Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.06.2015 10:16 | Šport | Hokej
FotoVideo

Superhviezdny brankár Price kráľom večera v Las Vegas, ušli sa nejaké trofeje aj Slovákom?

Brankár Montrealu Carey Price sa stal hlavnou hviezdou slávnostného galavečera v Las Vegas.

Brankár Montrealu Carey Price sa stal hlavnou hviezdou slávnostného galavečera v Las Vegas, na ktorom sa odovzdávali individuálne ocenenia za sezónu 2014/2015 v zámorskej hokejovej NHL. Z MGM Grand Garden Arény si odniesol dokopy štyri ceny, pričom získal aj tú najprestížnejšiu - Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča sezóny (MVP). Okrem nej sa stal aj držiteľom Ted Lindsay Award (najužitočnejší hráč podľa NHLPA) a Vezinovej trofeje pre najlepšieho brankára. Už po základnej časti mal istú William Jennings Trophy pre brankára tímu s najnižším počtom inkasovaných gólov, o ktorú sa delí s Coreym Crawfordom zo Chicaga.

Kanadský reprezentant a olympijský šampión zo Soči získal svoju prvú Hart Trophy, keď v hlasovaní členov Asociácie profesionálnych hokejových novinárov dostal 1498 hlasovacích bodov a jasne prevýšil kanoniera Washingtonu Alexandra Ovečkina (888). Na tretej priečke sa umiestnil center NY Islanders John Tavares (739). Dvadsaťsedemročný Price je prvým brankárom v histórii profiligy, ktorý vyhral spomínané štyri trofeje. Hartovu trofej spomedzi brankárov pred ním naposledy dostal Jose Theodore (Montreal, 2001/2002).

Otvoriť galériu

"Som úprimne vďačný, že tu môžem byť," vyhlásil Price pri preberaní ceny pre MVP. "Neviem, čo mám k tomu povedať. Celá sezóna bola úžasná. Nikdy by som tu však nestál bez pomoci mojich spoluhráčov, za individuálnym ocenením sa skrýva výkon celého kolektívu. Je tu však ešte jedna vec, ktorú chcem získať," naznačil, že mu v zbierke stále chýba prsteň za zisk Stanleyho pohára.

 

Price vychytal v uplynulom ročníku najviac víťazstiev spomedzi brankárov (44 – klubový rekord Canadiens) a dosiahol vynikajúce čísla – 1,96 priemer gólu na zápas a 93,3-percentuálnu úspešnosť zásahov. Stal sa prvým brankárom od Eda Belfoura v sezóne 1990/91, ktorý ovládol všetky tri najvýznamnejšie štatistické brankárske kategórie. "Bola to bláznivá jazda, z nejakého dôvodu všetko do seba krásne zapadlo. Tím hral výborne, rodine sa darilo, skrátka, mal som šťastie." Špeciálnu radosť mal brankár Canadiens zo zisku Lindsay Award, o ktorej rozhodujú hlasovaním samotní hráči: "Nikoho nechcem uraziť, no som tým veľmi potešený, pretože títo hráči sú mojimi súpermi. Každý večer vedieme s nimi na ľade vojnu a že ma zvolili za najlepšieho, je pre mňa niečo výnimočné."

V ankete o Vezina Trophy ho zaradilo na prvé miesto až 27 z 30 hlasujúcich a dostal o 84 hlasov viac ako druhý Pekka Rinne z Nashvillu. Najviac finalistov malo spomedzi klubov Calgary (4), nakoniec jeho hráči brali dve trofeje. Kouč Flames Bob Hartley vyhral Jack Adams Award pre najlepšieho trénera a útočník Jiří Hudler sa stal prvým Čechom, ktorý získal Lady Byng Trophy za džentlmenské správanie sa v kombinácii s hokejovým umením. Druhý Pavel Dacjuk z Detroitu za ním zaostal o 52 bodov. "Viem, že Wayne Gretzky získal túto cenu päťkrát. Udeľuje sa od roku 1925 a som prvý Čech, ktorý ju vyhral," povedal Hudler, ktorý za celú základnú časť nazbieral iba 14 trestných minút.

Za najlepšieho obrancu vyhlásili Erika Karlssona, Švéd v službách Ottawy získal Norrisovu trofej druhýkrát v kariére. V hlasovaní predčil Kanaďanov Drewa Doughtyho (Los Angeles) i P.K. Subbana (Montreal). Selke Trophy pre najlepšie brániaceho útočníka putovala do rúk Patrica Bergerona, center Bostonu ju ukoristil druhýkrát v rade a už po tretí raz za uplynulé štyri roky.

Otvoriť galériu

Cenu pre najlepšieho nováčika súťaže obdržal obranca Aaron Ekblad z Floridy, ktorý zvíťazil pred dvojicou krídelníkov Johnnym Gaudreauom z Calgary a Markom Stoneom z Ottawy. Ekblad je prvým zadákom od Tylera Myersa v roku 2010, ktorý získal Calderovu trofej. "Vôbec som nečakal, že ju vyhrám, je to cena, v ktorej zvyknú dominovať útočníci," uviedla vlaňajšia draftová jednotka.

Otvoriť galériu

Mark Messier Leadership Award za vodcovstvo putuje do vitríny kapitána Chicaga Jonathana Toewsa, ktorý priviedol Blackhawks k tretiemu Stanley Cupu v priebehu šiestich rokov. Brankár Minnesoty Devan Dubnyk sa stal držiteľom Bill Masterton Trophy za vytrvalosť, športový prístup a oddanosť hokeju. Foundation Player Award za charitatívnu činnosť dostal Brent Burns zo San Jose. Kapitán Detroitu Henrik Zetterberg zasa získal King Clancy Memorial Trophy pre osobu spájajúcu hráčske a ľudské kvality. Najlepším generálnym manažérom sezóny sa stal Steve Yzerman, ktorého Tampa Bay sa prebojovala až do finále play off.

