Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Marián nedokázal utiecť pred padajúcim stromom: Expolicajt stihol zachrániť kamarátov a zomrel!

Mal obrovské srdce plné lásky,  mnoho snov a prianí, to všetko v okamihu zničila tragédia! 

Marián (†37) v sobotu aj s partiou kamarátov v rámci tradičných osláv staval máj v obci Vígľašská Huta (okr. Detva). Bol to dobrák, vždy usmievavý, preto pomoc priateľom nemohol odmietnuť, táto pomoc ho však stála to najcennejšie čo mal - vlastný život. Pri výstavbe sa máj začal nakláňať, podľa jeho najbližších sa ho Marián ešte snažil zachytiť, aby jeho kamaráti stihli ujsť. Bývalý železničný policajt sa však už zachrániť nedokázal a padajúci kmeň ho trafil priamo do hlavy. Dedinčania z Vígľašskej Huty sa v sobotu zišli pri tradičných oslavách 1. mája, nechýbali úsmevy a radosť, chlapi stavali máj a ženy im robili spoločnosť. Veselé chvíle však v sekunde vystriedali slzy a bolesť, keď sa máj zrútil a Mariána smrteľne zranil. V obci si takéto nešťastie nepamätajú. Máj tam už totiž tradične roky stavia tá istá skupina kamarátov. „Chlapi sa dohodli, že máj postavia v sobotu, lebo budú mať viac času. Robili to pravidelne každý rok a spôsob mali takmer rovnaký,“ opisuje starosta obce Jozef Tuček.

Otvoriť galériu

Chlapom sa strom vyšmykol

Dobrá kamarátka Mariána Janka bola na mieste nešťastia a celá tragédia sa jej odohrala pred očami. Na bolesť, ktorú cítila, nikdy nebude môcť zabudnúť. Spomína si ešte na minúty pred nehodou, keď si chlapi pomáhali lanami, vetrieskou aj rebríkmi, potom ich však anjel strážny na chvíľu opustil a došlo k nehode. „Máj už bol v dosť veľkej výške, už sme dúfali, že bude stáť a asi sa chlapom vyšmykol. Keď videli, že strom padá, všetci utekali preč. Len Marián nestihol,“ hovorí so slzami v očiach jeho kamarátka Janka. Podľa ďalších svedkov láskavý Marián chcel padajúci máj zachytiť, aby nedopadol na ostatných chlapov, no pritom ho smrteľne zranil. Mal totiž obrovské srdce a nedopustil by, aby sa jeho milovaným niečo stalo. Jeho tento hrdinský čin pripravil o život, o budúcnosť s milovanou manželkou. „Mariánovi sa už nedalo pomôcť, bol na miestne mŕtvy,“ povedala nešťastná Janka. Prvú pomoc Mariánovi okamžite podala zdravotná sestra. Dokonca priletel aj záchranársky vrtuľník. „Napriek rýchlemu zásahu záchranárov a resuscitácii, ktorá trvala viac ako 60 minút, sa muža, žiaľ, nepodarilo zachrániť,“ uviedol hovorca Andrej Hirjak z operačného strediska záchranárov.

Otvoriť galériu
 

Sen si už nestihol splniť

Na Mariána všetci spomínajú s láskou, bol to pozorný a dobrý človek, stále ochotný pomôcť a nikdy by nikomu nepovedal nie. „Bol také naše slniečko. Zbožňoval svojho malého synovca a už aj on s manželkou Zuzkou plánovali detičky,“ prezradila zdrvená blízka príbuzná. Jednou z Mariánových vytúžených želaní bolo práve mať so svojou láskou potomkov, veľmi sa spoločne na toto obdobie tešili, miesto krásnych plánov je však teraz rodina zdrvená a na kolenách a musí zariaďovať jeho poslednú rozlúčku.

Otvoriť galériu
 

Kto bude pykať za smrť expolicajta? 

 

Nešťastie, pri ktorom prišiel Marián o život, rieši aj polícia, ktorá začala trestné stíhanie pre precin usmrtenia. Starosta obce, kde k nehode došlo, verí, že muži zákona vyšetria, kto je za tragédiu zodpovedný. Na nebezpečenstvo, ktoré môže vzniknúť počas podobných podujatí, upozorňuje aj Národný inšpektorát práce. Pri nedodržaní bezpečnostných opatrení môžu nastať až smrteľné zranenia. „V prípade voľnočasových aktivít každý človek zodpovedá za svoje konanie sám, mal by si byt vedomý svojich fyzických a duševných schopností a predovšetkým vopred zvážiť riziká a prípadné dopady, resp. následky svojho konania,“ vysvetľuje Slavěna Vorobelová, hovorkyňa Národného inšpektorátu práce.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta