Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.05.2015 14:49 | Správy | Domáce správy
Video

Slovensko zasiahla silná búrka a krupobitie: Pod Tatrami zasahujú hasiči, hrozia povodne!

Na väčšine územia Slovenska, okrem krajného západu, v stredu poobede hrozia búrky.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu 1. stupňa, ktorá potrvá do 21.00 h. Meteorológovia očakávajú výskyt búrok, s ktorými môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky.

Úhrny zrážok pri nich môžu dosiahnuť 15 až 30 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 16 až 22 metrov za sekundu. Intenzita týchto sprievodných javov je podľa meteorológov v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.
SHMÚ upozorňuje, že pri búrkach je možný výrazný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch či výskyt povodňových úkazov mimo tokov, ako stekanie vody zo svahov, zatápanie pivníc alebo podchodov. 

V Poprade sa spustil silný lejak.

Hrozia povodne

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred prívalovou povodňou v okrese Liptovský Mikuláš a Poprad. Vydal preto výstrahu 1. stupňa. Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladajú meteorológovia výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, ale aj mimo nich.
SHMÚ zároveň varuje pred búrkami takmer na celom území Slovenska. Pre väčšinu okresov vydal preto výstrahu 1. stupňa, ktorá potrvá do 21.00 h. Meteorológovia očakávajú výskyt búrok, s ktorými môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky. Úhrny zrážok pri nich môžu dosiahnuť 15 až 30 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 16 až 22 metrov za sekundu. Intenzita týchto sprievodných javov je podľa meteorológov v danom ročnom období a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

 

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) tu preto do 20.00 h vydal pre väčšinu okresov výstrahu 1. stupňa a pre okresy Vranov nad Topľou, Humenné a Snina výstrahu 2. stupňa. SHMÚ upozorňuje, že v okresoch Poprad, Kežmarok, Levoča, Sabinov, Bardejov, Prešov, Vranov nad Topľou, Humenné a Snina hrozí prívalová povodeň.

Úhrny zrážok pri búrkach na východnom Slovensku môžu dosiahnuť 20 až 30 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 15 až 25 metrov za sekundu.
Meteorológovia upozorňujú, že pri búrkach je možný výrazný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch či výskyt povodňových úkazov mimo tokov ako stekanie vody zo svahov, zatápanie pivníc alebo podchodov.

Hasiči zasahujú v Prešovskom kraji

Prešovským krajom sa v stredu podvečer presúva silná búrka, na niektorých miestach padajú aj krúpy. Pršať začalo najskôr vo Svite a Poprade, kde hasiči odčerpávali vodu z niekoľkých pivníc. Situácia však podľa operačného dôstojníka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove nie je až taká vážna.  Najvážnejšia situácia je v obci Vlkovce v okrese Kežmarok, kde sa vylial miestny potok. Starosta tam už vyhlásil tretí stupeň povodňovej aktivity.

V Prešove momentálne odčerpávajú vodu hasiči najmä na Sídlisku III, kde sú na uliciach Prostějovská a Mirka Nešpora zaplavené cesty, parkoviská a tiež niekoľko pivníc. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore