Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.06.2015 05:20 | Správy | Kultúra
Video

150 000 lístkov vypredaných za pol hodiny a deti vám postráži Stephen Hawking: Toto je Glastonbury!

V britskom Glastonbury sa dnes rozbieha jeden z najvýznamnejších kultúrnych festivalov sveta.

Hlavné festivalové dni od piatku do nedele ovládnu z hlavnej scény hudobné veličiny na čele s britskou kapelou Florence and the Machine, americkým raperom Kanyem Westom a legendárnou britskou rockovou skupinou The Who. 

Lístky vypredané ešte pred uverejnením programu

Nesmierna popularita britského, nielen hudobného festivalu sa prejavila už záujmom o lístky. V októbri bolo všetkých 150.000 vstupeniek, každá za 225 libier (8565 korún), rozpredaných počas 26 minút. Vtedy pritom ešte nebol známy program tohto ročníka akcie, ktorá sa na farme Worthy v grófstve Somerset na juhozápade Anglicka koná od roku 1970. 

 

 "Glasto" je jedným z najväčších festivalov pod šírym nebom. Zúčastní sa ho 175.000 ľudí, z ktorých približne 25.000 tvoria pozvaní hostia. Tí si budú môcť vybrať zo stoviek koncertov a umeleckých vystúpení na zhruba stovke rôznych pódií.

Počas piatich festivalových dní sa okrem ohlásených hlavných hviezd predstavia ďalšie známe mená hudobného neba: Mary J. Bligeová, Motörhead, Pharrell Williams, George Ezra, The Waterboys, Texas, Ben Howard, Lionel Ritchie, Patti Smithová, Hozier, Chemical Brothers, Tricky, Ryan Adams alebo Franz Ferdinand & Sparks (FFS).

Otvoriť galériu

Kanye West je urážka

Festival, ktorý bol pôvodne zameraný na priaznivcov hnutia hippies a rockovú hudbu, sa v roku 2008 odhodlal k malej revolúcii pozvaním amerického hiphopera Jay Z, aby plnil úlohu jednej z hlavných hviezd.

Tento rok podobná rola pripadne Kanye Westovi, ktorý na hlavnom pódiu vystúpi v sobotu večer. S týmto rozhodnutím sa však niektorí fanúšikovia festivalu nechceli zmieriť. Internetovú petíciu za vyradenie rapera z programu podpísalo vyše 140.000 ľudí. "Kanye West je urážkou priaznivcov hudby na celom svete. Minuli sme stovky libier, aby sme mohli byť na Glasto, a preto očakávame určitú úroveň zábavy," stojí v texte petície.

Spoluorganizátorka festivalu Emily Eavisová uviedla, že sa jej vyhrážali smrťou. "Bolo to strašné, úplne šialené a skľučujúce, pretože hovoríme o niečom, čo je pre festival tak vzrušujúce, zaujímavé, osviežujúce a skvelé," dodala Eavisová, ktorá je dcérou 79-ročného zakladateľa festivalu Michaela Eavis.

Minulý týždeň z programu festivalu vypadli kvôli zlomenine nohy ich frontmana Davea Grohla americkí rockeri Foo Fighters, ktorí mali byť hlavnými hviezdami piatkového večera. Nahradí ich formácia Florence and the Machine na čele s charizmatickou speváčkou Florence Welch.

Festival nielen o hudbe

Festival sa však neobmedzuje iba na hudbu. Niektoré scény sú vyhradené divadlu, poézii, cirkusu alebo kabaretu. Priestor dostanú aj politika, ekologickí aktivisti alebo feministky. Tento rok sa očakávajú členky ruskej skupiny Pussy Riot aj zástupcovia hnutia Greenpeace, WaterAid alebo Oxfam.

Deti vám postráži najznámejší astrofyzik

Zvláštna zóna Kidz Field je vyhradená deťom. Tie do 12 rokov majú vstup zdarma. Medzi deti zavítajú napríklad astrofyzik Stephen Hawking a kúzelník Dynamo.

Prvý ročník údajne najväčšieho festivalu svojho druhu pod holým nebom sa konal 19. septembra 1970 na farme neďaleko mestečka Glastonbury. Bolo to deň po smrti legendárneho gitaristu a speváka Jimiho Hendrixa. Hlavnou hviezdou bol vtedy rocker Marc Bolan. Vstupenka stála jednu libru.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu