Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.05.2015 13:55 | Správy | Domáce správy
Video

Unikátny projekt slovenských architektov zaujal svet: Zaparkujte svoj dom, kdekoľvek chcete!

Nápad mladých architektov žne obrovský úspech. Po dlhých rokoch dumania vytvorili unikátny koncept mobilného a zároveň ekologického domu s názvom Ecocapsule. 

Projekt, ktorý by sa mal začať realizovať začiatkom budúceho roka, je unikátne prenosné bývanie maximálne pre dve osoby. Čo sa v ňom všetko skrýva a ako je možné, že funguje bez pripojenia na akýkoľvek zdroje energie? Nápad vytvoriť nový spôsob bývania vznikal už od roku 2008. Postupom času vznikla idea navrhnúť dom v tvare vajíčka. A práve na viedenskom Pioneers Festivale sa podarilo tento koncept aj predstaviť širokej verejnosti. „Ide o malý, nezávislý a predovšetkým nízkoenergetický dom,“ vysvetlil Igor Žáček, ktorý spolu so svojím tímom stojí za projektom Ecocapsule.

Otvoriť galériu

Ako vysvetil: „Namiesto toho, aby obyvatelia museli míňať už aj tak drahú elektrickú energiu, ponúkli sme ekologický dom fungujúci na solárnej a veternej energii.“ Ďalšou výhodou je jeho takpovediac pohyblivosť. Môžete ho postaviť na okraj kopca, do záhrady alebo pozorovať západ slnka na pláži. Nejde však o nepohodlnú unimobunku. Vnútri nájdete komfort a pohodlie, ktoré uspokojí aj náročného zákazníka. Máte možnosť vyspať sa v posteli a bezproblémovo vykonať všetky toaletné potreby. „O horúcu vodu sa postará solárna energia dopadajúca na strechu kapsuly, čím je priestor stále vyhrievaný,“ poukázal Žáček. Ak sa chystáte na rodinný výlet, nie je problém navariť v kuchynke obed pre celú rodinu. Treba však brať do úvahy rozmery mobilného domu, ten je vhodný pre najviac dve osoby.

Otvoriť galériu

Autori atypického domu si nemyslia, že v budúcnosti by ich kapsula nahradila klasické rodinné domy. Pohrávajú sa však s myšlienkou zaviesť originálny hotelový komplex zložený z viacerých takýchto kapsúl. Podmienkou by malo byť miesto, kde sa dá dokonale vychutnať relax a pokoj. Hoci sa už mnohí pýtajú na cenu, tú zatiaľ kreatívny tím nezverejnil. Dá sa predpokladať, že sa bude pohybovať v cenových reláciách, v akých nájdete rodinné karavany. Momentálne je k dispozícii len jeden model. Neskôr však môžu zákazníci očakávať viacero verzí, ktoré budú obsahovať aj osobné nároky klientov. Objednávať tieto unikátne bunky bude možné približne v poslednom štvrťroku tohto roka. Prvé objednávky by mohli byť vybavené v prvej polovici budúceho roka.

 

Aké ďalšie novinky priniesol festival techniky Pioneers

Humanoidný robot

Otvoriť galériu

Hovoriaci robotický múž Han, ktorý odpovie na každú vašu otázku má v budúcnosti nahradiť opatrovateľky pre deti a starých ľudí. Vedci sa neobávajú, že by ich roboti chceli po čase vládnuť nad ľudskou rasou.

Mobilný zámok

Otvoriť galériu

Rakúski vedci vymysleli odomykanie pre lenivcov. Stačí, že ku zámku priložia svoj smartfón. Ak by vám telefón ukradli zlodeji a vedeli by, kde bývate, nebude vám ostávať nič iné ako rýchlo pobežať domov.

Náladový Ambiscreen

Otvoriť galériu

Revolučná krabička Ambiscreen pochádza z dielne mladých Slovákov. Vďaka nej si užívatelia pomocou svojhou telefónu môžu nastaviť podsvietenie na televizíí alebo počítači podľa toho, akú majú náladu alebo aký film momentálne sledujú.

Zdravá MANA

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Jedlo budúcnosti je vlastne nápoj sladkastej chuti, ktorý vymysleli českí študenti. Prášok vraj obsahuje všetky živiny, ktoré človek pre svoj život a zdravie potrebuje. Mladí vedci tvrdia, že vytvorili delikatesu, ktorá v budúcnosti môže nasýtiť aj hladujúce deti v Afrike.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?