Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.06.2015 05:00 | PR články

Skrotia kríky aj ihličnany: Plotové nožnice

Živé ploty a kríky by mali byť husté, pekne tvarované a nemali by zaberať príliš veľa priestoru. Aby do výšky aj šírky rástli vyrovnane, je potrebné ich pravidelne strihať. 

A práve v letných mesiacoch, teda uprostred vegetačného obdobia, je táto procedúra aktuálna. Rast je totiž najrýchlejší a rezné rany zarastajú oveľa rýchlejšie ako inokedy.

Udržiavať kríky a živé ploty obyčajnými záhradnými nožnicami je zbytočne namáhavé a zdĺhavé. Kto sa chce pustiť do ich tvarovania a prestrihov efektívnejšie, volí zo širokej ponuky plotových nožníc. Ich výhodou je nízka hmotnosť, presný strih a ľahká ovládateľnosť. Na rozdiel od záhradných nožníc s nimi prácu urobíte za zlomok času, presnejšie a hlavne bez zbytočných pľuzgierov.

Strižná lišta musí byť kvalitná

„Najdôležitejšou súčasťou plotových nožníc je strižná lišta. Ak nie je kvalitná a dostatočne ostrá, môže konáre a listy kríkov vážne poškodiť. Renomovaní výrobcovia strižné lišty vyrábajú výhradne z akostnej ocele. Nože strižných líšt mávajú rezané laserom a brúsené diamantom. Jedine také nožnice môžu byť trvanlivo ostré a zaistiť dokonalý rez,“  vysvetľuje špecialista na záhradnú techniku Aleš Mostecký. Ďalším nemenej dôležitým hľadiskom pri výbere plotových nožníc je ergonómia. Len v prípade, že budú dokonale vyvážené a padnú presne do ruky, bude s nimi práca pohodlná.

Ako správne zvoliť?

Vybrať si môžete z celého radu typov plotových nožníc, s elektrickým, akumulátorovým alebo benzínovým pohonom. Dôležité je si všímať, aký je výkon motora a dĺžku strižnej lišty. Krátka lišta umožňuje presnejšie tvarovanie a dlhá sa uplatní predovšetkým pri údržbe väčších plôch.

Elektrické plotové nožnice sú veľmi ľahké a tiché. Stroje od renomovaných výrobcov sú vybavené kvalitnými elektromotormi s obojručným zapínaním, dobehovou brzdou a ochranným štítom, ktorý chráni pred odlietavajúcimi kúskami vetvičiek.

Otvoriť galériu

Akumulátorové plotové nožnice majú tiež tichý chod a nízku hmotnosť a ich najväčšou prednosťou je to, že s nimi môžete pracovať prakticky kdekoľvek, bez závislosti od zdroja elektrickej energie. Spoľahlivú prevádzku zabezpečia kvalitné Li-Ion akumulátory, ktoré vydržia pracovať až 60 minút čistého času.

Otvoriť galériu
Benzínové plotové nožnice sa hodia v takých terénoch a na takých miestach, kde by bol prívod elektrického prúdu problematický alebo by kábel obmedzoval voľný pohyb obsluhy. Stroje sú určené na časté používanie a ich výkon motora by mal byť aspoň 1 HP. Chýbať by pri týchto modeloch nemala prepracovaná ergonómia a účinný antivibračný systém. Samozrejmosťou je potom nastaviteľná zadná rukoväť, ktorá uľahčuje zvislé alebo tvarovacie strihy.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Peter Nagy
Foto
Peter Nagy má NOVÚ priateľku! V 65-ke našiel lásku u TEJTO krásnej fitnes trénerky
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching.
Čína prelomila mlčanie: TAKÁTO je pravda o našej podpore Ruska vo vojne!
V Nitre absolvovala výmenu hlavice stehnovej kosti 105-ročná pacientka.
V Nitre podstúpila zákrok 105-ročná pacientka: Pani Helenu čakajú doma desiatky príbuzných
Nemocnice by mohli získať peniaze na nové CT a MR prístroje. Kvalitná diagnostika je totiž drahá, pomoc od štátu sa preto zíde.
Foto
Rezort zdravotníctva rozdelí milióny eur: Čo kritizujú lekári a o čo požiadali nemocnice?
An unknown criminal's hands dressed in black with tools of the trade and cash
Početné krádeže v Prešove: Za všetkými stojí jeden Bratislavčan! Ako mu v rukách skončili tisíce eur?
Veža budovy sa zrútila.
AktualizovanéFoto
Horiace inferno v Kodani: Historická budova v plameňoch, časť už ľahla popolom! FOTO z miesta činu
Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Rebríček prosperity v EÚ: Takto dopadlo Slovensko a aha, kde skončila Česká republika!
Roof lights of polish police (Policja) car on the street
Ľudí v Poľsku mali tajne sledovať: Znepokojivé, ako nenápadne to robili
Drone no copyright in a soybean field,
Ministerstvo obrany vyzýva ľudí: TOTO s dronmi neskúšajte! Hrozí vám mastná pokuta
2009. Dvojicu hercov milovali všetky deti.
Spomínate si na reláciu Elá hop? Takto vyzerá legendárne duo dnes! Čo po rokoch s hrdosťou priznali
Foto
Odišiel priskoro: V mladom veku zomrel majster Slovenska († 39)
Zrazenému cyklistovi letel na pomoc záchranársky vrtuľník (ilustračné foto).
Seniora zrazil v Kútoch autobus: Vážne zranenia! Na pomoc mu letel záchranársky vrtuľník