Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.04.2015 10:15 | Správy | Zahraničné správy

Do Nepálu dorazila pomoc: Pomáhajú záchranári z Indie, Číny a Pakistanu

Desaťtisíce Nepálčanov, ktorí strávili noc v chladnom počasí pod holým nebom, vytrhli v nedeľu nadránom zo spánku silné dotrasy po sobotňajšom zemetrasení, ktoré si vyžiadalo takmer 2000 obetí na životoch.

Očakáva sa, že sa bilancia obetí zvýši po príchode správ z odľahlých oblastí, uviedol hovorca nepálskeho ministerstva vnútra. Medzi mŕtvymi je najmenej 18 ľudí, ktorých zasiahla zemetrasením vyvolaná lavína na Mount Evereste, kde zasypala časť základného tábora plného zahraničných horolezcov v hlavnej horolezeckej sezóne.

Najmenej 5000 ľudí utrpelo v Nepále zranenia. Sobotňajšie zemetrasenie s magnitúdou 7,8, ktorého epicentrum ležalo západne od nepálskej metropoly Káthmandu, bolo najhorším v chudobnej himalájskej krajine za vyše 80 rokov. Zničilo mnoho budov v starých štvrtiach Káthmandu vrátane historických pamiatok a bolo dosť silné na to, aby ho pocítili v susednej Indii, v Bangladéši, v Tibete i v Pakistane. Úrady oznámili, že k nedeľnému ránu evidujú najmenej 1970 obetí na životoch, z nich 60 zahynulo mimo Nepálu. Len v Káthmandu zomrelo 721 ľudí.

"V noci a skoro ráno boli najmenej tri veľké zemetrasenia. Ako sa môžeme cítiť v bezpečí? Je to nekonečné a všetci majú strach a obavy," povedal obyvateľ Káthmandu Sundar Sah. "Sotva som spal. Budil som sa každých pár hodín a som rád, že som nažive." Po chaotickej sobote boli dnes záchranné a humanitárne práce organizovanejšie, uviedla AP. Väčšina metropoly bola naďalej bez elektriny a dodávok vody, po opätovnom otvorení letiska však dorazili prvé lety s pomocou.

 

OSN uviedla, že nemocnice v údolí Káthmandu sú preplnené a dochádzajú im zásoby i miesto pre telá obetí. Cesty do okresu Gorkha, kde sa nachádzalo epicentrum hlavného zemetrasenia, boli podľa miestnych predstaviteľov zablokované zosuvmi pôdy. Záchranné tímy smerovali horskými chodníkmi pešo do odľahlých dedín, neskôr tam plánujú nasadiť aj vrtuľníky. Svet reagoval na prírodnú pohromu rýchlo, keď ponúkol Nepálu financie, zdravotné potreby, zariadenie, odborníkov a záchranné tímy.

Medzi prvými reagovali susedná India, Čína a Pakistan. Indické vojenské lietadlá doviezli dnes 43 ton pomoci i takmer 200 záchranárov, do Naí Dillí sa vrátia s indickými občanmi uviaznutými v Káthmandu. V priebehu dňa sú naplánované ďalšie lety. Do Nepálu dorazil aj 62-členná čínska pátracia a záchranná skupina. Pakistan pripravoval okrem iného vyslanie štyroch lietadiel s mobilnou nemocnicou, lekármi a ďalšími špecialistami.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí