Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.04.2015 15:01 | Šport | Hokej

Padali ďalšie hlavy! Tréner Vůjtek spravil pred MS ešte tieto zmeny!

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek po záverečnom prípravnom dvojzápase s Lotyšskom vyradil z kádra pre MS štvoricu hráčov.

 Do Ostravy s tímom nepocestujú obranca Ivan Švarný a trio útočníkov Rastislav Dej, Radoslav Tybor a Ján Sýkora. Naopak, päť dní pred štartom šampionátu si v mužstve ponechal menej skúsených zadákov Adama Jánošíka, Christiána Jaroša či útočníka Patrika Lušňáka.

Vůjtek zatiaľ neoznámil konečnú nomináciu na MS, tú uzavrie až v stredu s ohľadom na vývoj stavu zranených hráčov a situácie v zámorí. Definitívne už nepočíta so štartom Tomáša Marcinka, ktorý mal otras mozgu. Naopak, Ladislav Nagy, ktorý si doniesol z Rigy ľahšie zranenie, by mal byť do začiatku MS fit. "Marcinko je definitívne 'out'. Štrnásť dni nebol na ľade, nestihol záver prípravy a s takýmto zranením je to vždy nebezpečné. Brankár Július Hudáček, ktorý s nami nebol v Lotyšsku, by mal byť do utorka v poriadku," uviedol Vůjtek na nedeľňajšej tlačovej konferencii v Bratislave.

Na utorkovom záverečnom zraze v Bratislave sa k tímu pripojí útočník Los Angeles Marián Gáborík ako i finalista českej extraligy Vladimír Dravecký z Třinca. Momentálne sú v kádri traja brankári, deväť obrancov a 15 útočníkov. "Nie je to ešte záverečná nominácia. Káder nie je uzavretý, tím v stredu opustí ešte jeden obranca a jeden útočník," povedal Vůjtek.

 

Tréner si necháva ešte voľné okienka pre prípadné posily z NHL. V 1. kole play off bojuje Detroit s Tomášom Tatarom a Tomášom Jurčom, Red Wings vedú v sérii s Tampou Bay 3:2 na zápasy. V hre je aj príchod brankára Jaroslava Haláka, jeho NY Islanders hrajú s Washingtonom po šiestich dueloch nerozhodne 3:3. Malá je šanca, že by reprezentáciu mohol posilniť obranca Martin Marinčin. Jeho Oklahoma mieri v 1. kole play off AHL za postupom, v sérii vedie 2:0 na zápasy. Definitívne padol príchod Mariána Hossu, ktorého Chicago postúpilo cez Nashville do semifinále Západnej konferencie. "Jurčo by v prípade vyradenia Detroitu možno ešte musel ísť na farmu. Bohužiaľ, Marinčinov tím vyhral v úvodnom kole prvé dva zápasy, teraz idú trikrát von, takže možné je ešte všetko. V hre je aj Marek Hrivík z Hartfordu," poznamenal reprezentačný kormidelník.

Oznámiť hráčovi, že musí opustiť mužstvo na prahu šampionátu, je zakaždým nepríjemné. "Bolo to ťažké rozhodnutie. Títo chlapci tu päť a pol týždňa dreli, makali naplno a zodpovedne sa pripravovali. Bohužiaľ, tesne pred štartom museli odísť. Je to náročné ako pre nás hráčov, tak aj trénerov," priznal Vůjtek. Mínusom pre vyradených útočníkov bolo, že sa nepresadili v ofenzíve. "Ani gólmi, ani prihrávkami. Ich koncovka bola v porovnaní s ostatnými hráčmi slabšia. Mínusom pre Ivana Švarného bolo, že v sezóne toho veľa neodohral. Bolo to na ňom vidieť," zdôvodnil kouč rezy v kádri. Zároveň potvrdil, že kapitánom tímu na MS bude Tomáš Kopecký, asistentmi Dominik Graňák a Milan Bartovič.

Tréner už nosí v hlave zloženie prvých dvoch formácií: "Ťažko sa nám skladal prvý aj druhý útok, pretože hráči týchto formácií prišli len nedávno alebo ešte len prídu. Nie sme ešte konkrétne rozhodnutí, kto bude hrať na akom poste, každopádne, dve útočné formácie máme pokope."

Slováci dosiahli v záverečnej príprave dve víťazstvá, tri prehry po nájazdoch a tri v riadnom hracom čase pri celkovom negatívnom skóre 21:26. Prípravu otvorili domácim dvojzápasom proti Švédsku, keď najskôr v Trenčíne podľahli "Tre kronor" 3:4 a o dva dni neskôr v Bratislave triumfovali 3:1. Na ďalší týždeň nedobyli jihlavský ľad, domácim Čechom podľahli 2:3 po nájazdoch a v následnom vzájomnom stretnutí 1:3. Príprava tímu sa v ďalšom bloku presunula na východ republiky. V piatom dueli v Košiciach prišla prehra 4:5 pp a sn s Bieloruskom, no o dva dni neskôr v Poprade aj náprava reputácie po triumfe 5:2. Záverečné duely mu však absolútne nevyšli. Po nevýrazných výkonoch podľahol v Rige domácemu Lotyšsku 1:5 a 2:3 po nájazdoch.

"Po posledných dvoch zápasoch sme čelili veľkej kritike. Ja si však myslím, že príprava prebehla dobre, samozrejme, nie všetko vyšlo. Bolo vidno, že Tomáš Kopecký si iba zvyká na rolu centra, dlho ju nehral. Myslím si, že týždeň mu bude stačiť, aby sa na túto úlohu pripravil. Pánik s Daňom vyzerali v zápasoch veľmi dobre. Myslím si, že tohtoročný výber bude silnejší ako ten vlaňajší," poznamenal Vůjtek. "Máme ešte týždeň na zdokonalenie určitých vecí. Chceme ešte popracovať na súčinnosti určitých pätiek a nacvičiť taktiku a presilovky."

Každý tím môže na šampionátovú súpisku zaradiť maximálne 25 hráčov. Vůjtekovi však stačí dve hodiny pred prvým zápasom na MS nahlásiť zoznam s dvomi brankármi a 15 korčuliarmi, ktorý bude môcť postupne doplňovať podľa vývoja situácie v zámorí.

Slovenskí hokejisti sa stretnú v utorok o 15.30 h na poslednom zraze v Bratislave. Do Ostravy odcestujú vo štvrtok ráno, odchod od Zimného štadióna Ondreja Nepelu je naplánovaný na 8.30.

Káder SR pred MS v Česku (1.-17. mája):

brankári: Ján Laco (Barys Astana, Kaz./KHL), Július Hudáček (Örebro/Švéd.), Branislav Konrád (Dukla Trenčín)

obrancovia: Andrej Meszároš (Buffalo/NHL), Dominik Graňák (Fribourg Gottéron, Švaj.), Marek Ďaloga, Juraj Mikuš (obaja Sparta Praha/ČR), Michal Sersen, Ivan Baranka (obaja Slovan Bratislava/KHL), Milan Jurčina (Dinamo Riga, Lot./KHL), Christián Jaroš (Lulea/Švéd.), Adam Jánošík (HC Košice)

útočníci: Marián Gáborík (Los Angeles Kings/NHL), Tomáš Kopecký (Florida Panthers/NHL), Richard Pánik (Toronto Maple Leafs/NHL), Marko Daňo (Columbus Blue Jackets/NHL, Springfield Falcons/AHL), Ladislav Nagy, Milan Bartovič, Libor Hudáček (všetci Slovan Bratislava/KHL), Tomáš Surový (HC Slovan Bratislava/KHL, HC'05 Banská Bystrica), Mário Bližňák (Slovan Bratislava/KHL, HC Plzeň/ČR), Martin Réway (Sparta Praha/ČR), Marek Viedenský (HPK Hämmeenlinna/Fín.), Michel Miklík, Marcel Haščák (obaja Amur Chabarovsk, Rus./KHL), Patrik Lušňák (Junosť Minsk/Biel.), Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec/ČR)

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Poslankyňa NR SR za stranu SaS Jana Bittó Cigániková.
Aktualizované
Opozícia sa pustila do zdravotníctva: Cigániková vyzýva na zrušenie vyhlášky! V hre sú veľké peniaze
Polícia vyšetruje v Košiciach zber autovrakov, považujú sa za nebezpečný odpad
Foto
Policajti sa nestačili čudovať: Na východe Slovenska narazili na obrovskú skládku! Toto bude mať ešte následky
Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy
Foto
Požiar na Václavskom námestí! Dym bolo vidieť z celej Prahy: Jeden muž skončil v nemocnici
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
Rusko u seba zadržiava amerického novinára: Čo s ním bude? Peskov o detailoch mlčí ako hrob!
Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV) SR
Šimkovičová podporuje spoluprácu so Slovinskom: Máme podobnú kultúru i umenie
Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši sa podarilo vypátrať rekordne rýchlo: Vymakaná technika!
Mária Zelinová
FotoVáš Tip
Markizáčka Zelinová sa rozhodla pre nový účes, muži ju skritizovali pod čiernu zem: Uf, čo naň hovoríte vy?
(ilustračné foto)
Znepokojivé dianie v Aténach: Metropolu zahalil prach, lekári varujú! Toxická zmes
Foto
Slafkovský má životnú formu! Čo na jeho fazónu hovorí šéf zväzu Šatan?
Ilustračné foto
Pred sviatkami je na cestách rušno: Polícia hlási prvé nehody! Vodiči, dbajte na opatrnosť
jadrová elektráreň
V USA sa chystá niečo veľké: Bude to prvýkrát v histórii! Čo je za tým?
(ilustračné foto)
S veľkonočnými sviatkami sa otvára aj otázka ekológie: TIPY, ako sa dá oslavovať šetrne! Pozor na bežné chyby