Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.08.2015 02:00 | Správy | Domáce správy

Ako sa vyberá modelka: Školáčky v drsnom svete modelingu

Byť modelkou je snom mnohých tínedžeriek. Naše dievčatá v tomto biznise už čo-to dokázali.

Šanca čaká aj na ďalšie. Pred pár dňami bol na „love“ na Slovensku skaut jednej z najväčších modelingových agentúr sveta Davide M. z IMG Models. Vyberal si v agentúre Heriett models a my sme zisťovali, ako to celé funguje.

Pred príchodom skauta z IMG panuje v bratislavskom sídle agentúry vzrušenie. Desať dievčat si skúša chôdzu na vysokých opätkoch po malom móle, pohyby si kontrolujú vo veľkom zrkadle. Hoci sa tvária dospelo, väčšina z nich sú vlastne ešte len deti. Chudučké nožičky v topánkach na opätkoch pôsobia čudne, kostnaté ramená vyčnievajú z čiernych tielok. Všetky sú štíhlučké, s dlhými blond vlasmi. „Toto sú dievčatá, ktoré si už skaut IMG vybral na základe fotiek z 80 dievčat, ktoré zastupujeme. Ak z nich niektoré vyberie, otvoria sa im dvere do sveta, hneď bude mať zastúpenie v Miláne, Paríži, Londýne,“ hovorí riaditeľka agentúry Henrieta Hegerová.

Otvoriť galériu

Dievčatá si veľkú šancu zjavne uvedomujú a na ich skoro detských tvárach chýba hoci len náznak uvoľnenosti.

 

Škola

Pýtame sa na očividne nízky vek dievčat... „Začíname pracovať už s dievčatami, ktoré majú 13 - 14 rokov. Samozrejme, ešte nie sú pripravené na svet modelingu, práve preto ich začíname vychovávať, aby potom vedeli obstáť na kastingoch. Učia sa chôdzu, pózovanie, snažíme sa tiež rozvíjať vzťahy s ich rodičmi, aby sme vedeli nájsť spoločnú cestu,“ hovorí booker Peter Kucharčík (21).

„Je pre nás dôležité, aby dievčatá dodržiavali svoje záväzky v škole, aby mali aspoň stredoškolské vzdelanie, aby neplatilo - pekná tvárička, hlúpa hlavička,“ pokračuje Hegerová.

Otvoriť galériu

Závisť

Veľký dôraz sa kladie aj na psychiku dievčat. „Na modeling treba mať povahu, dievčatá si musia veriť, nemôžu sa báť. Dievča, ktoré má nejakých 16 rokov, pošlú do Paríža na kastingy. Denne ich má niekoľko a na každom vyberajú z 200 - 300 dievčat, to je veľký nápor na psychiku. Navyše sa musí samo v cudzom svete zorientovať, musí cestovať mestskou dopravou, komunikovať...“

Kde je konkurencia, je aj závisť. Tu čaká na skauta svetovej agentúry iba desať dievčat, ktoré si dopredu vybral, ostatných sa to asi dotklo... „Závisť patrí k modelingu. Preto dievčatám aj hovorím – nehľadajte si kamarátky medzi sebou,“ prizná Hegerová.

Povolanie modelky u nás nemá najlepšie renomé, svoje o tom vedia aj tieto začínajúce dievčatá. „Spolužiačky mi nedoprajú, ani sa veľmi nerozprávame...“ hovorí 15-ročná Nicola Pelková, ktorá práve končí deviaty ročník základnej školy. „Na Slovensku nemajú modelky práve dobrú povesť, preto som sa ani ja v škole tým nijako neprezentovala,“ potvrdzuje vysokoškoláčka Zuzana Miksová (21).

