Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.05.2015 11:56 | Správy | Krimi | Domáce krimi
Video

Pravidlá na súdoch sa zmenia: Poslanci schválili nové kódexy

Pravidlá, na základe ktorých si občania a podnikatelia uplatňujú na súdoch ochranu svojich práv, sa od júla 2016 zmenia.

Poslanci Národnej rady SR vo štvrtok schválili rekodifikáciu civilného procesného práva, ktorá je obsiahnutá v trojici nových civilnoprávnych kódexov z dielne ministerstva spravodlivosti. Ide o Civilný sporový poriadok, Civilný mimosporový poriadok a Správny súdny poriadok, ktoré nahradia takmer 80-krát novelizovaný Občiansky súdny poriadok z roku 1963. Podľa Civilného sporového poriadku budú súdy postupovať v klasických sporových konaniach. Civilný mimosporový poriadok upraví napríklad rozhodovanie o statusových otázkach, otázkach starostlivosti súdu o maloletých či spôsobilosti na právne úkony. Správny súdny poriadok zas právomoc a príslušnosť súdov konajúcich v správnom súdnictve.

Civilný sporový poriadok prinesie podstatnú zmenu, a to zásadu koncentrácie. Vďaka nej budú môcť sudcovia pri sporoch stanoviť stranám, ktoré sa súdia, aby všetky dôkazy predložili v stanovenej lehote, inak sa na ne nebude prihliadať. V súčasnosti sa totiž stáva, že aj po dvoch rokoch konania, keď by mal súd rozhodnúť, jeden z účastníkov s cieľom pojednávanie naťahovať prinesie nové dôkazy, a proces sa tak predlžuje.

Zefektívniť a zrýchliť proces pred súdom by malo aj predbežné vypočutie strán. Podľa ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) sa často môže prísť na to, že samotný spor nie je potrebný. Má tiež platiť, že svedka bude musieť pre potreby súdu zabezpečiť tá strana sporu, ktorá ho navrhla. V prípade námietok zaujatosti voči sudcom pri sporových konaniach zase majú hroziť pokuty do 500 eur, ak súd námietku neprijme a zistí, že išlo o zjavnú obštrukciu. Prieťahom v súdnom konaní majú zamedziť aj zmeny v doručovaní súdnych zásielok, ktoré bude priamo viazané na adresu trvalého pobytu. Ak si tam dotyčný zásielku neprevezme, súd ju po zákonnej lehote bude považovať za doručenú. Výnimku budú mať len platobné rozkazy, pre ktoré fikcia doručenia platiť nebude. V zákone sa zakotvuje aj používanie elektronickej pošty, telefonickej komunikácie, webovej stránky a dátového súboru. Tým sa má zároveň zjednodušiť a zhospodárniť vedenie sporov. To má za cieľ aj zjednodušenie právnej úpravy trov konania.

Nové kódexy revidujú aj dovolacie konanie, ktoré bude po novom založené na kombinácii revízneho a kasačného systému. Prepracoval sa i inštitút mimoriadneho dovolania, aby zodpovedal Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Zásadné zmeny čakajú aj správne súdnictvo, napríklad v miestnej príslušnosti, čo má znamenať, že najviac správnych vecí už nebude na bratislavských súdoch. Novinkou je aj tzv. kasačná sťažnosť, ktorá bude prípustná proti rozhodnutiam krajských súdov a tiež kauzálna príslušnosť.

 

Civilný mimosporový poriadok sa má využívať v mimosporovej agende tvorenej najmä tzv. statusovými vecami, čo sú prípady, keď štát a spoločnosť majú eminentný záujem na ich vyriešení. Je to napríklad rozhodovanie o maloletých deťoch či dedičských veciach. Na rozdiel od sporovej agendy sa v takzvanom mimosporovom konaní uplatňuje vyšetrovacia zásada. Súd teda nie je odkázaný len na dôkazy prednesené účastníkmi, ale sám musí dôkazy vykonávať v záujme zistenia objektívnej, materiálnej pravdy.

Celková reforma zahŕňa spolu zhruba 1500 paragrafov. Podľa ministerstva ide o chrbtovú kosť systému vymožiteľnosti slovenského práva. SR sa má takto priblížiť k štandardom, ktoré sú v Európe platné desaťročia, a odstrániť nánosy socialistického právneho poriadku. Nové kódexy vznikali dva a pol roka a ministerstvo spravodlivosti si od nich sľubuje, že prispejú k efektívnejšiemu, hospodárnejšiemu a spravodlivejšiemu civilnému konaniu pred súdom a k účinnejšej ochrane práv fyzických i právnických osôb. Borec očakáva aj to, že sa civilné konanie zrýchli, zjednoduší a skvalitní.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pápež František slávi svätú omšu v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne.
Pápež umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici: Niektoré to nezvládli a rozplakali sa
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Kotlár o zásahoch do ľudských práv počas pandémie: Aha, na čo mala prísť odborná komisia
Sam Bankman-Fried je zakladateľom burzy kryptomien FTX.
Zakladateľa kryptoburzy poslal súd na 25 rokov do väzenia: Sedem hriechov, za ktoré musí pykať
(ilustračná fotografia).
Súd vyniesol ortieľ nad zakladateľom známej kryptoburzy: Zaskočí vás, koľko rokov strávi za mrežami
V Ríme sa vytvorila obrovská diera, ktorá pohltila autá.
Hrozivá situácia v Ríme: Na ulici sa objavila obrovská diera, pohltila niekoľko áut
Janka navštívila Sivú Bradu, vzácne miesto neďaleko Spišského Podhradia.
FotoVáš Tip
Jedno z najohrozenejších miest na Slovensku: Poznáte TENTO skrytý poklad Východu? Turistom zaplesajú srdcia!
(ilustračné foto)
Spánok je dôležitejší, ako ste si doteraz mysleli: Jeho nedostatok dokáže zapríčiniť... Pozor na vzťahy!
Na predmestí Moskvy ukončili záchranári pátranie po nezvestných vo vyhorenej a čiastočne zrútenej koncertnej budove.
Stojí za útokom v Moskve Ukrajina? Ostré vyjadrenie z Bieleho domu
Herečka Rebel Wilson
Foto
Prekvapivé priznanie známej herečky: Do svojich 35-tich rokov som bola PANNA!
Grandparents with grandchildren preparing traditional easter meals, baking cakes and sweets. Passing down family recipes, custom and stories. Concept of family easter holidays.
Koľko míňajú Slováci na veľkonočný nákup? Takýto je rozdiel medzi východom a západom!
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová
Šimkovičová po stretnutí s maďarským veľvyslancom: Zhodli sa na súčasnom probléme národnej identity
Hrad Modrý Kameň.
Hrad Modrý Kameň ožije veľkonočnou atmosférou: Zaujímavé aktivity pre návštevníkov!