Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.05.2015 15:18 | Správy | Domáce správy
Video

Turisti prišli, ostali dlhšie a minuli u nás viac peňazí: Koľko vyniesol cestovný ruch Slovensku?

Rok 2014 sa niesol v znamení rusko-ukrajinského konfliktu, výrazných výkyvov kurzu eura i okolitých národných mien a v neposlednom rade nepriazne počasia.

Hoci pod ich vplyvom zaznamenalo Slovensko pokles návštevnosti, turisti, ktorí prišli, ostali dlhšie a minuli viac peňazí. Konštatovala to v Bratislave v rámci verejného odpočtu Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) jej generálna riaditeľka Marta Kučerová. Podľa jej slov za uplynulý rok Slovensko zaznamenalo nárast príjmov z cestovného ruchu na takmer 2 miliardy eur, čo je o 1,6 milióna viac ako v roku 2013.

Za pozitívum označila skutočnosť, že už v závere roka sa situácia v cestovnom ruchu stabilizovala a návštevnosť sa priblížila hodnotám z historicky najúspešnejšieho roku 2013. Pozitívny vývoj pokračoval aj prvom kvartáli tohto roka. Ukazuje sa, že situácia sa konsoliduje. Postupná stabilizácia cestovného ruchu, ku ktorej prišlo v závere minulého roka, sa v prvom kvartáli tohto roku preklopila do rastu. Návštevnosť Slovenska sa v tomto období zvýšila oproti minulému roku o 4,1 %, pričom dynamickejšie sa vyvíjal počet domácich návštevníkov (rast o 4,3 %) ako zahraničných (rast o 3,6 %). Z primárnych trhov vykázali rast najmä Česko, Maďarsko, Poľsko, Rakúsko, Nemecko, Taliansko a Veľká Británia. Návštevnosť turistov zo spomínaných trhov vzrástla natoľko, že aj napriek pretrvávajúcemu výpadku dovolenkárov z Ruska a Ukrajiny dosiahli čísla za prvý kvartál plusové hodnoty.

Otvoriť galériu
Aj napriek tomu, že počet turistov klesol, dĺžka ich pobytu v roku 2014 rástla. Celkovo trvala priemerná návšteva 2,9 dňa, čo predstavuje medziročný nárast o 3,1 %. Zahraniční návštevníci tak míňali svoje peniaze na Slovensku dlhšie.
Primárnou úlohou SACR je prezentovať Slovensko ako atraktívnu celoročnú turistickú destináciu. V uplynulom roku realizovala mediálne kampane v hodnote 2,7 milióna eur, ktoré zasiahli milióny potenciálnych návštevníkov po celom svete. Len kampaň na globálnej televíznej stanici Eurosport videlo viac ako 100 miliónov ľudí v 54 krajinách.

 

Reklamné kampane na internetových gigantoch Google a YouTube zamerané na okolité krajiny, Rusko a Veľkú Britániu, sa zobrazili viac ako 14,5 milióna užívateľom. To viedlo k zvýšeniu návštevnosti portálu www.slovakia.travel. Ďalšie milióny zobrazení a čítaní priniesla inzercia v printoch, palubných časopisoch vlakov a leteckých spoločností a prostredníctvom ďalších nosičov.

Osobitý význam pri promovaní Slovenska v zahraničí predstavovali medzinárodné výstavy a veľtrhy cestovného ruchu či infocesty. Tie boli vynikajúcou platformou pre vytváranie živých kontaktov so zástupcami médií i touroperátorov. V roku 2014 prezentovala SACR Slovensko na medzinárodných veľtrhoch na takmer 20 trhoch, čo predstavuje náklady vo výške 1,7 milióna eur.

"Našu krajinu propagujeme ako atraktívnu celoročnú destináciu, ktorá pokryje predstavy o ideálnej dovolenke pre široké spektrum cestovateľov. Pri kampaniach využívame mix viacerých posolstiev, ktoré prispôsobujeme a cielime podľa znalostí o konkrétnych trhoch. Merateľné parametre našich kampaní nám ukazujú výrazne stúpajúci záujem o Slovensko. Na druhej strane si treba uvedomiť, že záujem ľudí navštíviť akúkoľvek krajinu a vrátiť sa do nej, nie je len o marketingových aktivitách, ale najmä o osobnej skúsenosti a referenciách," zdôraznila generálna riaditeľka SACR.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Bionická včela je takmer ako živá.
Foto
Žiadne sci-fi, ale skutočnosť: Bionická včela sa možno raz ocitne aj v armáde
(ilustračné foto)
Unikol spravodlivosti? Zomrel prominentný právnik († 71): Figuroval v škandále svetových rozmerov
Hailey a Justin sa stanú rodičmi.
Veľká novinka v živote Justina Biebera: Po tomto sa jeho život radikálne zmení!
Ulice švédskeho mesta Malmö zaplavili stovky demonštrantov. Dôvodom bola súťaž Eurovízia.
Tisíce ľudí vyšli do ulíc v Malmö: Všetko kvôli jednej speváčke v Eurovízii
Foto
Do slovenského kádra už nikto nepribudne: TOTO je naša finálna súpiska na MS v Česku!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Je to tu, Trump priznal, čo by zrušil po nástupe do funkcie: Biden bude peniť od zlosti
(ilustračné foto).
Tragédia počas splavu: Muž († 57) vypadol z kajaku, lekári mu už nevedeli pomôcť
Foto
Tréner Craig Ramsay vníma Slafkovského ako lídra: Z Juraja sme nadšení
Cena projektu sa pritom odhaduje na stovku miliárd dolárov.
Foto
Hanba na tri zimy! Postavili most, ktorý nikam nevedie: Šialené, koľko peňazí naň minuli
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
USA pohrozili Izraelu, odkaz Netanjahua je jasný: Ostaneme v boji sami, ak budeme musieť!
Izzy problémy s menštruáciou značne komplikujú život.
Foto
Menštruácia jej robí zo života PEKLO: Lekári si nevedia rady! Jej slová zabolia aj vás
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán sa vítajú na letisku v Budapešti.
Maďarsko hostí čínskeho prezidenta: Reč bude aj o jadrovom priemysle