Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.05.2015 10:36 | Správy | Politika
Video

Prezident v stredu poveril Kažimíra vedením rezortu hospodárstva: Aké výzvy ho na ministerstve čakajú?

Ministerstvo hospodárstva povedie po Pavlovi Pavlisovi (Smer-SD) podpredseda vlády a šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD). 

V stredu ho tým poveril prezident SR Andrej Kiska. Hlava štátu zároveň prijala abdikáciu doterajšieho ministra Pavlisa. Ten oznámil svoje odstúpenie 21. apríla. Stalo sa tak po medializácii informácií o upratovacích službách v organizáciách spadajúcich pod jeho rezort, ktoré získala firma jeho švagra, a po následnom rozhovore s predsedom vlády. Pavlis bol vo funkcii ministra necelý rok.

Výber Kažimíra odôvodnil premiér Robert Fico (Smer-SD) tým, že vo vedení ministerstva hospodárstva je v súčasnosti potrebný skúsený človek, ktorý sa vyzná v riadení finančných a hospodárskych procesov.

Rezort stojí pred výzvami ako získanie väčšiny v Slovenských elektrárňach, predaj 49 % akcií štátu v Slovak Telekome či rozhodovanie o veľkých investičných stimuloch. Neskôr môže Kažimíra nahradiť jeden zo súčasných štátnych tajomník rezortu.

 

O Petrovi Kažimírovi

Peter Kažimír sa narodil 28. júna 1968 v Košiciach. Vyštudoval Obchodnú fakultu na Vysokej škole ekonomickej (VŠE) v Bratislave, odbor ekonomika zahraničného obchodu. V rokoch 2006-2010 pôsobil ako štátny tajomník na Ministerstve financií SR. V tomto období bol aj predsedom dozornej rady Národného jadrového fondu. Po parlamentných voľbách v roku 2010 sa stal poslancom Národnej rady (NR) SR za stranu Smer-SD, ktorá bola v tom období v opozícii. Pôsobil ako tieňový minister financií.

Po predčasných parlamentných voľbách 10. marca 2012 bol vymenovaný za podpredsedu vlády a ministra financií v druhej vláde Roberta Fica. V roku 2010 ho zvolili za podpredsedu strany Smer-SD.

Peter Kažimír pracoval v rokoch 1993-1995 ako asistent daňového poradcu v komerčno-právnej kancelárii Schubert and partners. V rokoch 1995-2006 bol členom predstavenstva spoločnosti VIVANT, a.s., v ktorej pôsobil aj ako riaditeľ. V rokoch 1997-2006 predsedal dozornej rade spoločnosti Sceptrum, a.s., Brno. V rokoch 1999-2006 bol riaditeľom a členom Predstavenstva spoločnosti PARTA-GAS, a.s., v rokoch 2001-2006 pôsobil ako člen správnej rady doplnkovej dôchodkovej poisťovne DDP Credit Suisse Life and Pensions.

V decembri 2012 prebral Kažimír v belgickom Bruseli z rúk predstaviteľov Európskej nadácie pre riadenie kvality (EFQM) certifikát manažérstva kvality "Uznanie pre výnimočnosť na úrovni päť hviezd". Slovenské ministerstvo financií získalo túto cenu ako vôbec prvý orgán štátnej správy v Európe.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Hašek tvrdo atakuje slovenskú vládu a hráčov v KHL: Poriadna nálož!
Ilustračné foto
Poliaci si posvietili na proruskú iniciatívu: Rázne kroky! Pomoc prišla aj od našich susedov
Kate si prechádza najťažším obdobím.
Kate priznala rakovinu, teraz prišla ďalšia rana: TOTO chorej princeznej len priťaží!
Polícia vyšetruje v Košiciach zber autovrakov, považujú sa za nebezpečný odpad
Foto
Policajti sa nestačili čudovať: Na východe Slovenska narazili na obrovskú skládku! Toto bude mať ešte následky
Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy
Foto
Požiar na Václavskom námestí! Dym bolo vidieť z celej Prahy: Jeden muž skončil v nemocnici
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
Rusko u seba zadržiava amerického novinára: Čo s ním bude? Peskov o detailoch mlčí ako hrob!
Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši sa podarilo vypátrať rekordne rýchlo: Vymakaná technika!
Mária Zelinová
FotoVáš Tip
Markizáčka Zelinová sa rozhodla pre nový účes, muži ju skritizovali pod čiernu zem: Uf, čo naň hovoríte vy?
(ilustračné foto)
Znepokojivé dianie v Aténach: Metropolu zahalil prach, lekári varujú! Toxická zmes
Foto
Slafkovský má životnú formu! Čo na jeho fazónu hovorí šéf zväzu Šatan?
Ilustračné foto
Pred sviatkami je na cestách rušno: Polícia hlási prvé nehody! Vodiči, dbajte na opatrnosť
jadrová elektráreň
V USA sa chystá niečo veľké: Bude to prvýkrát v histórii! Čo je za tým?