Otvoriť galériu

Výber

Asi po hodine, keď sú už dievčatá unavené od nervozity, konečne prichádza Davide z IMG. Počerný tridsiatnik v maskáčovej bunde pôsobí uvoľnene a začne si k stolu volať jednotlivé dievčatá. Po anglicky sa ich pýta na vek, výšku, záľuby a ony veľakrát úplne zamrznú a ani neceknú. Iba nervozita? „Angličtina je základ, nie je možné, aby takto hovorili na kastingoch, a neospravedlňuje ich, že sú mladé. Veď angličtinu majú predsa v škole a je na nich, aby sa v nej zlepšovali,“ utrúsi skaut. Dievčatá po rozhovore pred ním pózujú, odhaľujú šiju, ukážu sa aj v čiernych plavkách. Modelingový expert si ich fotí, zapisuje údaje, celé to trvá skoro hodinu. „Nie je to iba o tom, ako dievča vyzerá, dôležitá je osobnosť,“ hovorí. A asi má pravdu, nedá sa nevšimnúť, že niektoré nemajú práve súmernú tvár.

Keď je po všetkom, skaut sa zbalí a odíde. A výsledok? „Svoje dojmy a fotky predstaví v sídle agentúry, až tam sa rozhodne, či budú zastupovať niektoré z našich dievčat,“ vysvetľuje Hegerová. „Pre modelku, ktorá začne pôsobiť v zahraničí, sú rozhodujúce prvé dva roky. Veľa dievčat potom skončí, lebo to nezvládnu. Tie ostatné však majú veľkú šancu na svetový úspech,“ dodáva riaditeľka agentúry. 

Otvoriť galériu

Pravidlá vo svete modelingu

  • S výchovou sa začína už vo veku okolo 13 rokov.
  • „Sú komerčné tváre – to sú také pekné ženské tváričky, hodia sa najmä na reklamu a módu. A potom sú tzv. fashion tváre, vhodné na prehliadky či fotenie editoriálov. Taká modelka nemusí byť vyslovene pekná, ale musí byť niečím zaujímavá,“ vysvetľuje booker Kucharčík.
  • „V Paríži nemajú radi, keď má modelka veľké prsia, chcú vysoké a štíhle. V Istanbule zase preferujú modelky s prsiami,“ tvrdí Kucharčík.
  • Pre Európu platia tieto pravidlá: Modelka musí mať na cestovanie vek 16 rokov, výšku 176 - 181 cm. Pre USA je veková hranica 18 rokov, preto väčšina modeliek začína kariéru práve v Európe.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ana chcela ujsť pred trápením a odísť zo sveta dôstojne.
Ana († 47) bojovala za eutanáziu a vyhrala: Únik z nekončiaceho PEKLA
(ilustračné foto)
Magický ZÁBER, aký sa podarí raz za život: AHA, čo bolo vo vlne vedľa surfistky
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Flašík († 66) stvoril Fica aj Mečiara: Mal ešte veľa plánov! Čo prezradil Kollár?
Miroslav Šatan, prezident SZĽH.
Šatan potvrdil päť posíl z NHL, v hre ešte ďalšie mená: Kedy sa pripoja k tímu?
75. výročie Hudby Ministerstva vnútra SR v SND.
Foto
ODMENA za podporu prezidentského kandidáta? Majk Spirit šokuje: Mohol som si PEKNE privyrobiť!
Ramzan Kadyrov
Šokujúce odhalenia z elitnej kliniky v Moskve: Významný politik má byť nevyliečiteľne chorý
Aktualizované
Kysučan Tomáš zažil hrozivý útok medvedice: V okrese vyhlásili mimoriadnu situáciu!
Mikuláš Černák (57) bol v 90. rokoch obávaným bossom.
Foto
Návrat bossa do Telgártu?! Černáka môže súd prepustiť na slobodu: Reakcie miestnych vás prekvapia
Europarlament. (ilustr. foto)
Aktualizované
Špión medzi vysokopostavenými politikmi? Už pred 10 rokmi mu priháralo
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Rozruch na rezorte zdravotníctva: Obmedzená činnosť! Čo sa tam stalo?
Ilustračné foto
Počasie na Slovensku sa zblázni: Hrozí príchod SNEHU? Na toto by ste sa mali pripraviť!
vojak
Trest pre bojaschopných Ukrajincov v zahraničí? Na úradoch ostanú zarazení