Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.05.2015 10:36 | Správy | Politika
Video

Prezident v stredu poveril Kažimíra vedením rezortu hospodárstva: Aké výzvy ho na ministerstve čakajú?

Ministerstvo hospodárstva povedie po Pavlovi Pavlisovi (Smer-SD) podpredseda vlády a šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD). 

V stredu ho tým poveril prezident SR Andrej Kiska. Hlava štátu zároveň prijala abdikáciu doterajšieho ministra Pavlisa. Ten oznámil svoje odstúpenie 21. apríla. Stalo sa tak po medializácii informácií o upratovacích službách v organizáciách spadajúcich pod jeho rezort, ktoré získala firma jeho švagra, a po následnom rozhovore s predsedom vlády. Pavlis bol vo funkcii ministra necelý rok.

Výber Kažimíra odôvodnil premiér Robert Fico (Smer-SD) tým, že vo vedení ministerstva hospodárstva je v súčasnosti potrebný skúsený človek, ktorý sa vyzná v riadení finančných a hospodárskych procesov.

Rezort stojí pred výzvami ako získanie väčšiny v Slovenských elektrárňach, predaj 49 % akcií štátu v Slovak Telekome či rozhodovanie o veľkých investičných stimuloch. Neskôr môže Kažimíra nahradiť jeden zo súčasných štátnych tajomník rezortu.

 

O Petrovi Kažimírovi

Peter Kažimír sa narodil 28. júna 1968 v Košiciach. Vyštudoval Obchodnú fakultu na Vysokej škole ekonomickej (VŠE) v Bratislave, odbor ekonomika zahraničného obchodu. V rokoch 2006-2010 pôsobil ako štátny tajomník na Ministerstve financií SR. V tomto období bol aj predsedom dozornej rady Národného jadrového fondu. Po parlamentných voľbách v roku 2010 sa stal poslancom Národnej rady (NR) SR za stranu Smer-SD, ktorá bola v tom období v opozícii. Pôsobil ako tieňový minister financií.

Po predčasných parlamentných voľbách 10. marca 2012 bol vymenovaný za podpredsedu vlády a ministra financií v druhej vláde Roberta Fica. V roku 2010 ho zvolili za podpredsedu strany Smer-SD.

Peter Kažimír pracoval v rokoch 1993-1995 ako asistent daňového poradcu v komerčno-právnej kancelárii Schubert and partners. V rokoch 1995-2006 bol členom predstavenstva spoločnosti VIVANT, a.s., v ktorej pôsobil aj ako riaditeľ. V rokoch 1997-2006 predsedal dozornej rade spoločnosti Sceptrum, a.s., Brno. V rokoch 1999-2006 bol riaditeľom a členom Predstavenstva spoločnosti PARTA-GAS, a.s., v rokoch 2001-2006 pôsobil ako člen správnej rady doplnkovej dôchodkovej poisťovne DDP Credit Suisse Life and Pensions.

V decembri 2012 prebral Kažimír v belgickom Bruseli z rúk predstaviteľov Európskej nadácie pre riadenie kvality (EFQM) certifikát manažérstva kvality "Uznanie pre výnimočnosť na úrovni päť hviezd". Slovenské ministerstvo financií získalo túto cenu ako vôbec prvý orgán štátnej správy v Európe.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!
Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón a zúfalí paraglajdisti si nevedia s nimi rady.
FotoVáš Tip
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón na Straníku, paraglajdisti aj turisti sú zúfalí: Bojíme sa o svoj život!
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér má obavy: Budúcnosť nevyzerá ružovo! Budeme platiť?
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo