Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.06.2015 12:04 | Správy | Domáce správy
Video

Prvá výpoveď Andreja Gajdára, ktorý 4 roky ukrýval Martinka a Dominiku: Toto predsa nemôže myslieť vážne!

Reportéri Nového Času v marci našli v stredoamerickom štáte Panama najhľadanejšie slovenské deti Dominiku (7) a Martinka (9) Gajdárovcov. 

Otec Andrej (36), po ktorom bolo vyhlásené medzinárodné pátranie, ich štyri roky ukrýval pred mamou Martinou (36). Po tom, ako Andreja priviezli policajti na Slovensko, pred týždňom prvýkrát prehovoril pred vyšetrovateľom. Jeho výpoveď je šokujúca: „boli sme na výlete.“ Faktom je, že ani jedno z detí nie je na tom psychicky dobre. Rodine v ťažkej situácii pomôže aj charitatívny projekt Nového Času Srdce pre deti, ktorý spravuje nadácia Pontis.

Ako keby sa nič nestalo. Andrej Gajdár síce priznal vo výpovedi svoju vinu, ale život na úteku s deťmi obhajuje. Dominiku a Martina nevrátil ich mame 2. januára 2011. Ako tvrdí, zobral ich preč preto, lebo podľa neho mama Martina svojho syna sexuálne obťažovala a bola v sekte. Keď polícia dospela k záveru, že sú to iba klamstvá, Andrej deti uniesol preč z Európy. „Boli sme sledovaní, tak som sa rozhodol, že si spravíme výlet do Ameriky, o čom som informoval manželku telefonicky,“ povedal Andrej.

Otvoriť galériu

To, kde sa v prvých týždňoch Gajdár s deťmi nachádzal, vedeli iba jeho najbližší, takže ho nemal kto prenasledovať. Navyše, Martina Gajdárová nemala poňatia, že do Spojených štátov odišiel. Dozvedela sa to až na základe informácií z polície po tom, keď Gajdár USA opustil a odletel do Hondurasu, kde strávili niekoľko mesiacov.

 

Do Panamy sme sa presťahovali v septembri 2011,“ povedal Gajdár pred vyšetrovateľom. Zabudol dodať, že nešlo o obyčajné sťahovanie. Spolu s dvoma deťmi sa trmácal desiatky hodín autobusom takmer cez celú Strednú Ameriku, pretože už v tom čase boli všetci v pátraní a cez letiskovú kontrolu by neprešli.

Kvôli deťom

Martina prežívala celé štyri roky neuveriteľný strach. Raz jej prišiel anonymný list, že jej deti sú mŕtve. „Neuvedomoval som si, že výlet s deťmi, ktorý sa niekoľkokrát neplánovane predĺžil, by mohol mať nepriaznivé následky,“ skonštatoval šokujúco. Pravdou je, že tento „výlet“ sa stal pre Martinu a jej rodinu najhoršou nočnou morou. Tomu je už našťastie po úspešnom pátraní reportérov Nového Času koniec.

„Celú túto cestu som robil iba kvôli deťom. Ja som na Slovensku nechal rodinu, známych, novopostavený dom, bankové účty, všetko,“ povedal Andrej svoju pravdu. Čo na to hovorí matka detí? „Nechal tu dom a prestal platiť hypotéku. Takmer som oň prišla, lebo sama by som ho nezvládala splácať, ale našťastie mi pomohli najbližší. Chce sa z toho detinsky ospravedlniť, ale ako keby nevedel odhadnúť vážnosť situácie, ktorú spôsobil deťom a všetkým naokolo. Nazývať to celé výletom je výhovorka, ktorú by normálny dospelý chlap nikdy nepovedal. Necítiť, že by mu to bolo ľúto.,“ povedala Martina.

Otvoriť galériu

Čoskoro voľný?

Gajdár sa pred vyšetrovateľom snažil celú situáciu zľahčiť tým, že vraj sa chcel na Slovensko po rokoch aj s deťmi vrátiť. To všetko, akoby sa nič nestalo.

„V septembri 2014 som písal manželke emaily, že sa plánujem vrátiť, chcel som, aby sme sa nejako dohodli,“ uviedol Andrej. Martina Gajdárová v skutočnosti dostala len niekoľko anonymných emailov, ale odosielateľ na výzvu, aby sa podpísal, nereagoval.

Úsmevné je aj to, ako sa Gajdár chcel do Európy dostať späť, keď bol spoločne s deťmi v medzinárodnom pátraní a dva z ich troch pasov boli dokonca neplatné. Navyše, podľa neho sa deti nechceli vrátiť na Slovensko. Keď napokon konečne mohli objať svoju mamičku, ich prvé slová hovoria za všetko. „Mamička, kde si toľko bola?“ opýtali sa jej a dodali, že sa stále tešili do svojho pravého domova.

Podľa informácií Nového Času hrozí, že sa Gajdár dostane čoskoro na slobodu. Otec detí je totiž obvinený len z poškodzovania cudzích práv, čo nie je závažný trestný čin.

„Predtým sa mi vyhrážal, že s deťmi odíde, a nakoniec to spravil naozaj. Jeho správanie môže byť nepredvídateľné. Bojíme sa, či nás neohrozí na živote,“ povedala so strachom Martina o možnosti jeho prepustenia. Gajdár sa chce s prokurátorom dohodnúť o vine a treste. Hrozia mu maximálne tri roky za mrežami

Potrebujú našu pomoc

Otvoriť galériu
Srdce pre deti
Zdroj: anc

Dominika a Martinko sú na tom po 4-ročnom pobyte bez mamičky psychicky zle. Zvládať zážitkové terapie, ktoré potrebujú, je finančne náročné. rodine preto pomôže Srdce pre deti. Detičky čaká dlhá cesta k zotaveniu. V porovnaní s rovesníkmi sú pozadu, pretože ich otec dlhší čas na úteku nedával do školy, a majú aj zdravotné problémy. Všetko pre ne sa snažia robiť aj pani učiteľky. Dominikina triedna učiteľka o nej v hodnotení napísala: „Dieťa je veľmi tiché, nekomunikatívne, nemá návyky sociálneho správania v triede. Odmieta akúkoľvek kolektívnu hru.“

Druhá pani učiteľka sa vyjadrila o Martinkovi, ktorý je aj podľa mamy na tom horšie ako sestra. „Prispôsobovanie sa školským podmienkam bolo a stále je veľmi ťažké... Jeho práca a aktivita zodpovedá úrovni prváka,“ napísala. Učiteľky sa zhodujú, že detičky sa časom budú vedieť vrátiť do normálneho života a zabudnúť na hrôzy, ktoré zažili v Paname. „Je obdivuhodné, že po tom všetkom je Martinko milý, usmievavý a srdečný. Dominika je bystré dievčatko, ktoré by mohlo dosahovať dobré výsledky,“ napísali.

Vývoj kauzy

13. 8. 2010 - Matka Martina Gajdárová poslala na súd návrh na predbežné opatrenie o zverení detí do starostlivosti. Otec Andrej sa totiž vyjadril, že ich odvezie do USA a už ich neuvidí. 

23. 9. 2010 - Súd rozhodol o výživnom. O zverení detí do starostlivosti nerozhodol, dôvodom bolo, že manželia bývali v spoločnej domácnosti. 

12. 11. 2010 - Mama podala odvolanie. 

20. 12. 2010 - Matka podala žiadosť o rozvod, následne sa odsťahovala s deťmi do podnájmu. 

2. 1. 2011 - Martina dala deti Dominiku a Martinka na návštevu k otcovi a jeho rodičom. Odvtedy ich nevidela. 

22. 1. 2011 - Posledný telefonát Martiny so synom Martinkom. miesto, kde aj so sestrou sú, však mame nevedel povedať.

júl 2011 - Až pol roka po zmiznutí Gajdára s deťmi súd vydal na muža medzinárodný zatykač.

marec 2014 - Do pátrania po Maťkovi a Dominike Gajdárovcoch sa na vlastnú päsť pustili reportéri Nového Času.

24. 3. 2015 - Po roku intenzívneho pátrania Nový Čas našiel Gajdára s deťmi v Paname. Miestny Interpol ho vďaka našim redaktorom zadržal.

27. 3. 2015 - Z Bratislavy priletela do Panamy mama Martina a prvýkrát sa po štyroch rokoch stretla s deťmi. Dva dni nato spolu šťastne doleteli na Slovensko.

8. 5. 2015 - Ministerstvo vnútra a Interpol priviezli Andreja Gajdára, ktorý bol zadržaný v Paname, na Slovensko. Súd rozhodol o jeho vzatí do väzby.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto.
Katastrofálne správy: Ďalšia strata pre Ukrajinu? Rusko malo prevziať kontrolu nad týmto územím
Ilustračné foto
V Bangladéži trhajú rekordy: Toto tu už nemali desiatky rokov
Spice Girls
Foto
Spajsky opäť spolu? Spev, tanec a dobrá nálada: VIDEO od prominentného manžela hovorí za všetko
Ilustračné foto
V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali dvoch novinárov: Neuveríte, z čoho sú obvinení!
Protipovodňové práce pokračujú po celom Maďarsku (ilustračná fotografia).
Pátracia akcia v Plzni: V rieke polícia niekoľko hodín hľadala človeka
(ilustračné foto)
V Nemecku došlo k zabitiu dvoch Ukrajincov: Polícia podozrieva ruského občana
Foto
Predčasné odchody: Ktoré slovenské športové hviezdy odišli priskoro?
(ilustračné foto).
Zelenskyj odsúdil najnovšie ruské útoky na Ukrajinu: Ohrozujú nimi vraj aj Európsku úniu
Stašák spomína na svojho dobrého priateľa Grúňa († 81)
Foto
Stašák spomína na svojho priateľa Grúňa († 81): Prezradil, čím spolu dostávali ľudí do kolien
Ľudia protestujú v uliciach mesta
Polícia v USA odstraňovala propalestínske tábory: Zadržala pri tom tisícky ľudí
Turisti môžu ísť do hôr len za svetla.
Váš Tip
Najstarší slovenský národný park oslávi 75. výročie založenia: TANAP pripravuje pre návštevníkov jedinečnú akciu!
Close up of legs of a woman
Biance infekcia zničila sexuálny život: Po tom, čo jej mal lekár povedať, nasledoval plač!