Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.07.2015 06:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Video

Martin Nikodým je v šoubiznise už štvrťstoročie: Môže sláva za rozpad jeho manželstva?

Martin Nikodým (44) oslavuje v týchto dňoch zaujímavé jubileum. Je to presne 25 rokov, čo vstúpil do sveta šoubiznisu ako moderátor prvého súkromného rádia u nás. 

Porozprávali sme sa s ním aj o tom, ako si spomína na svoje začiatky, prečo si myslel, že má príšerný hlas, čo mu slovenskí futbaloví fanúšikovia nikdy neodpustia a kedy padol na dno.

Vaša cesta k moderovaniu bola priamočiara?

Nie. Študoval som herectvo v Prahe, a keď som po prvom ročníku prišiel na prázdniny domov, vymýšľal som, čo budem porábať. Kamarát ma nahovoril, že pôjdeme na konkurz do akéhosi prvého súkromného rádia, on tam napokon neprišiel a ja som ho vyhral.

 

Aký bol váš prvý deň vo Fun Rádiu? Spomínate si?

Veľmi dobre. Keď som prišiel, zoznámil som sa s Mravcom a išli sme nahrávať moje prvé vysielanie. Potom sme si sadli, Mravec mi to pustil a následne mu vravím: „Ok, tak ja ďakujem, idem.“ Spýtal sa: „Čo je?“ Ja mu na to: „Blázniš, to je príšerný hlas, to sa nedá počúvať.“ Mravec mi však hovorí: „Pozor, pozor! Ty si dvadsať rokov počúval svoj hlas inak, než ho počujú ostatní. Mne sa tvoj hlas zdá dobrý, ty si naň len musíš zvyknúť.“ Tak som si zvykol a nasledujúcich osem rokov som robil vo Fun Rádiu.

Otvoriť galériu
1991 - Začiatky vo Fun Rádiu.
Zdroj: Archív M. Nikodýma

To musel byť šok, dostať sa takto z ničoho nič hneď do prvej ligy. Ovalil vás šoubiznis po hlave?

Stala sa mi jedna zaujímavá vec. V roku 1993 som okrem rádia robil aj reláciu Crn Crn vo vtedajšej Slovenskej televízii, takže ma poznal istý okruh detských divákov. No potom prišiel veľký televízny projekt Správny kľúč a zároveň som sa stal moderátorom prvého priameho prenosu z Miss. V jednu sobotu večer som robil Miss, potom som bol týždeň zavretý v športovej hale v Žiline, kde sme pripravovali Správny kľúč. Ten som moderoval ďalšiu sobotu, a keď som v nedeľu vyšiel na ulicu, zrazu sa za mnou všetci obzerali. Bol to zvláštny šok a musel som to chvíľu spracúvať. Našťastie mi z toho veľmi nezašibalo.

Vrchol vašej kariéry zrejme prišiel až s Milionárom na Markíze.

Práve vďaka Milionárovi som sa mal po prvý raz možnosť jemne sa dotknúť svetového šoubiznisu. Na tri dni nás vtedy pozvali 28 moderátorov tejto relácie z celého sveta na festival do Cannes a príšerne nás tam rozmaznávali. Ubytovali nás v neuveriteľnom hoteli, na mojej izbe vraj predtým spala Sharon Stone a vo vedľajšej izbe práve vtedy býval Ronaldo, ten brazílsky. Vyrobil som si tam s ním strašnú hanbu. Pili sme spolu kávu na terase, debatovali o východe slnka a nemal som ani potuchy, s kým hovorím. Toto mi futbaloví fanúšikovia nikdy neodpustia. Keď však išiel okolo recepcie a videl som, aký šum hneď zavládol, tak sa pýtam jedného zamestnanca: „Kto je to ten muž, čo býva vedľa mňa?“ Ten na mňa neveriaco pozrel: „Vy neviete, kto býva vedľa vás?! Veď to je Ronaldo!“ A ja som to potom ešte viac „zabil“, keď hovorím: „Prepáčte a kto je Ronaldo?“ V tomto som ignorant, keby na tejto planéte zrušili futbal, tak to zistím po piatich rokoch.

Otvoriť galériu

Rýchlo ste sa prepracovali do prvej moderátorskej ligy a tomu zodpovedali aj vaše honoráre. Čo s vami spravili peniaze?

V tomto smere je to u nás nastavené tak, že v šoubiznise sa z vás nestane boháč, ktorý by do konca života nemusel už nič robiť. Ja mám stále na krku hypotéku. Možno by ste si povedali, že po 25 rokoch by som mohol byť zahojený, ale nie. Je to o tom, že čím viac dostanete, tým viac si zvýšite životný štandard. Nikdy som nepchal peniaze do ponožky, žil som vždy v danej chvíli a vedel som si peniaze užiť. Premenil som ich na cesty, dobrodružstvo, zážitky.

Medzičasom sa z vás stal skúsený cestovateľ. Splnený detský sen?

Rád si kladiem otázky a cestovanie mi poskytlo priestor na to, aby som dostával odpovede. Hoci teraz je to zložitejšie, ľahšie sa mi chodilo po svete, keď som bol bez záväzkov, mohol som ísť 2- až 3-krát do roka, no teraz mám deti a aj malé bábätko. Cestujem však s Naj dedinkou Slovenska každý týždeň do inej dediny. (smiech)

Je to pre vás ako cestovateľa zaujímavé?

Je to doma. Myslím, že miesto, kde sa narodíme, sa nejakým spôsobom odtláča v našej DNA. Máte taký zvláštny pocit, že sem patríte. Nie som si napríklad istý, či by som bol schopný opustiť Slovensko a žiť niekde inde.

Popri cestovaní ste veľa začali fotiť. Myslíte, že by ste sa tým raz mohli aj živiť?

Je to skôr drahé hobby a ja som navyše človek bez plánov. Úprimne – plánujem nesmierne málo. Páči sa mi jedna myšlienka: Ak chcete Boha pobaviť, povedzte mu o svojich plánoch. Keby mi napríklad niekto pred tromi rokmi povedal, že budeme nakrúcať Milujem Slovensko, tak by som tomu neveril. Tesne predtým som bol naozaj už v takom štádiu, že mi ani neprekážalo, že som nebol mediálne v strede diania. Zmieroval som sa s tým, objavoval iné kvality života. Potom zrazu prišlo toto a hoci som si myslel, že po Milionárovi už nemôže prísť nič lepšie, stalo sa. Som tam sám sebou, mám pocit, že oveľa viac ako v Milionárovi.

Otvoriť galériu

Navyše nové časti máte nakrúcať so starou partiou vrátane Adely Banášovej a Dana Dangla. Tešíte sa?

Ako človek som sa tejto správe veľmi potešil. Myslím, že nie je úplne samozrejmé, keď veci zafungujú tak, ako zafungovali v našej trojici. S Adelou si veľmi dobre rozumiem aj mimo pľacu, s Danom takisto. Všetci by sme v tej šou mohli byť nahradení a diváci by si na to do pol roka zvykli, no otázka je, že za akú cenu. Je úžasné, keď mi Adela nedávno povedala: „Ja už sa tak teším, že sa všetci stretneme a ideme nakrúcať.“ Hovorím jej: „Aj ja!“

Vravíte, že neplánujete, tak­že otázka, či budete ďalších 25 rokov v šoubiznise, je bezpredmetná?

Niežeby som sa bál pomyslieť na to dopredu, ale vlastne sa mi nechce na to myslieť. Ani si neviem vysvetliť, ako je to možné, že je to už 25 rokov, lebo ja mám pocit, že mnohé veci sa stali včera. Veľmi sa mi nechce starnúť, ale asi sa to stane. (smiech)

Otvoriť galériu

Šoubiznis veľmi nepraje rodinnému životu. Zohral nejakú úlohu v rozpade vášho manželstva?

Nechcem z toho obviňovať šoubiznis, aby sa náhodou necítil dotknutý. (smiech) Za každým takýmto nezdarom sú dvaja ľudia, ktorí nedokázali nájsť vzájomné porozumenie či rozumné riešenie. Alebo ho možno ani nemali hľadať. Niektoré vzťahy sa naplnia, a nemusíme to považovať za tragédiu. Ani u nás to tak nebolo, nešlo o to, že by som sa ja na niekoho vykašľal... Je pravda, že v tejto brandži je to so vzťahmi zložitejšie, lebo nemáte režim. Máte prácu od piatka do nedele, v pondelok máte voľno, ale aj to sa môže v nedeľu večer zmeniť, lebo vám zrazu niekto zavolá... Takže takáto neschopnosť naplánovať si veci, môže byť vražedným nástrojom vo vzťahu. Potom pri sebe potrebujete človeka, ktorý vie, vedľa koho sa postavil, a je to stmeľovač rodiny.

Ktoré boli zásadné momenty vo vašej kariére?

Určite štart, keď to išlo neuveriteľne rýchlo hore. Druhým momentom bolo, keď mi ruplo v živote všetko, rozpadla sa mi rodina a vlastne som prišiel aj o prácu, lebo sa skončil Milionár. Vtedy som pomyselne padol z piedestálu až úplne dolu. No dnes sa na to pozerám ako na úžasnú príležitosť upratať si veci, ponoriť sa do seba. A vzhľadom na to, že sa mi to podľa mňa podarilo a našiel som v sebe pokoru, tak ma vesmír odmenil nečakaným comebackom – a to je ten tretí moment.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?