Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Posledné vyznanie lásky: Manželovi Petrovi († 28) napísala, čo mu nestihla povedať

Obrovský žiaľ a množstvo nezodpovedaných otázok. Peter Horovčák († 28) vo štvrtok išiel do práce v areáli Atómovej elektrárne Mochovce ako každý iný deň. 

Za vidinou slušného zárobku, ktorým by uživil svoju milujúcu manželku a dcérku Emku (1), neváhal na 20 dní v mesiaci cestovať cez celú republiku. Jeho rodine by nikdy nenapadlo, že ho už nikdy neuvidí. Peter sa totiž počas zváračských prác nadýchal plynu argónu a na mieste zomrel. Nedokázal mu pomôcť ani jeho vlastný otec, ktorý bol tiež v tom čase v práci. Blízki a priatelia sa nevedia zmieriť s tým, že ich večne veselý Peter už nebude rozosmievať. Rovnako ako oni, ani odborníci nedokážu pochopiť, ako Petra mohol zabiť argón, ktorý sa bežne používa pri zváraní. 

Otvoriť galériu
Tragédia, z ktorej sa nikdy nespamätajú. Smútok a žiaľ zachvátili malé východoslovenské obce Bánovce nad Ondavou a Vyšné Rybnice, kde žije Petrova manželka Micheala s dcérkou Emkou a jeho rodičia. Len pred pár dňami Peter vyznával svojej polovičke lásku pri príležitosti štvrtého výročia ich svadby. Podľa kamarátov to bol večne usmiaty zabávač, ktorý myslel na svoju rodinu a najbližších. Osudným sa mu stala štvrtková nehoda v práci v Mochovciach, keď ho zabil plyn argón. „Bože, prečo on? Nebudem tomu veriť do konca života,“ napísala na sociálnej sieti Michaela, ktorá sa o malú dcérku bude musieť postarať sama. „Už je s anjelmi, moja najväčšia láska. Vždy budem milovať len teba. Láska naša, milujeme ťa s Emkou našou. Stráž nás v nebíčku,“ napísala v srdcervúcom odkaze, pri ktorom sa tisnú slzy do očí. „V tej firme Peter robil asi pol roka. Ako montér pracoval už šesť rokov. Chlapec bol skúsený, veľmi dobrý chlapec to bol,“ povedal o Petrovi jeho zničený svokor, ktorý s ním kedysi tiež robieval.

Otvoriť galériu

Otec prežil

 

Na mieste nešťastia sa v rovnakom čase ako Peter nachádzal aj jeho otec Vladimír (56). Keď zistil, že jeho syn odpadol, okamžite mu išiel na pomoc, sám sa pritom priotrávil. Jeho obrovská snaha bola márna, keď sa nakoniec musel prizerať na skon svojho syna. Napokon sa v piatok vybral na najťažšiu cestu domov na východné Slovensko, kde býva s manželkou. Pred domom sedel a pozeral do prázdna. Od žiaľu sa nezmohol ani na slovo. Petrov otec má bohaté pracovné skúsenosti. Pracoval aj v Brazílii, či v Nemecku. Nikdy sa však nestretol s tým, aby ho to, čo miloval, pripravilo o kolegu či dokonca člena rodiny.

Otvoriť galériu

Kto za to môže?

Oficiálna správa z inšpektorátu napovedá, že pochybiť mohli samotní pracovníci. „Z predbežného zistenia možno konštatovať, že prišlo k nedodržaniu technologického postupu pracovníkmi pri napúšťaní potrubnej trasy argónom a taktiež k porušeniu zákazu vstupu na pracovisko, kde sa nachádzala technologická nádrž, pretože do tejto miestnosti môžu vstupovať len osoby s dokladom Príkaz na prácu, a v tomto prípade absentoval,“ informoval hlavný inšpektor Róbert Bulla.

Svoj názor na celú vec majú niektorí muži z elektrárne. „Takéto niečo sa dalo očakávať, pretože ľudí nútia robiť práce bez ohľadu na ich bezpečnosť. Kto sa však bude sťažovať, keď je rád, že má prácu?“ prezradil Peter (27), ktorý je živnostníkom pracujúcim v jadrovej elektrárni. Prípadom sa okrem inšpektorátu zaoberá aj polícia. Podľa hovorkyne Boženy Bruchterovej bolo vo veci začaté trestné stíhanie za prečin usmrtenia.

Otvoriť galériu

Ivan prežil únik argónu: Petra som nedokázal dvihnúť zo zeme

O obrovskom šťastí môže, naopak, hovoriť Ivan Bánus (28) z okolia Krupiny. Aj on bol na mieste tragédie. Pracoval priamo s Petrom a jeho otcom Vladimírom. Keď uvidel, že Peter obďaleč stratil vedomie, neváhal mu ísť na pomoc. To sa aj jemu takmer stalo osudným. „Bolo to asi desať metrov pod úrovňou zeme. Argón je ťažší ako vzduch, takže v tej nádrži klesal dole. No a keďže jeho úroveň nikto nemeral a my sme si nešli pofajčiť, aby sa to tam odvetralo, stalo sa to, čo sa stalo,“ povedal mladý zvárač, podľa ktorého ich mohlo paradoxne fajčenie zachrániť. „Teraz aspoň budeme vedieť, že si musíme chodiť von pofajčiť pravidelne. Nepamätám si takmer nič, ale povedali mi, že tam bol krik a že som vraj chcel jedného chlapa ratovať. Bol však asi o polovicu väčší ako ja, takže som mu pomôcť nedokázal,“ dodal smutne Ivan.

Otvoriť galériu

Odborník: Argón nie je nebezpečný plyn

Daniel Kluka robí v zváračskom biznise už roky. Podľa svojich slov si nepamätá prípad, keď argón mohol za smrť zvárača. „Je to ochranný plyn, ktorý sa bežne používa. Bez plynu by sa materiál nezvaril, pôsobí ako ochrana zvaru. Viem o firmách, kde je v jednej miestnosti aj 20 zváračov naraz a nič sa tam nestalo. V tomto prípade môžeme len špekulovať, či za tým mohol byť malý priestor, alebo nepoužitie masky. Zabiť by mohol iba vo veľmi vysokej koncentrácii v malom priestore,“ povedal odborník. Podľa hovorkyne Slovenských elektrární Jany Burdovej pracovníci dodávateľov nepoužívajú dýchacie prístroje. „Je to z dôvodu, že všetky pracoviská sú alebo môžu byť napojené na centrálny ventilačný systém. Pri práci s argónom dodávatelia musia zabezpečiť prívod čerstvého vzduchu, ako aj odvod splodín vznikajúcich pri zváraní,“ informovala.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




 Na proteste proti zákonu o zahraničnom vplyve bolo v Tbilisi vyše 20.000 ľudí.
Foto
Gruzínskom sa ozývajú výkriky skandovania: Desiatky tisíc ľudí vybehlo do ulíc! Situácia je vážna, čo sa tam deje?
Vlajka Kataru (ilustračné foto).
Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa: Môžu za to konflikty? Najhoršie na tom skončí táto krajina!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Česko a Belgicko bijú na poplach! Prstom ukazujú na Rusko: Hrozné, do čoho majú zasahovať
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada lídrov EÚ o pomoc: Vymenoval zoznam, toto by im pomohlo pri obrane krajiny
Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Exsiskár Beňa priznáva odovzdanie 20 000 € Pčolinskému.
Aktualizované
V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS: Odsúdený bol už aj v minulosti! Čo sa stalo tentokrát?
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov
Fedor Flašík
Foto
Podnikateľa Fedora Flašíka nečakane previezli do Prahy! Rodina poskytla stanovisko
(ilustračné foto)
Za pomoc Ukrajine mreže: Ruskí agenti zadržali štyroch ľudí, pozrite sa, čo mali urobiť
Všetky štyri deti sú Jennine biologické.
Foto
Jej dvaja synovia sa narodili iba 24 dní od seba: Ako je to možné? Toto dokáže napísať len život