Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.06.2015 15:42 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Video

Bratislavu zaplavili stovky demonštrantov: Desiatky zadržaných, zranení policajti a zrušenie MHD!

V Bratislave sa v sobotu uskutočnil protest zameraný proti prijatiu migrantov na Slovensku.

Boli ste svedkami zverstiev počas demonštrácie? Chcete ukázať aj ostatným nefalšovanú realitu sobotného vyčíňania? Pošlite svoje fotografie a videá na tip@novycas.sk! 

Vlnu utečencov valiacu sa do Európy sa Únia snaží vyriešiť pridelenými kvótami pre členské krajiny, čo však narazilo na nesúhlas tisícok ľudí. Tí sa v sobotu vybrali vyjadriť svoj názor na protestnú akciu STOP islamizácii Európy. Proti nim však stojí skupina odporcov, ktorí chcú povedať nie xenofóbii, nacionalizmu a rasizmu.

Otvoriť galériu

Dav niekoľkých tisícov demonštrantov vyrazil krátko po 15.00 h spred Hlavnej stanice. S výkrikmi "my sme tu doma" či "vlastizrada" si to namieril na Námestie SNP. Kritická situácia nastala v blízkosti Prezidentského paláca, kde sa na inej demonštrácii "Spoločne proti nenávisti - Bratislava blokuje" zišlo niekoľko stoviek ľudí. V rukách držali transparenty s heslami ako "náckov tu nechceme" a plagáty s prečiarknutými hákovými krížmi.

 

Otvoriť galériu

Oba davy sa dostali do blízkosti približne 20 metrov od seba, častovali sa vulgarizmami a obscénnymi gestami. Polícia obe skupiny udržala oddelené od seba dvoma kordónmi strážcov zákona. Z davu protestného zhromaždenia proti prílevu imigrantov do Európy vyletelo niekoľko plechoviek, umelohmotné fľaše a dokonca aj dymovnica.

Na Námestí SNP v Bratislave potom vystúpilo viacero rečníkov. Organizátori tvrdili, že cieľom protestu nie je šírenie náboženskej a rasovej nenávisti. "Dovoľte, aby som vám poprial krásny a pekný biely deň," povedal okrem iného v príhovore predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba.

Otvoriť galériu
Nechýbal ani Kotleba.
Zdroj: kf, Nový Čas

Viacerí rečníci označili slovenských poslancov v europarlamente, ktorí podľa nich hlasovali za kvóty pre imigrantov, za zradcov. "Obesiť, obesiť," skandoval dav.
Za prílev utečencov do Európy môžu podľa rečníkov najmä USA, pretože bombardujú Sýriu a Líbyu, kritizovali však aj Izrael, vládu, Roberta Fica, kapitalizmus, či vysokú nezamestnanosť.

V hlavnom meste sa tak na vopred dohodnutých miestach zhromaždili stovky ľudí a na poriadok dohliadajú policajti. Situáciu neustále monitoruje aj náš denník.

Na ulici Beblavého došlo k prvému väčšiemu stretu demonštrantov a polície. Skupinu protestujúcich sa strážcom zákona podarilo rozohnať, dvaja ľudia utrpeli zranenia hlavy.

Kvôli pochodu protestujúcich musela byť zrušená aj finálna jazda pretekov Bratislava City Downhill. Podľa informácií na stránke pretekov ohrozovali divákov chuligáni, ktorí zničili aj spodnú časť trate.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu
Polícia uzavrela Námestie SNP.
Zdroj: kf, Nový Čas

Otvoriť galériu

Hovorkyňa KR PZ v Bratislave Tatiana Kurucová informovala o opatreniach v súvislosti s demonštráciou a jej priebehu:

"V rámci na dnes prijatých bezpečnostných opatrení  polícia situáciu  naďalej monitoruje a postupuje v súlade so zákon. V rámci kontrol osôb boli u niektorých zistené chladné zbrane ako aj atrapy výbušnín, následne boli tieto osoby z dôvodu podania vysvetlenia predvedené na príslušné policajné oddelenia. 

V čase presunu zhromaždených na križovatke Hodžovo námestie a Námestie 1. mája boli v čase po 15:30 hod z davu zasiahnutí 2 príslušníci PZ slzným plynom do tváre, pričom po ošetrení, na základe vlastného rozhodnutia, zostali vo výkone služby.

