Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.06.2015 15:31 | Správy | Zahraničné správy
Video

Z prevrátenej výletnej lode vytiahli niekoľko živých ľudí: Viac ako 400 pasažierov je však stále pod hladinou!

Potápači na čínskom veľtoku Jang-c'-ťiang v utorok bojovali so zlým počasím pri pátraní po vyše 400 nezvestných z výletnej lode.

Tú v pondelok večer počas plavby na rieke prevrátilo podľa vyjadrenia meteorologického úradu tornádo. V utorok, vyše 15 hodín po nehode, vytiahli z trupu prevrátenej lode ešte troch živých ľudí. Počet preživších, z ktorých časť doplávala sama na breh, tak stúpol na 15 a najmenej päť ľudí je preukázateľne mŕtvych, informovali čínske médiá. Nádej na to, že nájdu ďalších živých z 458 ľudí na palube je čoraz menšia, dodali.

Otvoriť galériu
Ide o najhoršiu lodnú nehodu v Číne za posledných 70 rokov. Pri predchádzajúcom lodnom nešťastí v roku 1948 zahynulo pri výbuchu na parníku Ťiang-ja na rieke Chuang-pchu vyše tisíc ľudí. Ostatných troch ľudí, 65-ročnú ženu a dvoch mužov, zachránili v utorok vyše 15 hodín po nehode, keď sa pátracie tímy spustili do prevráteného trupu, odkiaľ počuli hlasy ľudí. Medzi zachránenými sú aj kapitán a hlavný inžinier, informovala televízia CCTV.

Podľa čínskeho ministerstva dopravy nebola loď, ktorá smerovala z východočínskeho mesta Nanking do Čchung-čchingu na juhozápade krajiny, preťažená. Väčšinu z cestujúcich tvorili seniori vo veku 60 až 80 rokov, najmladší cestujúci mal tri roky a najstarší 83, uviedla tlačová agentúra Sinchua. Loď po nehode unášal prúd ešte tri kilometre dolu po rieke, kým uviazla pri brehu, kde rozbúrené vody sťažujú záchranu. To, že sa udržala na hladine, je však dobrá správa pre záchranárov, pretože to znamená, že v lodi je dostatok vzduchu, aby v nej uviaznutí ľudia mohli dýchať.

Otvoriť galériu

 

Tlačová agentúra Sinchua citovala kapitána a hlavného inžiniera, podľa ktorých sa loď potopila po tom, ako ju zachytil cyklón. CCTV uviedla, že obaja sú v policajnej väzbe. Vládny komunistický denník People's Daily napísal, že sa loď potopila do dvoch minút. Navyše na mieste, kde hĺbka rieky dosahuje 15 metrov. Štvorposchodová loď viezla 406 čínskych cestujúcich, zamestnancov piatich cestovných agentúr a 47 členov posádky.

Niekoľko záchranných lodí a vyše 50 člnov, spolu 3000 ľudí, v utorok prehľadávalo rieku a do akcie zapojili aj potápačov. Podľa televízie zvažujú, či by sa im loď podarilo narovnať. Loď nesúca meno Tung-fang-č'-sing (Hviezda východu) bola postavená v roku 1994 a má kapacitu viac ako 534 cestujúcich. Je dlhá 76,5 metra a široká 11 metrov. Vlastní ju spoločnosť Chongqing Eastern Shipping, ktorá vozí turistov do obľúbenej oblasti Troch roklín.

CCTV tiež oznámila, že v oblasti spadlo za uplynulých 24 hodín až 150 milimetrov zrážok. V čase nehody dosahoval vietor rýchlosť 130 kilometrov za hodinu.
Na miesto nehody odcestoval čínsky premiér Li Kche-čchiang. Prezident Si Ťin-pching vydal príkaz, aby záchranné práce riadil priamo na mieste vládny pracovný tím.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí