Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.06.2015 12:14 | Správy | Politika
Exkluzívne

Prvý rozhovor s Ficom po Váhostave: Prečo som stále v politike!

Rok pred voľbami začala vláda štedro rozdávať. Už oznámila druhý sociálny balíček a v pláne má, vo volebnom roku, aj tretí.

Mnohých potešia, podľa kritikov sú to však prejedené peniaze, ktoré by malo Slovensko minúť zmysluplnejšie. Premiér Robert Fico poskytol Novému Času rozhovor nielen o balíčkoch, ale aj o kontaktoch s Jurajom Širokým, kauze Váhostav a príprave na voľby.

 

Druhý sociálny balíček ste oznámili iba rok pred voľbami. Nedal sa predstaviť skôr? Lebo takto to vyznieva ako začiatok kampane.

Nemôžem s tým súhlasiť, pretože prvý sociálny balík bol prijímaný v júni - júli 2014, teda v polovici volebného obdobia, a už v decembri sme oznámili druhý balík. A včas oznamujeme aj prijatie tretieho. Uvedomme si, že balíky môžeme robiť len vtedy, keď máme na to peniaze. A my dnes máme v dobrom stave ekonomiku aj verejné financie. A nehovoríme to my, hovoria to všetky renomované medzinárodné inštitúcie, ktoré potvrdzujú, že budeme mať na budúci rok jeden z najvyšších hospodárskych rastov a možno to bude najvyšší rast v celej EÚ.

Myslíme si, že keď sa darí krajine, musíme tie výsledky pretaviť do hmatateľných vecí pre ľudí. Pretože normálny človek netuší, čo znamená deficit pod 3 percentá, nevie, čo prinesie hospodársky rast nad 3 percentá, nevie, čo je pokles verejného dlhu. Tak sme si povedali - použime zdroje, ktoré máme navyše, a dajme tieto peniaze v podobe citeľných hmatateľných sociálnych opatrení pre ľudí.

Objavila sa kritika, že takto sa peniaze prejedia. Nedali sa použiť nejako inak? Napríklad investíciami do vedy?

Vždy budú existovať všelijakí kritici. Pokiaľ ide o vedu, zaviedli sme super odpočty na investície do vedy a výskumu, čo je aj súčasť prvého sociálneho balíčka. Chceme zvyšovať výdavky na vedu a výskum, ale my sme sociálnodemokratická vláda, takto rozhodli voliči v roku 2012. A keďže sme sociálna demokracia, tak našou filozofiou je deliť sa o dobré výsledky. Je to naša politika, sú to naše rozhodnutia a za to nesieme zodpovednosť. Ak si zoberieme tie opatrenia, ktoré prijímame, tak majú často aj veľký podporný efekt.

Chceme teraz podporiť cestovný ruch tým, že zaplatíme žiakom na základných a študentom na stredných školách lyžiarske výcviky. Hovoríme o 600- až 700-tisíc prenocovaniach v priebehu jedného roka. Zoberte si, ako sa vyvíja bezplatné cestovanie vo vlakoch, dnes je takmer 800-tisíc ľudí, ktorí sa do systému zaregistrovali. Dúfam, že nikto nebude spochybňovať znižovanie DPH na vybraný okruh základných potravín na  10 percent.

Viete si ustrážiť, aby sa to zníženie DPH premietlo rovnakým podielom aj do ceny, ktorú zaplatia ľudia?

Keby sme neverili, že vieme ustrážiť zníženie cien, boli by to vyhodené peniaze do vreciek obchodných reťazcov, a to nechceme robiť.

Sociálne balíčky sú väčšinou orientované na nižšie príjmové vrstvy, a pritom základnú ekonomickú záťaž v spoločnosti nesie stredná vrstva. Tej sa podpora vyhýba.

S tým nemôžem súhlasiť, pretože keď si zoberiete napríklad druhý balík, tak sme zaviedli opatrenie, že podnikatelia budú platiť DPH až po uhradení faktúr. Podporujeme tiež startupy, práve sme na vláde schválili podporu malých podnikateľov, ktorí majú inovatívne programy.

A budú tu ďalšie programy na podporu podnikania. Bude to dobre rozvrstvené. Je tam mladá generácia, teraz v druhom balíku hovoríme o zvýšení materskej, o príspevku na starostlivosť o dieťa, rozširujeme kapacity škôlok. Čiže v balíčkoch sú mladá generácia, rodiny, študenti SŠ a žiaci, seniori, každý tam niečo našiel.

Ľudia si na balíčky radi zvyknú, ale ako dlho budú udržateľné?

Na prvý balík sme stanovili sumu okolo 250 miliónov eur, z toho išlo 170 miliónov na zníženie zdravotných odvodov. To je obrovská vec, pretože to pre nízko príjmové skupiny ľudí znamená, že na konci roka prakticky v hotovosti dostane človek 13. plat a nemalo to žiadny vplyv na cenu práce pre zamestnávateľa. Takže, aby nebol pocit, že to sú prejedené peniaze.

