Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.05.2015 18:57 | Správy | Zahraničné správy
Video

Prezident Komorowski vyhral 2. televízny duel: V piatok ochranka prekazila útok na jeho osobu

Posledný televízny duel prezidentských kandidátov v Poľsku, ktorý sa uskutočnil vo štvrtok večer, priniesol u voličov jasné víťazstvo Bronislawa Komorowského.

Úradujúci prezident krajiny urobil lepší dojem na 45 percent oslovených, kým jeho vyzývateľa Andrzeja Dudu videlo v tomto postavení 30 percent respondentov. Ostávajúcich 25 percent odpovedalo "ťažko povedať" alebo jednoducho nevedelo odpovedať. 

Vyplynulo to z telefonického prieskumu verejnej mienky inštitútu Millward Brown pre spravodajskú televíziu TVN24

V inom prieskume, ktorý sa týkal troch blokov 70-minútového súboja kandidátov pred televíznymi kamerami, sa takmer polovica opýtaných vyjadrila, že najviac podnetov pre rozhodnutie koho voliť získala v druhej časti týkajúcej sa ekonomických otázok. Ostávajúce dva bloky, vnútropolitický a zahraničnopolitický, získali približne štvrtinu hlasov voličov.

Analytici však upozorňujú, že štvrtkový duel nebude mať veľký vplyv na nedeľňajšie výsledky hlasovania, pretože väčšina voličov už má svojho favorita a navyše majú kandidáti, vzhľadom na sobotňajšie moratórium, krátky čas na prípadné využitie slabých stránok rivala alebo jeho problematických názorov z diskusie.

Taktiež sa zhodujú, že kým prvý televízny duel výrazne ovplyvnil kampaň pred rozhodujúcim druhým kolom, ten druhý vnímali ako miestami chaotický, nezriedka neprehľadný, aj keď mimoriadne ostrý.

Útok na prezidenta

K pokusu o fyzické napadnutie poľského prezidenta Bronislawa Komorowského došlo v piatok, dva dni pred rozhodujúcim druhým kolom prezidentských volieb, v Toruni, kam v rámci kampane zavítala úradujúca hlava štátu.

Informovali o tom tamojšie elektronické médiá. Podľa nich bol potenciálnym útočníkom 34-ročný miestny obyvateľ, známy už z minulosti ochrancom poriadku. Muž, ktorého spacifikovala prezidentova ochranka a miestna polícia, chcel podľa vlastných slov položiť prezidentovi otázku o jeho názore na umelé prerušenie tehotenstva. Bol vo veľmi rozrušenom stave a v rukách držal fotografie ľudského plodu.

Pri zásahu poriadkových orgánov však udrel policajta a čelí obvineniu z útoku na verejného činiteľa. Muža zadržali a previezli na jeden z miestnych okrskov, kde ho podrobili výsluchu. V politickej rovine mal incident mimoriadne dopady.

Volebný štáb Bronislawa Komorowského obvinil z "organizovanej akcie" konkurentov z volebného štábu Andrzeja Dudu, tí to nielen popreli, ale mienia sa brániť súdnou cestou.

 

Vzhľadom na fakt, že volebné miestnosti sa v Poľsku otvoria v nedeľu ráno a tamojší voliči rozhodnú do večera o prezidentovi na ďalšie volebné obdobie, môže piatková udalosť ovplyvniť aj výsledky hlasovania. Tie by podľa výsledkov prieskumov verejnej mienky, ale aj názoru väčšiny analytikov mohli byť veľmi tesné.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
Aktualizované
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Ilustračné foto
Na západe zúri nebezpečné ochorenie: Slovensko tento rok láme rekordy, na zozname pacientov sú len tínedžeri
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Aktualizované
Fico odhalil plány: Koho navrhnú na post eurokomisára za Slovensko? Má to byť tento muž