Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.05.2015 14:35 | Správy | Krimi | Domáce krimi
Video

Salmanovci majú problém: Prokurátor na nich podal ďalšiu obžalobu

Prokurátor podal na Salamonovcov ďalšiu obžalobu. 

Na ruského podnikateľa Sergeja S. a jeho syna Alexandra S., ktorých 28. apríla odsúdil Najvyšší súd Slovenskej republiky (NS SR) v kauze podplácania bývalej riaditeľky Daňového úradu v Šamoríne na sedem rokov, respektíve šesť rokov odňatia slobody, podal v utorok prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) ďalšiu obžalobu. "Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal dnes na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku obžalobu v trestnej veci obvinených S. S. a A. S. pre prečin podplácania formou spolupáchateľstva," informovala TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. "Môžem potvrdiť, že dnes bola na ŠTS podaná obžaloba v uvedenej veci. Vec bola pridelená banskobystrickému senátu. Spis pozostáva z jedného zväzku s viac ako 700 stranami," uviedla dnes hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru predložil v tejto kauze 1. apríla na ÚŠP Generálnej prokuratúry SR návrh na podanie obžaloby za prečin podplácania spáchaný formou spolupáchateľstva. V tomto prípade v priebehu roka 2010 v Šamoríne Sergej S. a Alexander S. po vzájomnej dohode s Dušanom K., zamestnancom Daňového úradu v Dunajskej Strede, za prítomnosti Márie Z. sľúbili vyplatiť Dušanovi K. desať percent z celkovej sumy vyplatených nadmerných odpočtov dane z pridanej hodnoty (DPH) ako úplatok za to, že z titulu funkcie riaditeľa Daňového úradu v Dunajskej Strede zabezpečí bezproblémové vyplatenie nadmerných odpočtov dane z pridanej hodnoty. Dušan K. na základe požiadavky Sergeja S. aj konal a k vyplateniu nadmerného odpočtu dane z pridanej hodnoty došlo za zdaňovacie obdobie september 2009 v celkovej výške 443.310,94 eura. V presne nezistený deň v lete 2010 Sergej S. za prítomnosti Márie Z. odovzdal Dušanovi K. sľúbený úplatok, a to finančnú hotovosť vo výške najmenej 40.000 eur.

V utorok 28. apríla trojčlenný senát NS SR na svojom verejnom zasadnutí potvrdil minuloročný decembrový verdikt Špecializovaného trestného súdu v Pezinku a zamietol odvolanie oboch obžalovaných. Rozsudok je právoplatný a nie je možný voči nemu riadny opravný prostriedok. "NS SR preskúmal napadnutý rozsudok a zistil, že odvolanie je dôvodné len zo strany prokurátora, a to vo veci skutkového zistenia. Prvostupňový súd v Pezinku vyložil logické závery a niet čo vytýkať správnosti záverom ŠTS," zdôvodnil vtedy rozhodnutie predseda senátu NS SR Peter Krajčovič. NS SR na strane druhej v utorok nevyhovel záverečnému návrhu prokurátora sprísniť dvojici tresty. Obaja odsúdení si trest odpykajú v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

 

Dvojicu ruských podnikateľov odsúdil už 3. decembra 2014 ŠTS v Pezinku na uvedených sedem rokov, resp. šesť rokov odňatia slobody. Súd ich uznal za vinných zo zločinu podplácania formou spolupáchateľstva v kauze podplácania bývalej riaditeľky Daňového úradu v Šamoríne. Obaja mali trest absolvovať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Rozsudok nebol právoplatný, v súdnej sieni sa vtedy voči nemu odvolal prokurátor aj obžalovaní. Prípad teda musel riešiť NS SR.
Súd v Pezinku v decembri minulého roku konštatoval, že bývalá riaditeľka daňového úradu Mária Z. uzavrela s obžalovanými dohodu. Podľa tej mala dostávať desať percent z uplatnených nadmerných odpočtov DPH, ktoré ako riaditeľka podpísala. Vyplatenie odpočtov zabezpečovala bez kontroly alebo s vopred dohodnutou kontrolou.

V závere roku 2010 exriaditeľka spolu s podnikateľmi vypočítali výšku ročnej odmeny pre ňu v hodnote 290.000 eur. Z toho jej v kancelárii Sergeja S. vyplatili v hotovosti 40.000 eur. Zvyšok mala mať uložený u podnikateľov na zhodnotenie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
KDH chce odvolať Dolinkovú: Namietajú zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní