Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.05.2015 09:08 | Správy | Domáce správy
Video

Namiesto luxusu mreže a pár eur mesačne: Ako makajú v base Varholíková, Cinkota, Piťo a ostatní?

Čas za mrežami si krátia aj prácou. Za múrmi našich väzníc sa nachádza viac ako osemtisíc Slovákov a Sloveniek.

Odsúdení, z ktorých si mnohí v minulosti užívali luxusný život, sa odrazu dostali na dno spoločnosti. Ich pobyt sa premenil na monotónny denný režim. Niektorí z nich sa mu nevyhnú do konca svojho života. Z ľudí, ktorí boli zvyknutí prikazovať iným, sa stali odsúdenci, ktorí musia počúvať na prvé slovo. Ak majú to šťastie a nedostali doživotný trest, čakanie na vytúženú slobodu si skracujú rôznymi činnosťami, za ktoré dokonca dostávajú peniaze. Jedným z nich je aj mafián Juraj Ondrejčák (38), alias Piťo, ktorý v base šije topánky. 

Juraj Ondrejčák (38) alias Piťo

Trest: 16 rokov

Otvoriť galériu
Juraj Ondrejčák (39), alias Piťo
Zdroj: anc, ČTK, D.N.A. Production
V novembri 2011 otriasla Bratislavou najväčšia policajná akcia v histórii. Špecializované jednotky vtrhli v noci do honosnej vily Juraja Ondrejčáka prezývaného Piťo. Pri zásahu nechýbali ani vrtuľníky. Okrem neho zadržali ďalších členov organizovanej skupiny, ktorá pôsobila v bratislavskom Lamači. Následný súdny proces takisto dostal prívlastok najväčší v histórii slovenskej mafie. Piťo napokon dostal 16-ročný trest za riadenie zločineckej skupiny. Okrem toho mu prepadol majetok. Podľa portálu aktualne.sk sa Ondrejčák venuje mimoriadne obľúbenej činnosti odsúdených - šitiu topánok. Pracuje priamo vo svojej cele, kde mu nosia komponenty.

Eva Varholíková (37)

Šije kabelky

Trest: 9 rokov

Otvoriť galériu
Eva Varholíková Rezešová
Zdroj: anc, ČTK, D.N.A. Production

Podľa súdu dedička miliónového bohatstva Alexandra Rezeša nezvládla riadenie svojho vozidla a na diaľnici v Maďarsku v marci 2012 spôsobila nehodu, pri ktorej zahynuli priamo tri osoby a štvrtá svojim zraneniam podľahla v nemocnici. Rezešová bola od detstva zvyknutá na obrovský luxus, ktorým ju zahŕňal jej otec Alexander, vplyvný muž obdobia Mečiarovej vlády. Čakanie na prepustenie si kráti v budapeštianskej base v krajčírskej dielni. Dokonca si mala ušiť niekoľko kabeliek. „Šije, dokonca za to dostala vyznamenanie,“ povedal o Rezešovej jej advokát Péter Novák.

Dušan Cinkota (44)

Pracuje v kuchyni

Trest: 8 rokov

Otvoriť galériu
Dušan Cinkota
Zdroj: anc, ČTK, D.N.A. Production

Známy herec sa na tretíkrát nevyhol dlhoročnému väzeniu za prechovávanie drog. Najprv v roku 2001 dostal dvojročný nepodmienečný trest, v roku 2007 bol opätovne zadržaný a 15-ročnému trestu sa vyhol aj pre nečinnosť vyšetrovateľa. Napokon skončil pred súdom znovu v roku 2012 za rovnakú trestnú činnosť. Dostal osem rokov natvrdo a do basy sa prihlásil sám. Trest si odpykáva v Ružomberku, kde pracuje v kuchyni a venuje sa aj divadlu. „Nikdy som sa nezapredal úplne. Nikdy som nič neukradol ani nevzal z domu, akurát dušu som zapredal,“ povedal v rozhovore pre reláciu Spoveď televízie JOJ.

Ondrej Rigo (59)

Šije topánky

Trest: doživotie

Otvoriť galériu
Ondrej Rigo (59)
Zdroj: anc, ČTK, D.N.A. Production

Bezcitný vrah, ktorý zavraždil a znásilnil osem žien, zabil aj malého chlapca. Nevraždil iba na Slovensku, ale aj v Holandsku a Nemecku. V čase jeho vyčíňania v rokoch 1990 až 1992 prevládal v bratislavských prízemných bytoch strach. Rigo sa k svojim obetiam dostával cez okno a nemilosrdne ich zavraždil. Napokon dostal doživotný trest. „Odkedy som v Leopoldove, šijem topánky. Budíček je o piatej ráno, ihneď sú raňajky a potom pracujem do 14.30 hodiny. Mal som za šitie aj dve pochvaly. Dokopy zarábam 35 - 40 eur za mesiac, z toho práve mám na pohľadávky a vreckové,“ napísal Rigo v liste Dávidovi Kičinovi, autorovi knihy Zatratení.

Tibor Polgári (55)

Modeluje sošky

Trest: doživotie

Otvoriť galériu
Tibor Polgári
Zdroj: anc, ČTK, D.N.A. Production

Tibor Polgári, strojca leopoldovskej vzbury a masakra z roku 1991, v base trávi čas nepretržite od roku 1984. Jeho skupina zavraždila piatich dozorcov a sám Polgári namieril zbraň proti väzňovi, ktorý mu vbehol do cesty. Istý čas sa venoval šitiu, nakoniec sa stal v base nezamestnaným. Čas si kráti modelovaním hlinených sošiek.

Podmienky pre prácu vo väzení

Priemer za hodinu 0,76

eura predstavuje priemernú pracovnú odmenu odsúdených na jednu hodinu za prvé mesiace tohto roka. Žiaden väzeň nemá nárok na minimálnu mzdu. Patrí mu iba pracovná odmena podľa druhu vykonávanej práce, odpracovaného času alebo normy spotreby práce.

Zrážky zo mzdy

Z čistej pracovnej odmeny sa im môžu strhávať rôzne zrážky, ako napríklad v podobe výživného na osoby, trov výkonu trestu u odsúdeného, pohľadávok na základe rozhodnutia riaditeľa ústavu voči odsúdenému a pohľadávok ostatných oprávnených vedených voči odsúdenému.

Celkovo 4 106

odsúdených bolo zaradených do práce za prvý štvrťrok 2015. Zaraditeľných, teda spôsobilých práce je dohromady až 6 370 odsúdených. Keď sa väzňovi zrazia jednotlivé položky z čistej mzdy, jej čistá hodnota sa rozdelení dvoma spôsobmi. Prvá pôjde na osobné konto, ktoré slúži odsúdenému na vykonávanie potrebných finančných operácií, a na vreckové konto, ktoré slúži na uspokojovanie osobných potrieb odsúdeného počas výkonu trestu.

Priemer na väzňa 39,39 €

Bežné výdavky zboru na jednu väznenú osobu za deň predstavovali v roku 2014 sumu 39,39 €.

Pracovné ponuky pre väzňov

Väzni majú rôzne možnosti zapojiť sa do pracovnej činnosti, na ktoré vplýva mnoho faktorov, od ich zdravotného stavu až po druh trestu, ktorý si odpykávajú. Ide napríklad o práce v kuchyni, práčovni, autodielni, upratovacie práce, údržbárske práce. Vo vedľajšom hospodárstve vo vnútorných priestoroch ústavu vykonávajú pomocné práce pri ručnom šití obuvi, montáži autokomponentov, pri výrobe a montáži drevotrieskového nábytku. Mimo priestorov ústavu sú to pomocné práce na píle, pri štiepaní dreva na kúrenie, pri separácii odpadu z automobilového priemyslu a pri úpravách koží používaných na čalúnenie automobilov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdnu radu po odvolaní Mazáka dočasne povedie tento muž: Čo bude ďalej?
Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Úchylný muž obťažoval vo vlaku mladú ženu, ktorá si incident natočila na video.
Váš Tip
Vo vlaku vyčíňal ďalší úchyl: Mladú Slovenku si fotil, vzdychal a... bude vám zle! Zarážajúca reakcia okolosediacich
Na snímke predseda Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS).
Fajčenie v kancelárii parlamentu! SaS podá návrh na odvolanie Huliaka
Bojový dron
Irán aktivoval protivzdušnú obranu: Tieto tvrdenia z USA však zaryto odmieta!
Jurij Gagarin 12. apríla 1961 úspešne obletel Zem v kozmickej lodi Vostok.
Slovenská astronómka o Gagarinovom lete do vesmíru: Desivé komplikácie! Čoho sa experti báli?