Legerský sa Kramného pýtal, či sa Monika s Klárkou sťažovali na bolesti. "Na bolesť vyslovene nie. Iba na to, že im bolo zima, zvracali atď. O Klárke neviem, že by mala zimnicu, len Monika," uviedol.

Legerský sa snažil zistiť, prečo Kramný nezavolal lekára, keď mala celá rodina zdravotné problémy. Pýtal sa, či mal Kramný kontakty na lekárov a informácie, kam sa obrátiť v prípade zdravotných ťažkosť. Obžalovaný tvrdil, že áno - v cestovnej kancelárii im mali dať letáčik, ale delegátka im odporučila volať najprv jej. "Lekári tu sú vydriduchovia," mala tvrdiť podľa Kramného. Potom ale dodal, že nemal ani kontakt na delegátku, ten mal získať až po smrti Moniky a Klárky.
 

4. Nejasnosti, kto spal v ktorej posteli

Kramný si na súde spomenul na množstvo vecí. U niektorých však pri krížovom výsluchu pred sudkyňou váhal. "Všimol som si, že Monika toľko nechodila na záchod. Klárka si ku mne preliezla. Monike bola hrozná zima, mne horúco. Postupom času som si všimol, že Monika leží na okraji postele pri okne a Klárka pri mne. Oddychovali," uviedol Kramný vo svojej výpovedi.

"Išiel som k posteli z pravej strany a vzal som si vankúš z čela postele. Klárka tam ležala, dal som cez ňu pravú nohu a hovorím ´Klári, posuň sa '. A ona nereagovala, bola úplne studená..., "uviedol Kramný a na súde sa rozplakal.

Keď sa ho pýtala sudkyňa znova, dlho mlčal, potom hovoril veľmi potichu. Klárka vraj spala na rovnakej posteli s matkou bližšie k oknu, on spal sám, ale presne si to nepamätá. Sudkyňa pokračovala: "Kedy došlo k premiestneniu Klárky od matky do druhej postele?" Kramný odpovedal, že si nepamätá presne. Sudkyňa na neho naliehala, nech povie aspoň v akom dennom čase. Kramný mlčal a pôsobil značne nervózne. "Pán obžalovaný, hovoríte veľké podrobnosti a nedokážete si vybaviť, v akom dennom čase sa dcéra presunula?" drvila Kramného sudkyňa.

5. Kedy naposledy počul Klárku hovoriť? Manipuloval s telom?


Sudkyňa tiež uviedla, že podľa súdnych znalcov po smrti Kláry niekto manipuloval s telom - asi 10 hodín po smrti. A to tak, že ju otočil z polohy, keď ležala na bruchu, na chrbát. Kramný tvrdil, že s telom nemanipuloval. A snažil sa vysvetliť, že Klárka nemohla umrieť na bruchu, pretože potom by jej ruky netrčali pred seba.

Sudkyňu zaujímalo aj to, kedy najneskôr predtým, než išiel Kramný rodine pre vodu, vnímal, že jeho dcéra hovorila zo spánku. Kramný odpovedal, že netuší. "Takže vy si tu pomerne detailne spomínate, ale nedokážete povedať, kedy ste naposledy videli nejaký prejav dcéry? Či to bolo s odstupom minút, hodín?" Kramný odpovedal len veľmi potichu, že nevie.

6. Vyzná sa v narábaní s elektrickým prúdom?

Kramný je obžalovaný z toho, že Moniku s Klárkou zabil za použitia elektriny. Pracoval pritom v automobilke v obci Nošovice. "Nemám vôbec skúsenosti s prácou s elektrinou, v práci som nepotreboval žiadnu znalosť v tomto odbore. Keď nám doma iskrila žiarivka, tak Monika volala otcovi. Nebol to koníček ani záľuba, maximálne som vymenil žiarovku," uviedol Kramný na súde. "Ja som vyučený ako opravár strojov a zariadení - trojročný odbor, hydraulika, veci, ktoré sa používajú na šachtách, vzduchové ventily atď. Nikdy nič s elektrinou," uviedol obžalovaný.

Na otázku prokurátora, že absolvoval kurz zvárania elektrickým oblúkom, Kramný reagoval: "Kurz zahŕňal teóriu a prax. Aj otázky bezpečnosti práce. Keď sa ho pýtala na elektrinu advokátka Rejžková, uviedol: "Na školení sme sa vôbec nedozvedeli o účinkoch elektrického prúdu na ľudský organizmus." Štátny zást
upca Legerský sa pýtal Kramného tiež na to, či si robil elektrinu sám u seba doma.

7. Chcel utiecť z Egyptu bez súhlasu polície?

Kramný po smrti Moniky a Klárky musel ostať v Egypte. "Robili ste nejaké prípravy, aby ste opustili Egypt bez súhlasu polície?" zaujímalo sudlyňu Gilovú. "Je pravda, že mi kamarát Stanislav Š. poslal nejaké mapy, ako by som sa z Egypta dostal po mori," priznal Kramný.

"Zoznámil som sa s mužom, ktorý v Egypte prevádzkuje potápačský školu. Dal som mu v prepočte 7000 korún na zabezpečenie letenky," uviedol pritom pri predchádzajúcom výsluchu Kramný. Teraz však nič také nepovedal. Sudkyňa sa preto pýtal na tento rozpor. "Prečo ste to teraz, pán obžalovaný, neuviedli, že ste robili konkrétne kroky? Vy tu tvrdíte, že to boli len reči," uviedla sudkyňa. Kramný oponoval, že si na to teraz nespomenul. "Pán obžalovaný, to sú zásadné veci, či ste si zháňali letenku," uviedla sudkyňa.

Slámová: Kramný sa sám usvedčil

Právna zástupkyňa rodiny Klára Long Slámová uviedla, že prokurátor a polícia pri vyšetrovaní zhromaždili veľa listinných dôkazov, znaleckých posudkov i svedkov. "V neposlednom rade je veľmi zásadným dôkazom výpoveď obžalovaného, ktorý sa de facto sám usvedčuje v niektorých pasážach," myslí si Slámová. Podľa nej sú dôkazy jednoznačné.

Výpoveď Kramného ju neprekvapila. "Je to od začiatku rovnaké. Je to rovnaké divadlo, akurát pri tom popoludňajšom vystúpení už zabudol plakať. Avšak zodpovedá to jeho psychologickému profilu. Na jednej strane tvrdí, ako mu strašne chýbajú. Na druhej strane, keď už sa popoludní toľko nekontroloval , tak začal tú svoju manželku aj ohovárať," povedala Slámová

"Na tento súd idem ako na každý súd s očakávaním nestranného, spravodlivého a objektívneho prejednanie celej kauzy," povedala pred začatím pojednávania právna zástupkyňa Kramného Jana Rejžková. Uviedla, že Kramný tvrdí, že by chcel poznať pravdu. "Bohužiaľ, možno naivne očakávame, že sa pravdu dozvie v rámci tohto hlavného pojednávania," povedala.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Triangle AdvanteX TC101 bola diskvalifikovaná.
Foto
Prezúvanie pneumatík je v plnom prúde: Exkluzívny rebríček vám pomôže vybrať tie najlepšie
Na snímke slovenskí hokejisti sa tešia z gólu v zápase Rakúsko - Slovensko na hokejovom turnaji o Nemecký pohár.
Hokejoví fanúšikovia, spozornite: Neznámy páchateľ ponúka falošné lístky! Takýto trik používa
Filip Kuffa odmieta, že by porušil zákon.
Výbor neprijal uznesenie k preletu vrtuľníka nad národným parkom: Takto to Kuffa zdôvodnil
Group of male and female coworkers having lunch break eating pizza together in office
Šetríte čas obedovými „menúčkami“? Prekvapí vás, kde sú najdrahšie... A nie je to Bratislava!
Komička Evelyn (33) prichádza s jednou zmenou za druhou.
Foto
Evelyn si zbalila kufre: Nemierila však za teplom! Komičku na cestách postretlo niečo nádherné
Chodkyňu po zrážke s autom v Tepličke nad Váhom previezli do nemocnice.
Zranenú chodkyňu po zrážke s autom previezli do nemocnice: Na ceste spravila zásadnú CHYBU!
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Na Ukrajine došlo k tomu, čoho sa Zelenskyj obával: Strašné následky!
Predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD).
Robert Fico sa vyjadril k členstvu Ukrajiny v NATO: O toto požiadal ministra Blanára
Polícia obvinila muža z Medzilaboriec, ktorý sa vyhrážal mestskému policajtovi.
FotoVáš Tip
Hlodavce milujú Bratislavu! Po potkanoch v Petržalke a nutrii v Rači prišiel... Zasahovala polícia
(ilustračné foto).
Chvíle hrôzy neďaleko Trebišova: 3-ročný Tomáško sa zasekol vo dverách vlaku, mama bojovala o jeho život!
Premiéra filmu Spiaci účet.
Foto
Premiéra filmu Spiaci účet: Morávková ako VÍLA a pozrite na Igondovu dcéru! Už prerástla mamu
Medzinárodný súdny dvor (ICC) v Haagu
Arménsko obvinilo Azerbajdžan: Znepokojivé, čo riešili pred Medzinárodným súdnym dvorom