Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.05.2015 22:48 | Šport | Futbal
Video

Víťaz pohára UEFA prepísal historické tabuľky: V budúcoročnej Lige majstrov až 5 španielskych tímov!

Futbalisti FC Sevilla sa druhý rok za sebou stali víťazmi Európskej ligy UEFA 2014/2015. 

V stredajšom finále zdolali vo Varšave FC Dnepr Dnepropetrovsk vďaka dvom gólom Carlosa Baccu 3:2 a štvrtýkrát zodvihli nad hlavu cennú trofej európskeho pohára číslo dva. Z pozície tohtoročného víťaza majú premiérovo právo štartovať v budúcoročnej edícii Ligy majstrov, čím po FC Barcelona, Reale Madrid, Atleticu Madrid a FC Valencia skompletizovali počet španielskych účastníkov na päť.

Štvrtým triumfom v EL, respektíve v jej predchodcovi Pohári UEFA prepísala Sevilla historické tabuľky. V tomto počte sa to dosiaľ nepodarilo žiadnemu účastníkovi, trikrát európsky pohár číslo dva získali Inter Miláno, Juventus Turín a FC Liverpool. Napriek prehre v premiérovom finále EL je to pre Dnepropetrovsk najväčší úspech na trávnikoch v rámci pohárových súťaží starého kontinentu. Do stredy nimi boli dve štvrťfinálové účasti v Pohári európskych majstrov v sezónach 1984/1985 a 1989/1990.

Otvoriť galériu

Vo Varšave malo zastúpenie aj Slovensko, delegátom Európskej futbalovej únie (UEFA) bol pre tento duel generálny sekretár Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Jozef Kliment.

 


Priebeh zápasu:

Hoci bola Sevilla podľa papierových predpokladov od začiatku aktívnejším tímom, Dnepr sa nenechal zastrašiť. Nehral výrazne utiahnutý v okolí svojho pokutového územia, snažil sa aktívne pôsobiť aj smerom dopredu a v 7. minúte sa prekvapivo dostal do vedenia. Matheus našiel plánovanou prihrávkou vzduchom z pravej strany pred bránu nabiehajúceho Kaliniča a ten hlavou otvoril skóre. Španielsky favorit však nezostal otrasený, pokračoval vo svojej aktívnej hre a stupňoval tlak. V pravidelnom rytme ohrozoval Bojka v bráne Dnepra v 28. minúte napokon prelomil jeho hradby. Po rohovom kope sa ujalo presné prízemné zakončenie Krychowiaka a o tri minúty potvrdil chladnokrvný inštinkt na góly aj vysunutý sevillský hrot Bacca. V pohybe si spracoval Reyesovovu kolmicu, kľučkou do strany obišiel Bojka a otočil skóre. Sevilla bola jasne lepšia, ale pykala za vlastné zaváhania, keď v 44. minúte Kolodziejczakov faul potrestal technickou strelou z priameho kopu Rotaň - 2:2.

Úvod druhého polčasu bol pre divákov miernym sklamaním. Hra trošku ustrnula, ale následne sa rozbehla vďaka prebudeniu španielskeho tímu. V tíme Dnepru herne žiaril najmä Konopľanka, ktorý sa snažil útočne i strelecky potiahnuť svoj tím, ale úsilie sa mu nepodarilo pretaviť do presného zásahu. Naopak, na druhej strane sa to podarilo neúnavnému Baccovi, ktorý si počkal na svoju príležitosť a tá napokon v 73. minúte aj prišla. Vyplynula však zo zrážky dvoch hráčov Dnepru pri hlavičkovom súboji, následne Vitolo posunul loptu do gólovej šance Baccovi a jeho ľavačka otvorila Seville cestu za úspešnou obhajobou. V závere sa ešte hráč ukrajinského tímu Matheus nepríjemne zrazil hlavou s Tremoulinasom a po chvíli si ľahol nekontrolovane na zem. Na ihrisko ihneď vybehli záchranári a po krátkej chvíli si vzali zraneného stredopoliara do opatery.

Otvoriť galériu

FC Dnepr Dnepropetrovsk - FC Sevilla 2:3 (2:2)

Góly: 7. Kalinič, 44. Rotaň - 31. a 73. Bacca, 28. Krychowiak. Rozhodovali: Atkinson - Mullarkey, Child (všetci Ang.), ŽK: Kankava, Kalinič, Leo Matos, Rotaň, Bezus - Krychowiak, Bacca, Carrico, 58.145 divákov.
Zostavy a striedania: 
Dnepr: Bojko - Fedeckij, Douglas, Čeberjačko, Leo Matos - Kankava (85. Šachov), Fedorčuk (68. Bezus) - Matheus, Rotaň, Konopľanka - Kalinič (78. Selezňov)
Sevilla: Rico - Aleix Vidal, Carrico, Kolodziejczak, Tremoulinas - Mbia, Krychowiak - Reyes (58. Coke), Banega (87. Iborra), Vitolo - Bacca (82. Gameiro)

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu