Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.06.2015 14:20 | Správy | Peniaze
Video

Štát ide podporovať začínajúce firmy: Čo im odpustí?

Jednoduchá akciová spoločnosť, oslobodenie od platenia daňovej licencie či startup víza sú jedny z opatrení, ktoré majú podporiť záujem o podnikanie na Slovensku. 

Vyplýva to z Koncepcie pre podporu startupov a rozvoj startupového ekosystému v SR, ktorú dnes schválila vláda. Ministerstvá financií, hospodárstva a školstva v materiáli konštatujú, že efektívnosť slovenských malých a stredných podnikov je v porovnaní s európskymi nízka. Z celkového počtu tohto druhu podnikov v Európskej únii tvoria 1,8 %, no ich pridaná hodnota predstavuje iba 0,6 % a vytvárajú 1,2 % všetkých takto generovaných pracovných miest. Zároveň sa vyznačujú nízkou úrovňou výdavkov na výskum a vývoj a slabou produktivitou.

"Snahou predkladateľov tejto koncepcie je podporiť startupový ekosystém v Slovenskej republike vytvorením podnikateľského prostredia a systému štátnej podpory, ktoré dokážu aktivovať slovenské subjekty a jednotlivcov s unikátnymi myšlienkami, prilákať zahraničné subjekty s inovatívnymi nápadmi, zatraktívniť investovanie do startupov a vytvoriť výnimočný imidž krajiny," zdôvodňujú rezorty.

Materiál informuje o súčasnom stave startupového prostredia na Slovensku, analyzuje fázy životného cyklu startupu, v ktorých je pre tieto podniky pomoc nevyhnutná a navrhuje konkrétne opatrenia na ich podporu. Opatrenia majú vytvoriť regulačné prostredie bez zbytočných prekážok pre vznik a pôsobenie startupov na trhu, poskytovať podporné služby pre záujemcov o podnikanie a financovať najmä tzv. "údolia smrti", teda fázy podnikateľských iniciatív, kedy väčšina startupov zlyháva.

 

Okrem oslobodenia od platenia daňovej licencie na obdobie troch rokov, udeľovania národných víz startupom z krajín mimo EÚ a zavedenia jednoduchej akciovej spoločnosti, ktorá kombinuje prvky spoločnosti s ručením obmedzeným a akciovej spoločnosti, má na podporu podnikania slúžiť Národné podnikateľské centrum. Vzniknúť by mala tiež neformálna platforma anjelských investorov, ktorých poslaním bude pomáhať spájať investorov so startupmi. Študenti s inovatívnou myšlienkou budú môcť získať grant.

Reakcia Združenia podnikateľov Slovenska

Štátna Koncepcia na podporu startupov a startupového ekosystému, ktorú dnes prijala vláda SR, prináša zvýhodnenia pre startupy, klasických podnikateľov však vynecháva. Uvádza sa to v reakcii, ktorú v súvislosti so schválenou koncepciou poskytlo TASR Združenie podnikateľov Slovenska (ZPS).

"Napriek tomu, že ide o prvú lastovičku v tom, ako by mali kompetentné rezorty pristupovať k riešeniu problémov, má schválená koncepcia svoje plusy i mínusy,“ hodnotí materiál Ján Solík, predseda Združenia mladých podnikateľov Slovenska (ZMPS). „Tento ucelený materiál navrhuje riešenia naprieč rezortmi a zároveň nezabúda na spoluprácu Slovenska s krajinami V4. Pozitívne hodnotím najmä skutočnosť, že navrhované opatrenia nevynechávajú školstvo,“ dodal Ján Solík. Koncepcia si totiž za jeden z cieľov kladie aj podporu výučby finančnej a podnikateľskej gramotnosti pedagógov, aby vedeli neskôr žiakov a študentov vzdelávať a motivovať k podnikaniu. 

Mnohé opatrenia koncepcie kladne hodnotí aj prezident ZPS Ján Oravec. "Pozitívom schválenej koncepcie je snaha riešiť vzťah k podnikaniu ako komplexnejší problém a zahrnúť do jeho riešenia viaceré ministerstvá a subjekty súkromného i verejného sektora." 

Podnikatelia sa však zhodujú, že nie je dobré vytvárať odlišné podmienky pre rôzne skupiny podnikateľov. Podľa Oravca je problémom stratégie navrhovaná pozitívna diskriminácia začínajúcich podnikateľov – osobitné režimy, výnimky, dotácie, a teda znevýhodnenie všetkých ostatných podnikateľov, ktorí už na trhu pôsobia. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




edzinárodná konferencia "20 rokov členstva SR v EÚ - výzvy a príležitosti"
Foto
20 rokov v EÚ: Slovensko navštívila rakúska ministerka, máme toho spolu veľa spoločného
Ruský prezident Vladimir Putin.
NATO bije na poplach: Rusi dávajú úder za úderom, problémy hlási aj Česko
Nórsky kráľ Harald V.
Nórsky kráľ prvýkrát po operácii na verejnosti: Ako sa má? Zaklincoval to pár slovami
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Uzná Trump výsledky volieb? Povedal to na plné ústa: Len v TOMTO prípade
Sexi blondínka Adriana Sklenaříková.
Foto
Sexica Sklenaříková otvorila Pandorinu skrinku: Emotívna spoveď! Hrozné, čím si v živote prešla
Severokórejský líder Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin.
USA ukazujú prstom: Drsné obvinenia! Pozrite sa, čo majú KĽDR a Rusko potajomky robiť
OTRASNÝ nález počas bieleho dňa: Polícia dobre váži slová! Kto jej to urobil?
 Učiteľka Kateřina sa úplne nahá váľala v blate a za zvukov elektronickej hudby okolo seba rozhadzovala hlinu.
Foto
Bizarné VIDEO! Nahá učiteľka v Česku sa váľala v hline a rozhadzovala ju: Všetko videli malé deti
Posledná rozlúčka sa bude konať v piatok 3.5.
Foto
TRAGICKÁ nehoda: Policajt Filip († 28) prišiel o život len pár dní po oslave narodenín! Krásny odkaz od kolegov
Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší