Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.04.2015 17:41 | Správy | Zahraničné správy

Letecká tragédia na Ukrajine: Ako to bolo s pádom malajzijského lietadla? Toto hovorí analýza nemeckého denníka

Mala Ukrajina v čase bojov na východe Ukrajiny a po zostrelení jej dopravného lietadla vo výške 6000 metrov uzavrieť medzinárodný koridor nad oblasťou využívaný renomovanými leteckými spoločnosťami? 

Aj túto otázku si dnes položil nemecký mienkotvorný denník Süddeutsche Zeitung (SZ) v rozsiahlom analytickom materiáli o možnom pozadí vlaňajšej havárie malajzijského dopravného lietadla na východe Ukrajiny.

Nemecký denník sa podrobne venuje jednotlivým špekuláciám o možných príčinách havárie stroja, ktorú neprežil nikto z takmer 300 ľudí na palube. Autori pripomínajú, že tézu o zostrelení lietadla ukrajinským bojovým letadlom typu SU-25, a nie raketovým systémom protivzdušnej obrany Buk, šírili v prvej fáze vyšetrovania ruské médiá, ale napríklad aj tamojšia zväzová organizácia inžinierov. Autori analýzy v nemeckom denníku však tvrdia, že seriózne za tento variant nehovorí nič a dodávajú, že stopy na troskách lietadla typu Boeing 777 by pri využití rakety vzduch-vzduch odpálenej z lietadla boli menej početné a vyzerali by úplne inak.

Proti tejto teórii sa vyslovil aj šéfkonštruktér spomínaného bojového lietadla Vladimir Babalk a niekdajší zamestnanec výrobcu Vadim Lukaševič v rozhovore pre Západonemecký a Severonemecký rozhlas, ako aj spomínaný denník. Podľa ich názoru nedokáže stroj typu SU-25 páliť vo výške 10.000 metrov bez toho, aby aj sám nehavaroval. Analýza upozorňuje aj na informácie o údajnom mieste vypálenia rakety zem-vzduch. Mnohé, vrátane výpovedí miestnych obyvateľov, ale aj dostupných videozáznamov a satelitných záberov naznačujú, že ním mohlo byť pole južne od mesta Snižne.

 

Na margo výpovede ukrajinského bojového pilota Vladyslava Vološyna, o ktorej informovali ruské médiá s tým, že to bol práve on, kto omylom zostrelil ukrajinské bojové lietadlo, autori píšu, že pilot síce potvrdil vlastné slová o tom, že istý stroj bol v nesprávnom čase na nesprávnom mieste, avšak nie v inkriminovaný deň - 17. júla, ale o šesť dní neskôr 23.júla. Nemecká analýza preto predpokladá, že ruské médiá tieto termíny zamenili. Autori zdôrazňujú, že by bolo neseriózne nevyčkať na závery dvoch tímov, ktoré kauzu vyšetrujú.

Jeden z nich tvoria experti na letecké nehody z Malajzie, ako aj Holandska, ktorého občania tvorili väčšinu obetí, Austrálie, Ruska, Ukrajiny, USA a Británie. Tento tím nesmie prezentovať žiadneho vinníka, skôr závery, ktoré by mali prispieť k zvýšeniu bezpečnosti leteckej dopravy. Ďalšia skupina, ktorú vedie holandský prokurátor Fred Westerbeke a ktorú tvoria vyšetrovatelia z piatich krajín, by mala nájsť vinníkov tragédie. Zdá sa však problematické, že by vlády zainteresovaných krajín mohli na základe dohody o utajení zabrániť zverejneniu istých detailov. Z kruhov vyšetrovateľov preniklo na verejnosť, že za najpravdepodobnejší scenár považuje zostrelenie stroja raketovým systémom Buk. Aktuálne hľadajú svedkov pre podozrivý presun raketových systémov na východe Ukrajiny, uzatvára SZ.

Boeing 777 malajzijských aerolínií smerujúci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútil 17. júla 2014 na východe Ukrajiny. V jeho troskách prišlo o život všetkých 298 ľudí na palube, vrátane 195 občanov Holandského kráľovstva. Spolková spravodajská služba (BND) sa už vlani v októbri prostredníctvom svojho šéfa Gerharda Schindlera na parlamentnej pôde vyjadrila, že disponuje jednoznačnými dôkazmi o zostrelení stroja proruskými separatistami s využitím odcudzeného raketového systému Buk. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!