Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.06.2015 08:18 | Správy | Zahraničné správy
Video

Súdny proces desaťročia: Kramný pri výsluchu priznal, že manželke Monike platil za sex!

O osude Petra Kramného rozhodujú tri ženy. Prečítajte si, ako prebiehal prvý deň dlho očakávaného súdneho procesu!

699 dní uplynulo od úmrtia Moniky a Klárky Kramných, ktoré zomreli počas dovolenky v Egypte. Hlavný podozrivý, manžel a otec Petr Kramný, sa postavil pred súd. Vďaka českému Blesk.cz vám z celého procesu, na ktorý napäto čakajú dva národy, prinášame online reportáž.

Online prenosy

Petr Kramný je pri svojom súdnom procese v hľadáčiku výhradne dámskych "zložiek" justičného systému. Už teraz je jasné, že jedna v ňom vidí vraha, druhá ho má obvinenia zbaviť a tá tretia? Tá zatiaľ mlčí, ale karty rozdá a verdikt vyriekne práve ona - sudkyňa. Hlavné pojednávanie s Petrom K. sa začalo v pondelok 29. júna.

Otvoriť galériu

Advokátka pozostalých Klára Long Slámová (37)

Preslávila sa už v minulosti ako žena, ktorá neodmieta zastupovať obvinených z viacnásobných vrážd - napríklad Kajínka, Vocáska alebo Kisiova. V apríli 2014 sa rozhodla vložiť do prípadu Petra K., pretože - ako povedala - je presvedčená o tom, že skutočne vraždil a že si mŕtve Monika s Klárkou rovnako ako ich pozostalí zaslúžia, aby vrah nevyviazol bez trestu. "Obvinenie Petra K. je úplne opodstatnené a stojí nielen na nepriamych, ale najmä na priamych dôkazoch," zverila sa médiám potom, čo sa oboznámila s vyšetrovacím spisom. Povedala tiež, že nemieni tolerovať "útočné správanie druhej strany", píše Blesk.cz.

"Mladá matka zomrela so svojím dieťaťom a nemožno jednoducho akceptovať ten spôsob, aký predvádza od začiatku samotný obvinený, aby zneužíval k svojej obhajobe útoky na rodinu poškodených," povedala.

 

Podľa jej slov bol Petr K. obvinený z dvojnásobnej vraždy, teda úmyselného usmrtenia svojej manželky a vlastného dieťaťa, a spáchal ju po predchádzajúcom uvážení a detailnej príprave elektrickým prúdom. Advokátka Klára Slámová mimochodom pôvodne vyštudovala Štátne konzervatórium v Prahe, odbor hra na husle.

Advokátka obžalovaného Petra K. Jana Rejžková (51)

Rodina Petra K. ju najala potom, čo sa rozlúčila s doterajším advokátom svojho syna ex offo Jaromírom Richterom. "Mám toho veľa, ale ten prípad je natoľko zaujímavý a ojedinelý, že som sa rozhodla ho prijať," podotkla v apríli 2014 nová obhajkyňa Petra K., ktorá okrem iného bránila politika Čunka a dokázala zvládnuť aj ďalšie ťažké prípady.

Vyštudovala právnickú fakultu Univerzity Jána Evanjelistu Purkyně v Brne (dnes Masarykova univerzita), advokátsku prax prevádzkuje 25 rokov, je rozvedená a má dve dcéry (24, 25). Podľa jej slov je v prípade Petra K. veľa otáznikov, záhad a nezodpovedaných otázok.

Otvoriť galériu

Tvrdí napríklad, na základe prvej pitvy vykonanej v Egypte, že manželka Petra K. Monika a dcéra Klárka zomreli prirodzenou smrťou. Dodala, že výsledky prvej pitvy v Káhire bohužiaľ dorazili do Českej republiky až po tom, čo bolo proti jej klientovi začaté súdne konanie. V pitevnom protokole egyptská nemocnica uvádza, že Monika a Klárka zomreli na zlyhanie srdca spôsobené dehydratáciou organizmu.

