Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.05.2015 17:08 | Správy | Krimi | Domáce krimi
Video

Na východe Slovenska to vrie: Policajti a Rómovia sa bijú čoraz častejšie!

V Košickom kraji sa osadníci čoraz častejšie medzi sebou mlátia a útočia na policajtov počas ich zásahov a aj voľna.

V utorok krátko po polnoci bola policajná hliadka vyslaná do osady v meste Medzev (okres Košice-okolie) preveriť oznámenie občana o tom, že muž pod vplyvom alkoholu rozbíja nábytok a je zranený. Po príchode policajnej hliadky oznamovateľ v dome nebol a na mieste vládol pokoj. Policajná hliadka prehľadala okolie, pričom zranenú osobu nenašla. Keď sa vrátili k zaparkovanému služobnému vozidlu zistili, že dve pneumatiky sú prerezané. Na vozidle bola škoda vyčíslená na približne 200 eur.  Polícia prípad dokumentuje ako priestupok proti majetku. Ako podozriví boli zistení dvaja tínedžeri vo veku 14 a 17 rokov.

Útočník v Gelnici tresol policajta po hlave

Začiatkom minulého týždňa bola policajná hliadka na Turzovskej ulici v Gelnici, kde došlo k roztržke medzi miestnymi obyvateľmi. Počas zákroku zatiaľ neznámy útočník zozadu udrel jedného z policajtov nezisteným predmetom po hlave, pričom policajt utrpel tržné poranenia hlavy. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre útok na verejného činiteľa. Na druhý deň došlo k ďalším incidentom medzi obyvateľmi uvedenej ulice, kde skupina obyvateľov napadla muža (34). Palicami obeť bili po tele a do hlavy, pričom mu spôsobili ťažké zranenia hlavy ohrozujúce jeho život.  Vyšetrovateľ z ublíženia na zdraví a výtržníctva obvinil deviatich ľudí, dvaja z nich sú stíhaní väzobne. 

Hromadná bitka: Zlomeniny, rany na hlavách

V sobotu boli policajné hliadky vyslané do osady Grűn v obci Nálepkovo (okres Gelnica), kde došlo k hromadnej bitke dvoch rodín, približne 70 ľudí. Polícia tam zasahovala dvakrát. Prvýkrát hliadka privolala posily a celkovo zasahovalo až 11 policajtov a 6 služobných vozidiel. Privolaní záchranári ošetrovali niekoľko osôb so  zraneniami. V tej súvislosti polícia preveruje podozrenie z ublíženia na zdraví, nebezpečného vyhrážania a výtržníctva. Lekárske správy uvádzajú zlomeniny prstov, zlomeniny lakťovej kosti a tržné rany na hlavách. Predbežne boli zistené zranenia minimálne u 9 osôb. Opätovne k vzájomným útokom došlo v nočných hodinách. Na mieste znovu zasahovali hliadky s piatimi služobnými vozidlami a 9 policajtmi.  Ako príčina vzájomných útokov bolo zistené nadmerné alkoholické opojenie a následné vyvolávanie roztržiek. V súčasnosti polícia vyhodnocuje účasť jednotlivcov na spáchaných trestných činoch a mieru zavinenia konkrétnych osôb tak, aby v prípadoch mohli byť vznesené obvinenia konkrétnym osobám.  

Otvoriť galériu

Upozornil občanov, dostal bitku

Polícia zaznamenala aj dva útoky na policajtov mimo služby. V prvom prípade, pred dvoma týždňami, na námestí v Spišskej Novej Vsi muž (20) napadol policajta (39), ktorý bol mimo služby. Na chodníku v parku päsťou udrel policajta do tváre. Spôsobil mu ťažké zranenia vrátane viacerých zlomením v tvárovej časti, ktoré si vyžiadali operačný zákrok a z ktorých sa bude liečiť viac ako 6 týždňov. Príčinou útoku na policajta bolo, že na mieste verejnosti prístupnom upozornil štyroch 4 ľudí, aby nerozhadzovali po chodníku odpadky zo smetného koša a nebudili verejné pohoršenie. Vyšetrovateľ  útočníka obvinil z ublíženia na zdraví a výtržníctva. 

 

V druhom prípade, pred niekoľkými dňami, policajt mimo služby vykonal zákrok v jednom z obchodných centier v Košiciach po tom, čo ho napadol muž zo skupiny ľudí, ktorí boli hluční a popíjali víno z fľaše. Najprv mu však vulgárne vynadali. Keď sa otočil a pokračoval v ceste,  pocítil niekoľko úderov do chrbta. Potom sa naňho vrhli asi traja muži. Keď prišiel na pomoc svedok udalosti, časť zo skupiny z miesta utiekla, ale najagresívnejší v útokoch pokračoval. Na to policajt mimo služby vyhlásil svoju príslušnosť k polícii a vyzval osobu, aby upustila od svojho konania s tým, že v opačnom prípade budú voči nemu použité donucovacie prostriedky. Útočník aj následné výzvy ignoroval. Pretože  kládol aktívny odpor, použil voči útočníkovi donucovacie prostriedky a spacifikoval ho. Privolané policajné hliadky útočníka zaistili a predviedli na policajné oddelenie. Počas služobného zákroku k zraneniu osôb nedošlo. Polícia prípad vyšetruje ako trestný čin výtržníctva.   

Za uplynulý týždeň v Košickom kraji v 56 prípadoch policajné hliadky asistovali záchranárom pri ich výjazdoch do problémových lokalít. Od začiatku tohto roka bolo v Košickom kraji 12 útokov na policajtov. O prípadoch informovala košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené