Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.04.2015 16:00 | Správy | Servis | Lifestyle

Tipy šéfkuchárov: Takto zvládne grilovačku aj začiatočník!

Počasie sa konečne umúdrilo. To nám umožnuje venovať sa obľúbeným aktivitám pod holým nebom.

Jednou z nich je aj grilovačka. Je to ideálny spôsob, ako stráviť v spoločnosti priateľov príjemné chvíle a navyše si aj niečo chutné pripraviť. Vôňa grilovaného jedla sa postará o tú správnu atmosféru. Ktoré suroviny sa na grilovanie najviac hodia, vám poradia šéfkuchári Tomáš Tejbus a Jozef Breza z hotela Kempinski. Poradíme vám aj, aký gril si vybrať a či vám mesto môže dať pokutu za grilovanie na balkóne.

Otvoriť galériu
Tomáš Tejbus a Jozef Breza
Zdroj: Istockphoto

Čo hodiť na rošt?

  • bravčovú krkovičku, hovädzí ribeye (vysoká roštenka) - na grilovanie sa najviac hodí mäso, ktoré sa ľahko a rýchlo prepeká, má jemnú, ale tukom prerastenú konzistenciu

TIP: Do pácu deň vopred naložte skôr hutnejšie a aromatickejšie mäsá, ako sú krkovička, ribeye, vykostené kuracie stehná alebo obľúbené kuracie krídelká.

  • ryby - vhodné sú: pstruh, pražma, morský vlk, ale pochutiť si môžete aj na krevetách

TIP: Ochuťte ich len bylinkami a citrónom.

  • hovädziu sviečkovú, teľaciu sviečkovú - do pácu ich nenakladajte, zbytočne by ste tak potlačili ich prirodzenú chuť

TIP: Na dochutenie použite jemné bylinky a na potretie kvalitný olivový olej.

 
  • zeleninu - grilovať môžete cuketu, baklažán, cibuľu, šampiňóny

TIP: Perfektne sa k nej hodí dip z kyslej smotany alebo z kvalitného jogurtu, stačí len pridať korenie a cesnak.  

  • syry, môžete ich zabaliť do alúminiovej fólie a položiť priamo na rošt

TIP: Vyskúšajte aj raclette syry alebo osvedčený hermelín či encián.

  • na grilovanie sú skvelé aj rôzne mäsové výrobky, ako sú klobásy, závitky, grilovacie párky

TIP: Predtým ako ich hodíte na gril, ich poprepichujte, aby nepopraskali a rýchlejšie boli hotové. 

Čo sa hodí na pitie?

Martin Škopek, Velkopopovický Kozel

„Na grilovačke rozhodne nesmie chýbať pivo. Vďaka svojej horkastej chuti dokáže vynikajúco zahnať smäd a zároveň napomáha pri trávení tažších a mastnejších kúskov, ktoré ku grilovaniu patria. Vhodné sú najmä pivá s vyváženou chuťou, v ktorých je chmeľová horkosť a plná chuť sladu v rovnováhe a krásne doplní chuť grilovaného mäsa. Pre dámy, ktoré až tak horkým chutiam neholdujú, odporúčame tmavé pivo, ktoré rovnako pozitívne vplýva na trávenie, no prináša sladšiu chuť, ktorá sa okrem grilovaného mäska hodí aj k dezertom. V neposlednom rade je pivo tiež vhodnou ingredienciou pre prípravu mäsa na grilovanie. Nie je nič lepšie ako keď si dáte dobre ugrilovanú krkovičku, ktorá bola pred tým aspoň dvanásť hodín naložená v marináde z 11-percentného piva a dijonskej horčice a korenia a zapijete ju správne vychladeným pivkom.“

Môžete dostať pokutu až 33 EUR

  • otázku zákazu grilovania v zákonoch nenájdete
  • ak sa chystáte grilovať v bytovom dome, preverte si všeobecné záväzné nariadenie (VZN) obce či mestskej časti
  • môže sa stať, že niektoré mestá zakazujú grilovať na balkónoch alebo na terasách a v prípade, že tento zákon porušíte, môžete dostať pokutu
  • tá vám hrozí napríklad v Žiline, Prešove alebo Banskej Bystrici
  • Skontrolujte zákazové tabuleveľa ľudí rado griluje na otvorených priestranstvách alebo v lese v tomto prípade si treba skontrolovať zákazové tabule v okolí, ich porušenie vás môže vyjsť na stovky eur pokuty

Vyberte si ten pravý

Otvoriť galériu

Václav Modelský, Weber-Stephen

Ak ste fanúšikom grilovaných pokrmov a je predpoklad, že gril budete s rodinou a priateľmi používať častejšie, oplatí sa investovať do kvality. Dobrý gril z kvalitného materiálu totiž vydrží roky, kým lacné plechové modely majú životnosť jednu, maximálne dve sezóny, o samotnom komforte používania nehovoriac. Na špičkové grily na drevené uhlie z našej ponuky napríklad poskytujeme až desaťročnú záruku.

Na drevené uhlie, cena: od 20€

Hodia sa najmä pre fanúšikov klasického barbecue, pre ktorých je grilovanie vonku v záhrade či na kempovaní skutočným rituálom. Moderné grily navyše ponúkajú množstvo príslušenstva, s ktorým na grile pripravíte naozaj čokoľvek - od celého kuriatka až po chrumkavú pizzu.

Plynový, cena: od 88 €

Ponúkajú oveľa vyšší komfort používania, no nie sú také skladné a ich cena je o niečo vyššia. Ak však radi organizujete veľké gril párty pre priateľov, plynový gril je ideálnym riešením. Ponúka veľkú grilovaciu kapacitu, jednoduché ovládanie, okamžité rozohratie a palivo doň je lacné. Okrem toho vám zábavu zaručene nenaruší štipľavý dym!

Elektrikcý, cena: od 35 €

Sú limitované prístupom k zásuvke, no sú plnohodnotnou alternatívou k plynovým grilom a vynikajúco sa hodia pre všetkých, ktorí radi grilujú rýchlo, jednoducho a čisto. Ak teda máte balkón či terasu a radi by ste k sebe priateľov pozvali na príjemné posedenie s grilovanými dobrotami, toto je ideálna voľba.

Ribeye steaky s kôrkou s príchuťou kávy a čili

Pre 4 osoby
Čas prípravy: 10 minút
Spôsob grilovania: priamy silný žiar (230 - 290 °C)
Čas grilovania: 6 - 8 minút

Ingrediencie: 2 lyžičky orestovanej rímskej rasce a kávových zrniek, 1 pl mletého čili,1 lyžička sladkej mletej papriky, hrubozrnnej morskej soli, čerstvo namletého čierneho korenia, 4 ribeye steaky, každý asi 200 g, hrubý 2,5 cm, olivový olej

Postup:  V mlynčeku najemno pomelieme rímsku rascu a kávu, dáme do menšej misky a primiešame zvyšné prísady na koreniacu zmes. Steaky potrieme olejom a votrieme koreniacu zmes. Pred grilovaním ich na 20 až 30 minút necháme zohriať na izbovú teplotu. Steaky grilujeme na priamom silnom žiare pod poklopom, kým nedosiahnu požadovaný stupeň prepečenia - 6 až 8 minút na steaky prepečené doružova/dočervena (medium rare). Jedenkrát ich obrátime. Stiahneme ich z grilu a necháme 3 až 5 minút odpočinúť. Podávame horúce.

O gril sa starajte pravidelne

1. Pravidelne ho čistite zvonka aj zvnútra, zvyšky pripáleného tuku a mastnota by totiž po dlhšom čase mohli poškodiť lakovanie.

2. Grilovaciu plochu plynového grilu najlepšie vyčistíte ešte zahorúca hrubšou kefou. Čistiacim prostriedkom dočisťujte gril až po vychladnutí.
TIP: Na silno znečistené lávové kamene môžete použiť špeciálny gél, ktorý po chvíli pôsobenia opláchnete vodou.

3. Rošt grilu na drevené uhlie môžete „vypáliť“. Zbavte ho prichytených zvyškov pokrmov, potom zavrite poklop a počkajte cca 10 minút, kým sa ostatné nečistoty nezmenia na ľahko odstrániteľný popol.

4. Fľaky od dymu na poklope a vnútro grilovacej vane čistite ohľaduplne, ideálne mäkkou špongiou a teplým mydlovým roztokom alebo prostriedkom na grily. POZOR! Ostrá kefa a príliš agresívny čistiaci prostriedok by mohli narušiť lak.

5. Skladovanie: v exteriéri ho chráňte pred dažďom a vlhkosťou vhodným krytom. Plynovú fľašu od plynového grilu uchovávajte odpojenú na dobre vetranom mieste vonku, ďaleko od zdrojov tepla.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Interiér žiari luxusom.
Foto
Zo slov Olivera Andrásyho mrazí: Pripravuje sa na NAJHORŠIE?!
(ilustračné foto)
Čo sa deje? Zásah stoviek stovky policajtov: Na nohách je celé Nemecko!
Polícia obvinila dvoch mužov, ktorí sprejovaním poškodili budovu v Bratislave.
Foto
Polícia v Bratislave dolapila dvoch mladíkov: Sprejovaním poškodili bytový dom!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Francúzi kvôli OH sťahujú migrantov z táborov: Zdvihne vás zo stoličky, čo robí polícia
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na tlačovej konferencii počas volebnej noci v centrále hnutia.
PS má vyzývu Druckera a vládu: Dôvodom je reedukačné centrum v Bystričanoch
George tušil, že výprava nepôjde úplne hladko.
Foto
Horolezec († 38) zmizol v roku 1924: Tušil, že zomrie? Záhadný list manželke ODHALENÝ
(ilustračné foto)
Foto
Momenty hrôzy za Holíčom: Muž mieril na autá zbraňou! Vydesení cestujúci zalarmovali políciu
Na snímke poslankyňa parlamentu SR Jana Bittó Cigániková (SaS).
SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve: Hovorí o vyhodených peniazoch
Zasadnutie Európskeho parlamentu v Štrasburgu
Asistent europoslanca má byť špión: Európsky parlament učinil závažný krok
(ilustračné foto)
Prípad ako z akčného filmu: Polícia rieši nebezpečné prenasledovanie! Uf, z toho až mrazí
Foto
Mladá volejbalistka († 21) spáchala samovraždu: So záchranármi vypila čaj a potom skočila
Štefan Harabin, Tibor Gašpar.
Nezhodne sa koalícia na nominácii Harabina do Súdnej rady SR? Tibor Gašpar má obavy