Otvoriť galériu

Vedenie súťaže oznámilo takisto zloženie All Star tímov. Ideálnu šestku sezóny tvoria brankár Carey Price (Montreal), obrancovia Erik Karlsson (Ottawa), P.K. Subban (Montreal) a trio útočníkov Jakub Voráček (Philadelphia), John Tavares (NY Islanders) a Alexander Ovečkin (Washington).

Otvoriť galériu

Už pred galavečerom boli známi držitelia štyroch ocenení. Víťazom produktivity základnej časti a držiteľom Art Ross Trophy sa stal Jamie Benn, útočník Dallasu nazbieral v dlhodobej časti sezóny 87 bodov (35+52). Maurice Richard Trophy pre najlepšieho strelca súťaže patrí Alexandrovi Ovečkinovi (53 gólov), Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play off získal obranca majstrovského Chicaga Duncan Keith. Tohtoročný ceremoniál v Las Vegas bol bez Slovákov, ani jeden nekandidoval na výročné ocenenia.

Otvoriť galériu


Držitelia individuálnych trofejí NHL v sezóne 2014/2015:

Hart Trophy (najužitočnejší hráč - MVP): víťaz: Carey Price (Montreal) - ostatní kandidáti: Alexander Ovečkin (Washington), John Tavares (New York Islanders)

Ted Lindsay Award (najužitočnejší hráč podľa NHLPA): Carey Price (Montreal) - Jamie Benn (Dallas), Alexander Ovečkin (Washington)

Vezina Trophy (najlepší brankár): Carey Price (Montreal) - Pekka Rinne (Nashville), Devan Dubnyk (Arizona/Minnesota)

Norris Trophy (najlepší obranca): Erik Karlsson (Ottawa) - Drew Doughty (Los Angeles), P.K. Subban (Montreal)

Calder Memorial Trophy (najlepší nováčik): Aaron Ekblad (Florida) - Johnny Gaudreau (Calgary), Mark Stone (Ottawa)

Frank J. Selke Trophy (najlepšie brániaci útočník): Patrice Bergeron (Boston) - Anže Kopitar (Los Angeles), Jonathan Toews (Chicago)

Lady Byng Memorial Trophy (hokejový džentlmen): Jiří Hudler (Calgary) - Pavel Daciuk (Detroit), Anže Kopitar (Los Angeles)

Bill Masterton Memorial Trophy (za vytrvalosť, športový prístup a oddanosť hokeju): Devan Dubnyk (Minnesota) - Andrew Hammond (Ottawa), Kris Letang (Pittsburgh)

Foundation Player Award (za charitatívnu činnosť): Brent Burns (San Jose) - Mark Giordano (Calgary), Henrik Lundqvist (New York Rangers)

Mark Messier Leadership Award (za vodcovstvo): Jonathan Toews (Chicago) - Ryan Getzlaf (Anaheim), Andrew Ladd (Winnipeg)

Jack Adams Award (najlepší tréner): Bob Hartley (Calgary) - Peter Laviolette (Nashville), Alain Vigneault (New York Rangers)

General Manager Of The Year Award (najlepší generálny manažér): Steve Yzerman (Tampa Bay) - Bob Murray (Anaheim), Glen Sather (New York Rangers)

King Clancy Memorial Trophy (osoba spájajúca hráčske a ľudské kvality): Henrik Zetterberg (Detroit)

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Ukrajina vo veľkom buduje obranu: Tisícky protitankových bariér v Odeskej oblasti
Silný náraz usmrtil dôchodcu.
Predsviatočný večer v znamení tragédie: Vodič zrazil starčeka († 76) na bicykli
Maia Kennedy
Foto
Britka má rovnakú diagnózu ako Kate: Viem, čím si musí princezná prechádzať
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Do NATO sme vstúpili pred dvomi dekádami: Blanár zaujal k veci jasný postoj
Jozef Bíreš, minister pôdohospodárstva
Ďalšia zmena na vysokom poste: Exminister pôdohospodárstva príde o túto funkciu
high winds in a dust storm at a campground destroying a tent
Pred slnečným víkendom nám zafúka vietor: Pozrite sa, akú rýchlosť dosiahne
Depressed woman sitting on a chair in dark room at home. Lonly , sad, emotion concept.
Žena si kúpila DNA test, nasledovalo hrozivé zistenie: Život sa jej rozpadol na márne kúsky
Pápež František počas návštevy rímskej väznice Rebibbia.
Pápež umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici: Niektoré to nezvládli a rozplakali sa
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Kotlár o zásahoch do ľudských práv počas pandémie: Aha, na čo mala prísť odborná komisia
Sam Bankman-Fried je zakladateľom burzy kryptomien FTX.
Zakladateľa kryptoburzy poslal súd na 25 rokov do väzenia: Sedem hriechov, za ktoré musí pykať
V Ríme sa vytvorila obrovská diera, ktorá pohltila autá.
Hrozivá situácia v Ríme: Na ulici sa objavila obrovská diera, pohltila niekoľko áut
Janka navštívila Sivú Bradu, vzácne miesto neďaleko Spišského Podhradia.
FotoVáš Tip
Jedno z najohrozenejších miest na Slovensku: Poznáte TENTO skrytý poklad Východu? Turistom zaplesajú srdcia!