Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.05.2015 06:57 | Prominenti | Domáci Prominenti
Video

Osudy hercov z Arabely: Alkohol, kruté bolesti aj nešťastie v láske

Arabela sa stala kultovým československým seriálom. Aký bol osud hercov?

Vladimír Dlouhý († 52)

Otvoriť galériu
Vladimír Dlouhý
Zdroj: anc

Smutný koniec mal život seriálového študenta Petra Majera, ktorý si získal Arabelino srdce. Toho si zahral český herec Vladimír Dlouhý. Hercovi sa vo veku 52 rokov stala osudnou rakovina. No bohémskeho spôsobu života - obľúbenej cigaretky a alkoholu sa nedokázal zriecť ani pred smrťou. Zdravotné komplikácie nabrali na obrátkach už po štyridsiatke, keď prekonal infarkt. Neskôr začali Dlouhého trápiť žalúdočné vredy, ktoré mu opakovane praskali a lekári boli nútení vyoperovať hercovi polovicu žalúdka. Do toho prišla rakovina žalúdka a pankreasu. Aj keď sa hercov zdravotný stav zhoršoval, nepripúšťal si to a venoval sa milovanej práci. V tom čase práve nakrúcal film Kajínek. „Nechcel, aby ho niekto ľutoval, hoci vnútorne možno cítil niečo iné. Bol veľmi vychudnutý, ale psychicky pôsobil vyrovnane,“ poznamenal režisér a kamarát Peter Jákl.

Vladimír Menšík († 58)

 

Otvoriť galériu
Skvelý český zabávač a rozprávač stvárnil počas svojej kariéry viac než 150 úloh. Jednou z nich bola aj postava televízneho moderátora Karla Majera z Arabely.

Vynikajúci herec mal však svoje slabosti, s ktorými neustále zápasil. Bol závislý od alkoholu a počas účinkovania v televíznom filme Ikarov pád sa raz rozplakal. Hral totiž muža závislého od alkoholu, ktorý ničí svoju rodinu. Menšíkovi kolegovia navyše tvrdili, že trpel závislosťou od liekov. Keď k týmto zlozvykom pridáme jeho priam rýchlikové životné tempo, nemôžeme sa čudovať, že jeho zdravie bolo podlomené. Denne totiž nakrúcal aj tri programy. České médiá nedávno priniesli správu, že legendárny umelec strávil niekoľko dní v roku 1983 v psychiatrickej liečebni. Na noci v blázinci vraj do smrti nezabudol a táto nepríjemná skúsenosť ho aj po rokoch prenasledovala v snoch.

Menšík bol však aj veľkým špekulantom, ktorý si vďaka alkoholu dokázal aj pomôcť. Keď dostal za úlohu pozývať do svojho programu Křeslo pro hosta komunistických pohlavárov, nesúhlasil. Napokon prišiel na nakrúcanie opitý a nepríjemnej povinnosti sa zbavil.

Pred smrťou herec nakrúcal v krutých bolestiach, preto boli v zákulisí v strehu pripravené aj zdravotné sestry s injekciami. Keď Menšíka odviezol syn do nemocnice, herec sa pýtal na odchod, lebo už mal dohodnuté vystúpenie. No nestihol ho. V nedeľu 29. mája 1988 vo veku 59 rokov zomrel v nemocnici.

Jana Nagyová (56)

Otvoriť galériu
Sympatická princezná Arabela si získala mnohých fanúšikov napriek tomu, že ju mala pôvodne hrať Češka Libuše Šafránková. Keďže tá mala v tom čase zdravotné problémy, siahol režisér po 19-ročnej plavovlasej Slovenke Jane Nagyovej.

Tá sa do roly princeznej Arabely veľmi hodila, prekážkou však bol jej výrazný slovenský akcent, preto ju neskôr Šafránková predabovala do češtiny.

Rozprávka, ktorá sa stala hitom, vyniesla mladú Nagyovú medzi hereckú elitu. Zo slávy však ďalej neťažila - zahrala si ešte v niekoľkých inscenáciách, ale úspech Arabely už nič neprekonalo. A tak s herectvom skončila.

Spočiatku sa jej nedarilo ani v láske. Prvýkrát povedala áno pomerne mladá staršiemu hokejovému trénerovi Mirovi Kubovičovi. Ten však rád holdoval alkoholu a na svoju vášeň aj doplatil. Krátko po rozvode s herečkou sa upil k smrti. Arabela skončila s herectvom a s druhým manželom Haraldom Schlegelom sa usadila v Nemecku. No ani tento zväzok jej nevydržal. Pokoj a šťastie našla až po boku tretieho muža, opäť Nemca, Toniho Pulma v Kolíne nad Rýnom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!