Vráťme sa k tej udržateľnosti balíčkov. Budú tu aj o 5 či 10 rokov?

Všetko, čo sme schválili, sú dlhodobé programy. Ak hovoríme napr. o cestovaní zadarmo pre študentov a dôchodcov, je to pre nás program do budúcnosti. Ak pôjdeme ďalej do vlády, tak to platí ďalej. No ak po voľbách príde pravicová vláda, tak neviem. Pravicoví politici jasne hovoria, že niektoré opatrenia budú rušiť.

Kauza CT

Spomínali ste, že sa zlepšil výber daní, ale napríklad aj kauza predraženého CT v piešťanskej nemocnici ukázala, že stále je tu objem peňazí, ktoré sa zle vynakladajú.

Verte mi, že ja nepoznám príklad z histórie Slovenska, že by v prípade, ako bolo CT-čko, prevzali politickú zodpovednosť predseda parlamentu, podpredsedníčka parlamentu a ministerka zdravotníctva.

Ale to CT bolo predražené, to je fakt.

Robíme z jedného CT-čka niečo, čo sa nedá nikdy porovnať s miliardami, o ktoré bol tento štát obratý pri privatizácii strategických majetkov počas pravicových vlád. V oblasti boja proti korupcii sme toho urobili veľa. Zaviedli sme limit pri hotovostnej platbe. Fyzická osoba dnes môže platiť maximálne 15 000 eur, podnikateľ môže platiť v hotovosti maximálne 5 000 eur.

To je rozhodnutie, na ktoré pravicová vláda nikdy nemala odvahu. Dnes nemôžete prísť a kúpiť si auto za 25 000 eur v hotovosti, musíte to mať na účte a už banka informuje políciu, aby sa pozreli na prevod. Zaviedli sme tiež elektronické trhovisko, kde jednoducho neviete, kto ponúka a kto kupuje. Slovensko postúpilo na rebríčku boja proti korupcii, ale stále sa môže niečo vyskytnúť, môže niekto zlyhať. To sú veci, ktoré sa vyskytujú hocikde...

Už viackrát sme videli, že politik spraví chybu a jediné, čo sa mu stane, je, že odstúpi z funkcie. Potom sa vráti do parlamentu alebo dostane teplý flek inde, napríklad v Bruseli. Je to správne?

Ak narážate na pani Zvolenskú, tak pani Zvolenská do Bruselu nejde...

Ale bolo jej to ponúknuté, no ona odmietla.

Je jedno, čo ju k tomu viedlo, či to odmietla, alebo neodmietla. A keď hovoríme o tom, že niektorí ministri po tom, čo odídu z funkcie, sa vracajú naspäť do parlamentu, tak by som vám iba chcel pripomenúť, že v minulosti, pokiaľ ide o pravicové vlády, bolo 16 ministrov, ktorí odišli z vlády. Uvedomme si, že poslanec získava svoj mandát voľbou do Národnej rady. Ak sa z poslanca stane člen vlády, tak sa potom po odchode z nej vracia späť do parlamentu. Jeho mandát naďalej trvá.

Kauza s CT pripomenula, ako sa v biznise so štátom pohybujú tajomné firmy so sídlom niekde na Cypre, o ktorých nikto nezistí, kto ich naozaj vlastní.

Kultúra schránkových firiem bola prvýkrát odkrytá v súvislosti s financovaním SDKÚ, na tejto kauze padol Mikuláš Dzurinda. My sme schránkové firmy zakázali, dnes nie je žiadna šanca, aby sa na verejnom obstarávaní zúčastnil niekto, kto je skrytý niekde na Cypre alebo na Kajmanoch.

Váhostav

Ukázalo sa, že schránkové firmy stoja aj za Váhostavom.

Vy sa pýtate na reštrukturalizáciu konkrétneho podniku. Táto reštrukturalizácia prebehla podľa zákona, ktorý bol prijatý za vlády Mikuláša Dzurindu. Podľa tohto zákona bolo reštrukturalizovaných vyše 500 firiem. Garantujem vám jednu vec: keby reštrukturalizácia tejto spoločnosti išla za pravicovej vlády, tak ani pes neštekne a živnostníci by si, ako sa hovorí, utreli hubu. Dostali by 15 percent a možno by to dopadlo tak, že by 1 500 zamestnancov Váhostavu dnes stálo na dlažbe. My sme hľadali riešenie, ako zvýšiť výnosnosť reštrukturalizácie, preto bol aj zmenený zákon. Myslím si, že v tej ťažkej komplikovanej situácii sa našlo riešenie, ktoré zvyšuje priemerný výnos živnostníkov na 30 percent a rovnako sa zachránilo 1 500 pracovných miest.

Otvoriť galériu
Pre kauzu Váhostav vláda menila zákon o reštrukturalizácii.
Zdroj: Maroš Herc, Michal Hanko, tasr, anc
Prekvapilo vás, že firma, ktorá od štátu dostáva miliardové zákazky, zrazu tvrdí, že nemá peniaze, aby vyplácala ľudí, ktorí tú prácu priamo vykonávajú? 

V rokoch 2010 – 2012, keď sme boli v opozícii, som veľmi jasne varoval pána Figeľa, že to, čo robí pri prideľovaní zákaziek na ministerstve dopravy, bude viesť k druhotnej platobnej neschopnosti. Že ak majú firmy postaviť stavbu za 30 – 40 percent skutočných nákladov, nebudú schopné platiť subdodávateľom.

Čiže diaľnice sa na Slovensku podľa vás nedajú stavať lacnejšie, ako to tvrdil exminister Figeľ?

Za 40 percent reálnej ceny? Tak to sa nedá. Ak štátna expertíza hovorí, že hodnota stavby je napr. 100 miliónov, tak sa nedá postaviť za 30 – 40 miliónov. Pán Figeľ vyvíjal obrovský tlak na cenu.

Otvoriť galériu
So Širokým sa vraj stretáva rovnako ako s inými podnikateľmi
Zdroj: Maroš Herc, Michal Hanko, tasr, anc
A tie firmy napriek tomu do toho išli. Prečo?

Veď tie firmy sú jednoducho na trhu a potrebujú žiť. Možno boli presvedčené, že keď pôjdu za 30 percent, že budú mať iné zákazky, kde budú doháňať tú stratu. Všetci vedeli, že idú do straty.

Vy ako premiér sa stretávate s vplyvnými podnikateľmi...

So všetkými.

Neskúšali ste apelovať na pána Širokého, aby prevzal časť osobnej zodpovednosti za pád Váhostavu?

Poznám majiteľov všetkých veľkých firiem na Slovensku a všetkých veľkých podnikateľov. Reštrukturalizácia Váhostavu bola pre nás modelový príklad, kde sme videli, že sú situácie, keď musí byť vláda aktívna. Keď sa pýtate na osobnú zodpovednosť... Bolo vyše 500 firiem v reštrukturalizácii a všelijako tie reštrukturalizácie dopadli, ale pokiaľ ide o tento príklad, tak je predsa známe, že majitelia Váhostavu po- núkli polovičku akcií firmy živnostníkom. A je na nich, či to prijmú.

A s pánom Širokým ste teda o kauze Váhostav hovorili, či nie?

Nebol dôvod, pretože ja som na spoločnom rokovaní s bankami a živnostníkmi hovoril s konateľmi firmy. Tí mali právo vo veci rozhodovať.

Nedávno ho odfotili, ako bol v bytovke, kde bývate aj vy. Preto sa pýtam...

Vo všeobecnosti sa chcem vyjadriť k téme, ktorú teraz otvárate, že kde kto bol, s kým bol a ako bol a kedy sa stretol alebo nestretol... Ak ste vo veľkej politike, tak sa osobným kontaktom s veľkými podnikateľmi nikdy nevyhnete. Preto považujem za trápne zverejňovanie fotografií, na ktorých som s podnikateľmi, lebo tieto fotografie sú z oficiálnych akcií, ako napríklad kontrolný deň na štadióne či prijatie slovenských hokejistov na úrade vlády.

O synovi

Na sneme Smeru bolo vidieť vášho syna Michala, ako fotí zasadnutie. Už sa učí pohybovať v politike?

Študuje na Ekonomickej univerzite a nešiel teda cestou mojou a manželky, lebo my sme právnici. Jeho hobby je fotografovanie a pomáha mi napríklad aj s mojou facebookovou stránkou. Ak má nejakú dobrú fotku, tak mi ju hodí na facebook. Ale je príliš mladý na politiku, teraz je jeho povinnosťou venovať sa štúdiu, mať dobré známky, nájsť si dobré zamestnanie... Potom môže uvažovať, čo ďalej so životom.

Otvoriť galériu
Syn Michal nedávno fotil na sneme Smeru.
Zdroj: Maroš Herc, Michal Hanko, tasr, anc
Ide leto. Ako ho strávite, kde si užijete rodinnú dovolenku?

Znie to možno čudne, ale o pár mesiacov sú voľby. Ak chcú ísť opoziční poslanci niekam na pláž, nech si idú. Ja si doprajem nejakú elementárnu mieru oddychu a potom sa chcem venovať aj projektom, na ktoré počas roka nebolo veľa času, napríklad národnému futbalovému štadiónu. Okrem toho, ja mám rád Bratislavu v lete, aj keď nie som Bratislavčan, ale bývam tu od roku 1982. Mám tu svoje miesta, kde si môžem zaplávať, zakorčuľovať, a viem oddychovať aj v Bratislave. Ale asi pár dní strávim aj mimo hlavného mesta.