"S tým, že egyptský lekár pripúšťa, že mohlo dôjsť k požitiu jedu, ktorý sa zmenil v chemikáliu dnes - teda deň od úmrtia, keď tela skúmal - nezistiteľnú," zdôraznila Rejžková pre Blesk v máji minulého roka. Od tej doby sa nezmenilo prakticky nič. Advokátka Rejžková stratégiu i taktiku svojej obhajoby Petra K. starostlivo tají. Napriek tomu sa ale zdá, že dôkazom zhromaždeným ostravskou políciou v Česku a záverom českých patológov prikladá ďaleko menšiu váhu ako prvotným informáciám o prípade priamo z Egypta.

Sudkyňa Krajského súdu v Ostrave Renáta Gilová (53)

Sudkyňou ju vymenoval prezident Václav Havel v roku 1994 a ihneď potom začala riešiť násilné a mnohokrát aj mimoriadne brutálne trestné činy. Jej najznámejším prípadom je učiteľ Ondřej Dlouhý, ktorý v novembri 2013 zastrelil v Raškoviciach na Frýdecko-Místecku z nešťastnej lásky žiačku († 17) a jej deda († 75).

Od sudkyne Gilovej dostal dvadsaťštyri rokov v najprísnejšom väzenskom režime. Podobne dopadol aj recidivista Alexander Minks, ktorý svojim obetiam najprv lámal väzy, potom ich bodal nožom a nakoniec zviazal tak, že sa sami udusili. Dostal dvadsaťtri a pol roka.

Sudkyňa Gilová naštudovala od mája 2015 päťtisíc strán obžalovacieho spisu, a hoci mala na vyhlásenie dátumu procesu tri mesiace, stačili jej na jeho stanovenie iba dva týždne.

"Tak skoré rozhodnutie je dobrá správa. Dáva to nádej, že by ani proces nemusel byť dlhý," povedala k tomu otvorene advokátka pozostalých po Monike a Klárke K. Klára Slámová. Renáta Gilová je v Moravskosliezskom kraji známa ako prísna, nekompromisná a tvrdá sudkyňa, ktorá má trestné právo, ako sa hovorí, v malíčku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ranná zrážka električky s chodkyňou.
Foto
Vážna nehoda v Bratislave: Električka vrazila do chodkyne! Skončila v nemocnici
Matka s 9-ročnou dcérou na kolobežke spôsobili nehodu.
Foto
Totálna nezodpovednosť matky: S dcérkou skončili v nemocnici! Zovrie vám krv v žilách, čo s ňou robila na ceste
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Flašík († 66) stvoril Fica aj Mečiara: Mal ešte veľa plánov! Čo prezradil Kollár?
Miroslav Šatan, prezident SZĽH.
Šatan potvrdil päť posíl z NHL, v hre ešte ďalšie mená: Kedy sa pripoja k tímu?
Súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom.
Súdna rada sa vyjadrila o možnom návrate Harabina: Takto sa k tomu postavili členovia
Lykožrút trápi oblasť už dlhší čas.
Aktualizované
Živelná pohroma na Slovensku sa rozširuje: Mimoriadnu situáciu vyhlásili v ďalších okresoch
75. výročie Hudby Ministerstva vnútra SR v SND.
Foto
ODMENA za podporu prezidentského kandidáta? Majk Spirit šokuje: Mohol som si PEKNE privyrobiť!
Aktualizované
Kysučan Tomáš zažil hrozivý útok medvedice: V okrese vyhlásili mimoriadnu situáciu!
Mikuláš Černák (57) bol v 90. rokoch obávaným bossom.
Foto
Návrat bossa do Telgártu?! Černáka môže súd prepustiť na slobodu: Reakcie miestnych vás prekvapia
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Rozruch na rezorte zdravotníctva: Obmedzená činnosť! Čo sa tam stalo?
Ilustračné foto
Počasie na Slovensku sa zblázni: Hrozí príchod SNEHU? Na toto by ste sa mali pripraviť!
vojak
Trest pre bojaschopných Ukrajincov v zahraničí? Na úradoch ostanú zarazení