Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.06.2015 10:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Video

Reakcia firmy Baťa po páde stropu v ich obchode: Ako odškodní zranené ženy?

Vyšetrovanie pokračuje. Ani deň po pohrome v bratislavskej predajni topánok Baťa nie je jasné, čo sa v daný okamih stalo ani kto bude za pád stropu niesť zodpovednosť.

Priestory obchodu známej značky vlastní mestská časť Staré Mesto, ktorá by mala o svoje priestory dbať. Podľa informácií Nového Času však dôsledky na seba zobrala spoločnosť Baťa, ktorá chce trom zraneným ženám poskytnúť odškodné. Staré Mesto prenajíma prízemie budovy na Námestí SNP spoločnosti Baťa už dlhé roky. Rekonštrukcia stropu, ktorý sa v pondelok napoludnie zosypal na tri zákazníčky, prebehla ešte pred jedenástimi rokmi v roku 2004.

„Rekonštrukčné práce realizoval prenajímateľ vo vlastnej réžii a na vlastné náklady,“ uviedla hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková. Na základe nájomnej zmluvy medzi mestskou časťou a obuvníckou firmou je za vzniknutý stav zodpovedný nájomca, ktorým je práve spoločnosť Baťa. Pátranie po vinníkovi môže viesť aj k stavebnej firme alebo k dodávateľovi sadrokartónu, ktorí mohli podceniť zhotovenie či materiál.

Otvoriť galériu
„Ťažko povedať, kto je na vine. Zistili sme, že tam boli nanesené tri zbytočné omietkoviny aj z 50. rokov spolu s hrúbkou päť centimetrov, na tom bol sadrokartón,“ prezradil člen Dozornej rady Baťa Slovensko Ján Holčík, ktorý sa bol pozrieť aj na hospitalizovanú pacientku Alenu (35) na Kramároch, no nepustili ho k nej. „Určite sa chceme stretnúť s poškodenými a ospravedlniť sa im. Nebola to naša vina a chceme sa im aj nejako odmeniť,“ hovorí Holčík.

 

V súčasnosti na mieste prepadnutého sadrokartónového stropu prebieha vyšetrovanie na čele so statikom a predajňa je zatvorená. Mestská časť navrhla, aby statik preveril aj byt nachádzajúci sa nad inkriminovanou predajňou. Podľa odborníka Petra Paulíka je však nepravdepodobné, že by zrútenie stropu spôsobili otrasy na poschodí, takže ide len o bezpečnostnú previerku.

Dve zranené ženy z obchodu sú momentálne v domácej liečbe, tretia s poranením hlavy je stále v nemocnici. Kto je na vine, ukáže vyšetrovanie. „Presná príčina pádu stropu bude známa až po prijatí znaleckého posudku, vypracovaného znalcom z odboru stavebníctva,“ dodal policajný hovorca Michal Szeiff.

Otvoriť galériu

Čo mohlo zrútenie stropu spôsobiť?

Odborník na betónové konštrukcie Peter Paulík z STU:

- Sadrokartónový podklad je sekundárna konštrukcia, čo je certifikovaný systém, ktorý majú dodávatelia overený. Jednou z príčin mohlo byť nekvalitné kotvenie sadrokartónov do stropu, teda podcenenie stavebnej firmy, ktorá nedala kotvy tak husto, ako by mala, alebo použila nekvalitné kotvy. Taktiež mohol byť príčinou slabý materiál, do ktorého sa kotvilo. Vylúčiť sa nedajú ani otrasy z vyššieho poschodia, ale to nie je pravdepodobné, keď­že betón by sa nemal pri otrasoch oslabiť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!