O budúcnosti

Voľby sú o rok, podľa prieskumov to vyzerá tak, že Smer už nebude mať dostatok hlasov na zostavenie jednofarebnej vlády. S kým si viete predstaviť spoluprácu?

Som presvedčený, že Slovensko je odsúdené na koalície. Myslel som si to aj v roku 2012, ale súhrou faktorov Smer zostavil vládu sám. Škoda, že vtedy ostatní odmietli, lebo koalícia má svoje výhody, ale nemôže to byť zlepenec. Pokúsime sa o výsledok, aby umožnil Smeru stáť na strane tých strán, ktoré budú rokovať o zostavení vlády. Nikdy som nekomunikoval a ani nekomentoval prieskumy verejnej mienky.

Najlepší prieskum verejnej mienky je volebný výsledok. Smer je neuveriteľne stabilná politická štruktúra, vzťahy tejto strany nám môže každý závidieť. Silný sociálny program, národnoštátne záujmy, vnútorná stabilita politickej strany, to sú faktory, s ktorými chceme ísť do rokovania pri zostavovaní vlády. Ale nepredbiehal by som výsledky volieb.

Otvoriť galériu
Vlaky bezplatne prilákali už takmer 800-tisíc ľudí.
Zdroj: Maroš Herc, Michal Hanko, tasr, anc
S ktorou stranou si viete predstaviť spoluprácu?

Asi si pamätáte, že pri týchto otázkach, ktoré mi boli kladené niekoľkokrát, som ni- kdy nikoho neurčoval do spolupráce.

Ľudia vám neraz asi radi pripomínajú, že v roku 2014 ste už nemali byť v politike. Tak ste to kedysi povedali.

V roku 2012 sme vyhrali voľby so 44 percentami, preto nemôžem povedať voličom: viete čo, ja odtiaľto odchádzam preč. Som predseda vlády, očakávajú odo mňa istú zodpovednosť, nemôžem len tak odísť preč.

Teraz už teda radšej nehovoríte také veci?

Stojím na čele politickej strany, ktorá tvorí mimoriadne stabilnú vládu a zabezpečuje fungovanie politického systému. Samozrejme, že robíme aj chyby, to som predsa ni- kdy nepovedal, že nie. Ale ak sme stála politická strana, ktorá má podporu verejnosti a ja som predseda vlády, asi by bolo zvláštne, keby som sa teraz na všetko len tak z ničoho nič vykašľal a  odišiel. Musím povedať, že sa veľmi dobre cítim po fyzickej, zdravotnej stránke a myslím si, že je ešte stále čo ponúknuť.

Ako chce premiér riešiť otázku utečencov, ktorí sa valia do Európy? Dočítate sa zajtra v  Novom Čase Nedeľa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Afganistan zasiahli ničivé záplavy: Hlásia desiatky obetí, počet môže ešte narásť
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Ako dopadlo hlasovanie OSN o posilnení Palestíny? Za toto hlasovalo Slovensko!
Americký prezident Joe Biden
Správa, ktorú potrebujú ako soľ: Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu
Na Harryho tvári bolo vidieť, že ho prítomnosť jeho rodiny veľmi teší.
Foto
Harry sa dočkal vrúcnych OBJATÍ od členov rodiny! Nedalo sa prehliadnuť, kto princa NEPODPORIL
Foto
Veľká dráma na úvod MS: Slováci siahali po obrate, no nevyšlo to!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje: Časť Slovenska bude kontrolovať teplomer! Prídeme o úrodu?
Chutný obed uvaríte aj z niektorých polotovarov.
TOP 100 múčnych špecialít: Pozrite sa, ako obstáli bryndzové halušky! Predbehli sme našich susedov?
78. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN.
Valné zhromaždenie OSN schválilo prelomovú rezolúciu: To by mohlo zmeniť život Palestíne
Izraelská speváčka postúpila do finále súťaže Veľká cena Eurovízie.
Izraelská speváčka postúpila do finále v Eurovízii: Sledujte, čo sa dialo na pódiu! VIDEO
V nedeľu oslavujeme naše mamy.
Váš Tip
Na oslovenie mamy existuje v slovenčine veľa spôsobov: Ako voláte vašu najdôležitejšiu ženu vy?
Auto skončilo na prednej časti iného vozidla.
Foto
Opitý senior v Topoľčanoch spravil nepochopiteľnú CHYBU: „Odparkoval“ na druhom aute!
(ilustračné foto)
Zamestnancom firmy pri Vranove nad Topľou chýba výplata: Odborári o pomoc prosia Fica