Otvoriť galériu

28-ročného Bratislavčana podozrivého  z trestného činu útoku na verejného činiteľa policajti následne zadržali a eskortovali na príslušné oddelenie PZ.

Do 17.00 hod bolo predvedených na príslušné oddelenia polícia celkom 10 osôb z dôvodu podania vysvetlenia, pričom u 7 z nich boli pri predvádzaní použité donucovacie prostriedky v súlade so zákonom.

Po 17:15 hod  sme prijali oznámenie, že na Nádvorie Bratislavského hradu, v čase konania sa cyklistických pretekov, vnikla skupina približne 300 osôb, kde začalo dochádzať k výtržnostiam a napádaniu osôb. Polícia okamžite prijala  adekvátne  opatrenia k zabráneniu ďalšieho protiprávneho konania  a skupinu, ktorá tam vnikla, začala vytláčať, pričom tam zadržala celkom 25 osôb.

Ďalších 25 ľudí polícia zadržala na Staromestkej ulici, kde podľa doterajších informácií došlo k poškodeniu celkom 6 služobných motorových vozidiel s označením Polícia. Krátko pred 18.00 hod tam došlo  k útoku na príslušníka PZ, do ktorého bola hodená dlažobná kocka do stehna.

Krátko pred 18.00 hod sme prijali oznámenie, že na Palisádach sa nachádza poškodené vozidlo, na ktorom je rozbité čelné sklo.

Po 18.00 hod sme prijali oznámenie , že na Predstaničnom námestí došlo k hádzaniu kameňov, pričom v tejto súvislosti neboli zranené osoby. Pred budovou Železničnej polície na Šancovej ulici boli zadržané podozrivé osoby z hádzania kameňov.

Pred 18:45 hod došlo na Predstaničnom námestí k roztržke osôb, ktoré mali pri sebe dymovnice, ktoré použili.

Pre podozrenie z trestného činu výtržníctva, poškodzovania cudzej veci, útoku na verejného činiteľa, extrémistickej trestnej činnosti, ako aj páchania iného protiprávneho konania skončilo na polícií približne 140 osôb.

Situáciu v meste naďalej monitorujeme. 

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

 

Zároveň vyzývame občanov bývajúcich v blízkosti miest konania sa uvedených zhromaždení ako aj vodičov smerujúcich do centra mesta, aby v záujme ochrany svojho majetku na parkovanie využili podzemné parkovacie miesta, alebo svoje vozidlá zaparkovali v iných lokalitách, mimo centra mesta."

Plné ruky práce mali aj záchranári. "Ošetrili päť ľudí, ktorí mali poranenia hlavy, troch z nich previezli do nemocnice v Starom Meste," informoval Boris Chmel, hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR.

Otvoriť galériu
Dve demonštrácie v Bratislave.
Zdroj: Youtube.com, kf, Tivi.sk

Otvoriť galériu
Dve demonštrácie v Bratislave.
Zdroj: kf, Nový Čas

Problémy s MHD

Sobotné protestné zhromaždenia v Bratislave si vyžiadali operatívne opatrenia Dopravného podniku Bratislava (DPB).

Cestujúci bratislavskej MHD musia naďalej počítať s obmedzeniami, ktoré sa týkajú premávky spojov v centre mesta. Účastníci protestného zhromaždenia na viacerých úsekoch zablokovali premávku MHD.

"Od 17.20 h je uzavreté Hodžovo námestie, rovnako bolo od 18.20 h uzavreté obratisko na Hlavnej stanici," informovala Zuzana Vachová z Dopravného podniku Bratislava (DPB). Dodala, že na krátkodobo bolo uzavreté aj obratisko na SNP.

"Od 18.40 bola postupne sprejazdnená Hlavná stanica a doprava v smere na Palisády, takže jednotlivé spoje začali premávať. Kým však budú premávať podľa platných cestovných poriadkov, nejaký čas to potrvá," zdôraznila Vachová.

Na Hlavnú stanicu podľa našich informácií vpúšťajú zatiaľ iba vozidlá MHD, osobné autá nie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver