Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.05.2015 11:00 | Šport | Futbal
Video

Budovateľ Fico preberá Kmotríkovu jamu: Národný futbalový štadión postaví štát!

Veľký zvrat vo financovaní Národného futbalového štadióna na Tehelnom poli! 

Po tom, čo majiteľ Slovana Ivan Kmotrík znechutene oznámil, že nemieni ďalej financovať výstavbu štadióna, prišlo nečakané vyhlásenie premiéra Roberta Fica. Ten včera oznámil, že vláda prevezme výstavbu štadióna pod svoju kontrolu, avšak už bez plánovaných administratívnych a obchodných priestorov, ktoré boli dlho jablkom sváru. Predseda vlády predpokladá, že stavať sa začne možno už tento rok a náklady na dielo sa dostanú na úroveň 40 - 45 miliónov eur. Kto bude na štadióne hrávať?

Otvoriť galériu
a
Zdroj: han, tasr, anc

Premiér včera popoludní zdôraznil, že po postavení hokejovej haly prišiel čas rozhodnúť aj o Národnom futbalovom štadióne. „Čas rýchle plynie a aj nám už došla trpezlivosť. Preto mi dovoľte oznámiť, že vláda Slovenskej republiky ide do toho!“ povedal Fico. „Prežívame futbalový ošiaľ, futbalisti majú šancu na postup na významné podujatie. Je to úloha aj vlády aktívnejšie vstúpiť do tohto procesu.“ Vystúpenie premiéra bolo reakciou na list podnikateľa a majiteľa Slovana Ivana Kmotríka, ktorý sa napriek hotovému projektu a ukončeniu búracích a výkopových prác rozhodol dielo na Tehelnom poli nedokončiť.

Začiatok už tento rok?

 

Vláda mala pripravených 27 miliónov eur na projekt, zatiaľ z nich neuvoľnila pre Kmotríka ani cent. Po prevzatí celej realizácie odhaduje predstaviteľ vlády celkové náklady na 40 - 45 miliónov eur. Keďže sú všetky povolenia vydané, projekty aj stavenisko pripravené, očakáva začiatok prác ešte do konca tohto roka. Výstavba je odhadovaná na 20 - 22 mesiacov.

Otvoriť galériu
Ivan Kmotrík
Zdroj: anc

Premiér uviedol, že zostavuje špeciálny tím, ktorý s pomocou Slovenského futbalového zväzu, Slovana, mesta, ministerstva školstva a ministerstva financií vypracuje a predloží vláde na odsúhlasenie plán ďalšieho postupu. Podmienky nastavia tak, aby nebolo možné dokončenie diela zmariť ani pri prípadnej zmene vládnej garnitúry po budúcoročných voľbách.

Slovan aj SFZ

V budúcnosti by mali štadión využívať predovšetkým všetky reprezentačné tímy, ale aj ligové kluby z Bratislavy a priľahlé priestory by sa mali stať sídlom SFZ a futbalovej Siene slávy. Kapacitou má zodpovedať potrebám Slovenska.

Na realizácii sa má finančne podieľať aj Slovan Bratislava. Oproti pôvodným plánom nechce premiér v areáli budovať žiadne komerčné priestory. „Bude to vyslovene športový stánok,“ doplnil.

Bude stavať Váhostav?

Fico avizuje naštartovanie procesov verejného obstarávania po zostavení tímu. Na otázku Nového Času, či už je známe, ktorá stavebná firma bude štadión stavať a či je možné, aby sa do tendra prihlásili firmy Váhostav alebo Doprastav, Ficova hovorkyňa Beatrice Szabóová odpovedala: „Všetky otázky týkajúce sa výstavby NFŠ sú predčasné, najprv musí rozhodnúť vláda v spolupráci s príslušnými organizáciami, najmä Slovenským futbalovým zväzom. Víťaza, ktorý bude realizovať výstavbu, určí transparentné verejné obstarávanie, pričom uchádzač musí spĺňať podmienky, ktoré vychádzajú z platných zákonov.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