Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.05.2015 19:56 | Správy | Zahraničné správy
Video

Tak TOTO vás na hodinách dejepisu určite neučili: Po prečítaní týchto záhad ostanete v šoku!

Napriek tomu, že máme neustály prístup k informáciám z celého sveta, ešte stále existujú záhady, ktorým nevedia prísť na kĺb ani vedci.

O našich predchodcoch sme sa z učebníc dejepisu učili veľa. Aj tak však existuje na svete niekoľko vecí, ktoré si nevie vysvetliť ani svetová inteligencia. Čo si o týchto piatich záhadách myslíte vy?

V skutočnosti nevieme, ako vyzerali prastarí Egypťania

Vďaka posadnutosti starovekým Egyptom vieme o jeho obyvateľoch minimálne to, aký mali jazyk, poznáme ich bohov, vieme celú ich históriu a v podstate poznáme mená všetkých významných múmií, ktoré boli kedy vytiahnuté z ich sarkofágov vďaka objavom archeológov.

Otvoriť galériu
Ako vyzerali Egypťania?
Zdroj: cracked.com, istock

Netušíme však, akí boli, akej rasy boli a ako vlastne vyzerali. Múmie majú totiž tendenciu vrátiť sa k rasovo homogénnemu odtieňu prašnej hnedej, čo je spôsobené niekoľko tisícovému „pečeniu sa“ v horúčave.

 

To, ako teda skutočne vyzerali, je otázne. Jedni si myslia, že museli byť černochmi, keďže žili v Afrike, iní si zas myslia, že boli belochmi, kvôli tomu, že tí mali lepšie schopnosti na vybudovanie masívnych pyramíd. A čo všetky tie kresby, ktoré sa našli? Nuž, tie nám toho asi tiež veľa neprezradia, keďže na nich boli muži zväčša namaľovaní ako červení a ženy ako svetlo žlté, čo má od reálneho sfarbenia pokožky poriadne ďaleko.

Ako sa dostali obrie kamenné hlavy do strednej Ameriky?

Otvoriť galériu

V dávnych časoch boli ľudia skutočne zdatní na pohybovanie obrovskými kameňmi, lebo nemali na výber. Napriek tomu, nik netuší, ako sa mohli dostať Olmecké kolosálne hlavy do strednej Ameriky.

Olmekovia sú najstaršou civilizáciou v Amerike, ktorá žila ešte pred príchodom Inkov, Mayov či Aztékov. To, že vyrezali obrovskú tvár do skaly, by ešte nebolo ničím výnimočné, ale tento obrovský kus kameňa sa nachádza stovky kilometrov od miesta, kde sa podľa všetkého usadili. Keďže táto hlava váži 20 ton, vynára sa otázka, ako ju tam dostali? Moderná veda na to stále nepozná odpoveď.

Otvoriť galériu

A čo tajomné umelé jaskyne v Číne?

Otvoriť galériu
Umelé jaskyne v Číne.
Zdroj: cracked.com, istock

V roku 1992 sa mužovi podarilo v Číne úplnou náhodou objaviť vchod do starobylej umelej jaskyne. V čínskej dedine Longyou sa muž so svojimi susedmi rozhodol vraziť peniaze do vodného čerpadla. Začal vytvárať vodný odtok z rybníka, keď zistil, že to vlastne nie je rybník. Ukázalo sa, že ide o 36 skrytých komôr v tejto oblasti, ktoré sa datujú do začiatku dynastie Han spred asi 2000 rokov.

Otvoriť galériu
Umelé jaskyne v Číne.
Zdroj: cracked.com, istock

Vieme, že nejde o prírodný jav, pretože jaskyne obsahujú schodiská, podporné stĺpy či obrazy, ktoré nie sú výsledkom tektonických posunov. Vedci si však nevedia vysvetliť ich pôvod a doposiaľ existujú len rôzne dôkazmi nepodložené dohady.

Otvoriť galériu
Umelé jaskyne v Číne.
Zdroj: cracked.com, istock

Nedokážeme prečítať jeden z najdôležitejších historických jazykov

Napriek tomu, že si mnohí mylne myslia, že najdôležitejšími historickými civilizáciami boli Gréci či Rimania, mýlia sa. V skutočnosti nimi boli Etruskovia. Bola to malá civilizácia pochádzajúca z Toskánska, ktorá nám priniesla základy urbanizmu, kanalizácie, mostov či hutníctva.

Otvoriť galériu

Aj keď sú z historického hľadiska takto významní, nikdy sme neboli schopní rozlúštiť ich jazyk. Dôvod je jednoduchý, asi len ťažko by sme v dnešnej dobe hľadali nejakého prekladateľa. A Rimania, ktorí od nich v podstate prebrali úplne všetko, sa neobťažovali zachovať aj ich jazyk

„Národy mora“ zničili takmer všetky staroveké mestá a my nevieme, kto to je

Otvoriť galériu

Pre ľudí žijúcich v okolí Stredozemného mora boli roky okolo roku 1200 pred našim letopočtom kritické. Prečo? Zranenia, masívne armády barbarov a zhorené mestá. No a my do dnešného dňa stále nevieme, kto presne to všetko spôsobil. Nazývame ich „Národy mora“.

Prvé mesto, ktoré muselo čeliť hnevu dodnes neznámych útočníkov, bola Anatolia. Podľa všetkého bolo toto mesto nachádzajúce sa v dnešnom Turecku jedno z najsilnejších oblastí Stredozemného mora. Anatolia aj Ugarit boli však vypálené. O pár rokov neskôr sa rovnaká situácia opakovala v meste Kadesh (Sýria) a to ani zďaleka nebolo všetko.

Otvoriť galériu

Nakoniec títo útočníci napadli Egypt, no ten im dokázal vzdorovať, pretože bol dostatočne silný. To však neznamená, že neutrpeli obrovské straty a že tam nebol poriadny boj... Otázkou však ostáva, kto boli títo útočníci?

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy