Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.05.2015 14:45 | Správy | Domáce správy
Foto

Hygienici varujú pred nebezpečnými výrobkami: Pozor na tetovacie farby!

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných výrobkov v Európskej únii.

Nahlásil ich do systému RAPEX kontrolný orgán vo Švédsku. Ide o farby a látky na tetovanie z USA, Izraela, Číny, Japonska a Nemecka. Podľa hlavného hygienika SR Ivana Rovného je možné, že sa tieto výrobky môžu nachádzať aj na Slovensku.

Farba na tetovanie True Gold pochádza z USA, je v 30-ml žltej plastovej fľaši. Výrobok obsahuje látky, ktoré nie sú povolené do výrobkov na tetovanie.

Zo Spojených štátov je aj farba Grey wash dark. Je v 29,6-ml čiernej plastovej fľaši. Výrobok obsahuje prekročenú povolenú koncentráciu polycyklických aromatických uhľovodíkov.

Otvoriť galériu

Značka ďalšej farby nie je uvedená, neznáma je aj krajina pôvodu. Sada obsahuje sedem tetovacích farieb, ktoré sú v 20-ml plastových fľašiach. Výrobky obsahujú aromatické amíny a iné zakázané látky. Vo výrobkoch boli zistené aj prekročené povolené množstvá ťažkých kovov.

 

Farba s názvom Micro pigment cosmetic color sunset je z USA, je v červenej plastovej fľaši. Vo výrobku bola zistená zakázaná látka a prekročené povolené množstvo ťažkých kovov. Z Izraelu pochádza látka na tetovanie Micro cream pigment for Permanent makeup. Nachádza sa v plastovej fľaši so šedým pigmentom. Vo výrobku bolo zistené prekročené povolené množstvo ťažkých kovov.

Z Číny je farba na tetovanie Kuro sumi colors tattoo ink, na obale však má napísané, že je vyrobená v Japonsku. Je v čiernej plastovej fľaši s čiernym pigmentom. Vo výrobku bolo zistené prekročené povolené množstvo ťažkých kovov a polycyklických aromatických uhľovodíkov.

Ďalší nebezpečný výrobok je z Japonska, ide o farbu na tetovanie Kuro sumi colors tattoo ink v čiernej plastovej fľaši s čiernym pigmentom. Vo výrobku bolo zistené prekročené povolené množstvo olova a polycyklických aromatických uhľovodíkov.

Z USA pochádza látka na tetovanie Strawberries & cream permanent make-up color. Je v 15-ml plastovej fľaši s pigmentom pre permanentný make-up. Vo výrobku bolo zistené prekročené povolené množstvo bária. Z Nemecka prišla farba na tetovanie Venus v 6-cm plastovej fľaši. Vo výrobku bolo zistené prekročené povolené množstvo bária.

Otvoriť galériu

Posledným nebezpečným výrobkom je farba na tetovanie MOMS z USA. Je v 8-cm čiernej plastovej fľaši. Vo výrobku bolo zistené prekročené povolené množstvo nečistôt a polycyklických aromatických uhľovodíkov.

Otvoriť galériu

"Vyššie uvedené výrobky nie sú v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný mejkap. Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike," informuje hlavný hygienik SR.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!