Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.05.2015 00:00 | Oprášené drámy
Video

Učiteľ náboženstva zneužil dve školáčky, aký trest mu vymeral súd?

Aféra s učiteľom v meste Prešovského kraja rozvírila hladinu verejnej mienky. Bodku za škandalóznym prípadom dal súd.

Škandál sa odohral v  meste okresu Stará Ľubovňa pred dvomi desaťročiami. Aféra sa prevalila, keď vtedajšia ôsmačka základnej školy prišla jeden večer domov rozrušená. Mame nič nepovedala, ale na druhý deň kvôli strachu z otehotnenia išla so sesternicou ku gynekológovi v susednom meste. Lekár si neskôr spomenul, že školáčka prosila, aby nikomu nepovedal, že „čosi“ mala s učiteľom. Keď gynekológ dievčatku vysvetlil, že všetko je v poriadku a nič jej nehrozí, dievča sa trochu upokojilo.  

O niekoľko dní sa ôsmačka spolužiačkam zdôverila, že učiteľ telesnej výchovy, zemepisu a náboženstva podvečer v sklade náradia pri telocvični zamkol dvere, zobliekol seba a aj ju. Potom ju nútil, aby ho chytala za intímne miesto, dievčinu obchytkával na rozličných častiach tela. Napokon výron semena zachytil do novín. Školáčka sa so zážitkom najskôr zdôverila výchovnej poradkyni, neskôr vtedy mladému riaditeľovi školy. Na jeho radu tvrdenia napísali na papier. Zakrátko sa roztočil kolotoč policajných výsluchov, vyšetrení  znalcov a súdnych pojednávaní. Vyšlo tiež najavo, že vtedy 40-ročný učiteľ o ďalších desať dní zobral ôsmačku do skladu, zamkol dvere a prinútil ju ľahnúť si na žinenku. Potom si na ňu ľahol, bozkával, ohmatával po prsiach. K pohlavnému styku ani v jednom z prípadov nedošlo. 

„Nechápala som , ako na hodinách náboženstva dokáže rozprávať o svätých veciach a tak sa správať,“ povedala krátko po prevalení sa udalosti školáčka, ktorá na vieru nezanevrela, ale svoje tvrdenie o činoch učiteľa neodvolala. Pedagóg v súdnej sieni tvrdil, že všetko je vymyslené. Po obvinení z pohlavného zneužitia školáčok však katechét prestal pokračovať vo vysokoškolskom štúdiu teológie popri učiteľskom povolaní.

 

 

Dievčatá, ktoré sa rozhodli prehovoriť,  čelili kritike aj na verejnosti. Na ulici ich zastavovali ľudia a naliehali, aby sa priznali, že si všetko o učiteľovi vymysleli. Ani polícia nemala spočiatku k prípadu jednoznačný postoj a správanie sa viacerých, vrátane vyšetrovateľa, nebolo citlivé vzhľadom na vek školáčok. Zamknutie dverí a obležanie žiačky v sklade vyšetrovateľ najskôr kvalifikoval ako obmedzovanie osobnej slobody a po čase trestné stíhanie učiteľa za tento čin zastavil. „Školáčka bola v pojednávacej miestnosti na súde štyri hodiny. Keď vyšla, veľmi plakala. Pýtali sa jej, či si nevymýšľa, neklame,“ rozprávala matka školáčky. „Dcéra nariekala už pri konfrontácii, keď svojmu už bývalému učiteľovi  do tváre vmietla svedectvo o nepríjemnej udalosti,“ pokračovala matka, ktorá bola rozhorčená, aké nepríjemné otázky kládla dievčaťu psychologička v Košiciach. Po sťažnostiach išli dievčatá na vyšetrenie k psychologičke vo Zvolene. Ani v jednom z psychologických vyšetrení sa neobjavilo konštatovanie, že dievčatá majú sklon k rozprávaniu vymyslených historiek. Školáčka plakala aj pri vyšetrovacom pokusu, pri ktorom boli policajti, vyšetrovateľ, obvinený učiteľ a jeho obhajca. Učiteľ pred začatím pokusu povedal, že sa nebude pred všetkými vyzliekať... čomu sa všetci prítomní zasmiali. Po obvinení z pohlavného zneužívania bol učiteľ dlhší čas práceneschopný. Po skončení s ním vtedajšia školská správa skončila pracovný pomer. Keď sa snažil zamestnať ako pedagóg v škole v inom meste, rodičia spísali petíciu. 

A trest? Súd v Starej Ľubovni učiteľa poslal do väzenia na dva roky a na 2,5 roka mu zakázal  vykonávať pedagogickú, výchovnú a vzdelávaciu činnosť spojenú s maloletými dievčatami. Krajský súd v Prešove odvolanie učiteľa zamietol.          

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?