Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Zomrela obeť nehody Silvie Smerekovej: Dcéra exprezidenta VSŽ sa Raškovi († 41) nikdy neospravedlnila

Tatino malého Robka chcel veľmi žiť a vidieť ho vyrastať. Najbližší Róberta Raška († 41) sa nevedia zmieriť s tým, že odišiel z tohto sveta tak skoro.

Za jeho trápením vidia len jediné - Silviu Smerekovú, dcéru niekdajšieho prezidenta VSŽ. Ako 18-ročná prešla v roku 1997 džípom do protismeru a nabúrala do taxíka, v ktorom sa viezol Róbert. Tým sa preňho začalo peklo, na dvakrát mu amputovali nohu. O život a za svoju lásku bojoval dlhé roky ako lev, no zdravotné problémy ho premohli. Ostal po ňom synček Robko (9), ktorý ockovi veľmi držal palce. Rodina síce dostala po dlhých súdnych ťahaniciach odškodné, no žije s vedomím obrovskej nespravodlivosti. Silvia Smereková dostala za Róbertovo dokaličenie a smrť taxikára pokutu 90-tisíc korún (2 987 €). Rodinu ani raz nekontaktovala.

 

Až 28 operácií

Róbert zomrel začiatkom mesiaca po dlhoročnom trápení na lôžku. Mal za sebou 28 operácií, na dvakrát mu amputovali nohu. Prekonal septické šoky aj infarkt. „Všetko to boli následky tej nehody. Robko nebol na tom psychicky dobre, nevedel si potom nájsť prácu. Opakovanými narkózami mal oslabený organizmus. Po infarkte mu srdiečko pracovalo na 38 percent,“ spomína Dana. „Keď mu lekári už nedávali nádej, srdiečko ešte nechcelo prestať fungovať. Akoby chcel povedať, že som tu pre vás a ešte bojujem...“ Nevie si predstaviť, ako bude bez svojej životnej lásky existovať. Zakrátko by mal narodeniny, miesto osláv však s jeho mamou chystali pohreb.

Otvoriť galériu
Boj o odškodné

„Chceme, aby ľudia vedeli, že náš Róbert zomrel a nemusel. Keby nebola tá havária, chlapec je tu dodnes,“ vraví mama Katarína (71). Spomína, že po nehode v nemocnici strávil osem mesiacov. Dodáva, že Smerek im vtedy dal 250-tisíc korún a neskôr pár dolárov, ktoré použili na liečbu a rehabilitácie. „Smereková sa nám absolútne neozvala. Akurát jej otec bol raz za Robkom v nemocnici v decembri 1997 a raz u nás doma. Pred amputáciou sa prišiel ešte raz dohodnúť s Róbertom o financiách, aby to nešlo súdnou cestou. Sľúbil mu päť miliónov korún, ale tie nikdy nevidel,“ vraví mama.

Otvoriť galériu
Ján Smerek.
Zdroj: Eva Eperjeršiová, anc
Súd o odškodnom sa skončil len v marci, rodine prisúdil 105 148,37 €. Ako dodáva mama, z peňazí vyplatili akurát dlhy, pretože Róbert nemohol pracovať. Od roku 2011 už len bezvládne ležal na posteli a v posledných chvíľach ho museli kŕmiť hadičkou. „Sám jej otec nám doma povedal, že aj on sa cíti vinný, že ju telefonicky nekontaktoval, o ôsmej mala byť doma. Že rozvážala spolužiakov...“ vraví nešťastná starká s tým, že celá rodina stále verí v Božiu spravodlivosť a v to, že každému sa raz všetko vráti.

Smrť Taxikára († 20)

K nehode došlo 17. decembra 1997 o 22.15. Vtedy iba 18-ročná študentka gymnázia Silvia Smereková na aute svojho otca - Jeep Grand Cherokee nezvládla pravotočivú zákrutu, prešla do protismeru a zrazila sa s taxíkom. Šofér Martin Hudačko († 20) zomrel, pasažier Róbert Raško prišiel o nohu. Milujúca Dana (47) by pre Róberta († 41) urobila všetko na svete. Jej najväčším snom bolo, aby s malým Robkom (9) mohli žiť ako šťastná rodina. Osud im to však už nikdy nedopraje...

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Čo hovoria naše hokejové legendy na úspech Slafkovského?
Foto
Slafkovský je rekordérom Canadiens: Pred MS má formu ako hrom! Čo na to naše hokejové legendy?
(ilustračné foto)
Z väznice ušiel obávaný šéf gangu: Nastala vzbura! Úrady hlásia novinky
V Thajsku si dopraje chutné jedlo.
Foto
Pri pohľade na Czoborovú VYVALÍTE oči: Zora, nepreháňaš to už? Veď je z nej... Uff
(ilustračné foto).
Myslia si Slováci, že NATO prispieva k našej bezpečnosti? Aha, čo ukázali výsledky prieskumu
Peter Pellegrini (Hlas)
Aktualizované
Peter Pellegrini rozhodol: Zvolá mimoriadnu schôdzu k odstrelu medveďov?!
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa: Vonku sa to bude hemžiť policajtmi! O čo ide?
Bojový dron
Ukrajinská armáda hlási úspech! Rusi budú zúriť: Aha, čo sa podarilo
Foto
Naša skupina na ME 2024 je kompletná: Ako vidia šance Slovákov bývalí reprezentanti?
Rudolf Schuster dostal k jubileu pracovňu v Historickej radnici
Rudolf Schuster spomína na vstup Slovenska do NATO: Museli sme si to zaslúžiť!
Mikuláš Černák
Foto
Pôjde Mikuláš Černák na slobodu?! O prepustení bosa podsvetia má rozhodovať súd
(ilustračné foto)
Okrem zrážok zasiahlo Slovensko aj niečo iné: Ešte nie je koniec! Takéto počasie nás čaká
Ilustračné foto
Peklo v domove dôchodcov: Požiar si vyžiadal jednu obeť! Ďalší sa priotrávili