Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.05.2015 11:35
Video

Prekvapivé odstavenie kapitána Kopeckého: Bývalý tréner Filc to povedal na rovinu...

Kabína slovenskej hokejovej reprezentácie sa nevyhla nečakaným výmenám! 

Skúsený tréner Vladimír Vůjtek (67) sa pred štvrtým zápasom rozhodol pre razantný krok, na aký neboli fanúšikovia zvyknutí. Vo včerajšom zápase proti Nórsku určil – zatiaľ vraj dočasne - nového kapitána tímu! Doterajší líder Tomáš Kopecký (33) po tom, čo nedohral zápas so Slovinskom, sa nedostal ani na striedačku a zápas mohol sledovať len z tribúny!

Otvoriť galériu

Vedenie tímu v stredu dopoludnia rozhodlo, že uvoľnené kapitánske céčko dostane na dres premiérovo kanonier Los Angeles Marián Gáborík (33). Ten sa strelecky chytil proti Slovincom, dvoma gólmi rozhodol o cennom víťazstve.

„Celá táto zmena sa udiala po rozhovore s Tomášom Kopeckým. Rozhodli sme sa, že proti Nórsku bude oddychovať, takže do hry ani nezasiahol,“ povedal pre Nový Čas kouč Vladimír Vůjtek.

 

Dostane céčko späť?

„Voľba padla na Gáboríka, ale Tomáš je stále lídrom kabíny. Ak bude ďalší zápas proti Fínsku hrať, opäť dostane kapitánske céčko nazad,“ objasnil situáciu Vůjtek, ktorý útočníka Floridy posadil na striedačku už v utorkovom súboji so Slovinskom po druhej tretine. „Nerobíme rozdiely, či je to taký hráč, alebo taký. Presne o tom je toto mužstvo. Kapitán, nekapitán, ak nehráš dobre, hrajú iní,“ prijal Kopecký situáciu s nadhľadom, aj keď si svoju pomoc tímu na šampionáte určite predstavoval inak.

O tom, či bude jeden z najskúsenejších hráčov sedieť na tribúne aj v ďalších zápasoch, odmietol tréner špekulovať. Najbližšie čaká našu reprezentáciu v sobotu zápas proti prvému zo silných súperov našej skupiny - Fínsku.

Otvoriť galériu

Nie je to po prvý raz

Hokejová verejnosť si len ťažko spomína, kedy na vrcholnom turnaji tréner posadil kapitána a nezaradil ho ani do zostavy. Vůjtek však nebol vo svojich rozhodnutiach rázny prvý raz. Pred dvoma rokmi v Helsinkách poslal na tribúnu Jozefa Stümpela, nebol síce kapitán, ale patril medzi lídrov tímu.

Ján Filc o Kopeckom: Tomášovi hra nešla

Nič podobné v kariére neurobil, ale vzniknutú situáciu chápe. Najúspešnejší tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Ján Filc (62) prehovoril o vypadnutí kapitána Tomáša Kopeckého pred duelom proti Nórsku.

Čo hovoríte na vypadnutie Kopeckého zo zostavy a odobratie kapitánskeho céčka?

- Treba uznať, že Tomášovi hra nešla. Práve pre takéto prípady je tam vyšší počet hráčov a 14 útočníkov, vďaka čomu sa vždy môže nájsť riešenie a vytiahnuť niekto iný.

Vy ste niečo podobné v kariére s kapitánom urobili?

- Nie, a teraz je to zhoda okolností, že ide práve o kapitána. Aj on je však človek ako každý iný. Je mi ľúto, že ide práve o Tomáša, lebo na ňom si veľmi cením jeho pracovitosť. Možno svoju úlohu zohrala aj zodpovednosť vyplývajúca zo spomínanej funkcie. Nie každý sa s tým vie vyrovnať.

Odhodlali by ste sa k takému kroku ako tréner Vůjtek?

- Je to len špekulácia a hypotetická otázka, tak že neviem. Nie som pri tíme, nepoznám vnútorné okolnosti.

Môže to mať vplyv na psychiku tímu?

- Podla mňa nie. Hráči to vnímajú ako bežnú súčasť svojej existencie a v zápase proti Slovinsku, keď v závere už podobné zmeny nastali, dokonca výkonu prospeli. Verím, že všetky ďalšie zmeny, ktoré sa ešte udejú, budú mať podobne pozitívne vplyvy.

Otvoriť galériu

Čo si o posadení Kopeckého myslia hokejové osobnosti? 

Dárius Rusnák(55), kapitán majstrov sveta z roku 1985: - Niečo podobné som zažil na MS 1986, keď ma z prvej lajny tréneri preradili do tretej, ale zo zostavy som na turnaji nevypadol. Nie je to nič príjemné a obzvlášť pre hráča veľkosti Tomáša Kopeckého. Keď však ide o výsledok, nepozerá sa na céčko na drese. Je to poctivý chlapec, bojovník, a nie veľký strelec. Aj preto sa stal kapitánom, aby hecoval mužstvo, čo robil aj vtedy, keď zostal sedieť na striedačke. Pekné bolo vidieť, ako sa po zápase proti Slovinsku tešil s chalanmi z obratu a gratuloval im, takže v tíme z tohto podľa mňa žiadny problém nebude! 

Jozef Stümpel (42), kapitán Nitry: - Zápas som pozeral, ale ťažko sa mi k tomu vyjadruje, keďže nevidím do vnútra tímu. Nie som si istý, ale počas mojej dlhej kariéry som už asi tiež zažil, že kapitána tréner posadil. 

Peter Bartoš (41), bývalý kapitán Košíc: - Bol to odvážny krok zo strany trénera, ale nejako by som to neriešil. Nie každý deň sa darí a v hokeji sú takéto veci bežné. Ja som to v kariére tiež zažil veľakrát. Hlavné je, že sme úvodné zápasy vyhrali, čo sme chceli, a z toho sa tešme. Každý je nahraditeľný, ale na Tomáša by som rozhodne teraz nekydal. Možno už ďalšie stretnutie rozhodne. 

Richard Lintner (37), kapitán Slovenska na MS 2010: - Nikto nepochybuje, že Tomáš je jeden z najlepších defenzívnych centrov, ktorý je neustále pripravený odovzdať tímu všetko do poslednej kvapky potu. Preto si myslím, že bolo pre neho neférové postavenie do pozície prvého ofenzívneho centra, kde sa nemohol sústrediť na to, v čom je najlepší. Neobliecť na zápas v rámci vnútornej hierarchie tímu hlavného vodcu bez toho, aby bol zranený, je pre mňa niečo principiálne a absolútne nepochopiteľné.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Voda siahala do takej výšky, že takmer úplne zaplavila vozidlá, ktoré boli na cestách.
Foto
Katastrofálne záplavy v Dubaji: Sú za tým lietadlá rozprašujúce chemikálie?! Šokujúce zistenia
Šutaj Eštok reaguje na zadržanie Beňa.
Aktualizované
Šutaj Eštok reaguje na zadržanie bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňa: Čoho sa mal dopustiť?
ÚVZ SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov, nachádzajú sa medzi nimi aj známe značky.
Foto
ÚVZ varuje pred nebezpečnou kozmetikou: Ide aj o obľúbené značky! Ak ich máte doma, vyhoďte ich
Poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo).
Poľský prezident sa stretol s Trumpom: Zvláštne, čo povedal!
Manželia Csémiovci mali spolu pekný vzťah.
FotoVáš Tip
Poradca Šutaja Eštoka sa ukázal na verejnosti: Prvá fotka od záhadnej smrti manželky!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Čo všetko čaká dnes poslancov? Schôdzu začali návrhom na zmeny v zložení parlamentných výborov
(ilustračné foto)
Kus žltého papiera vydražili za obrovskú sumu! Neuhádnete, čo je za tým
Tragédia na Spiši vzala život aj Lucke († 17).
Foto
Tragédia na Spiši: Otec Ľuboš prezradil, čo našli v mobile nebohej Lucky († 17)! Chytí vás za srdce, čo urobil potom
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Po nevídaných dažďoch vládla všade panika a strach.
FotoVáš Tip
Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 75 rokov: Chaosu a katastrofe čelia aj uviaznutí Slováci!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?