Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.04.2015 18:50 | Správy | Peniaze

Daňová kobra opäť úradovala: Odhalila daňové podvody za vyše 11 miliónov eur!

Daňová kobra v prvom štvrťroku tohto roka odhalila päť prípadov, ktoré boli zamerané primárne na podvody s DPH, prípadne spotrebnými daňami.

Na spoločnej tlačovej konferencii o tom dnes informovali prezident Finančnej správy (FS) František Imrecze a prezident Policajného zboru (PZ) Tibor Gašpar.
"Celková škoda vyplývajúca z týchto piatich prípadov spôsobená štátu má hodnotu 11,4 milióna eur. Sumárne máme viac ako 25 obvinených osôb," priblížil Imrecze. Pri týchto prípadoch Daňová kobra, zložená z pracovníkov FS, PZ a Generálnej prokuratúry (GP), vykonala viac ako 40 prehliadok bytových a nebytových priestorov. Do ich vyšetrovania sa zapojilo viac ako 320 pracovníkov, doplnil šéf finančnej správy.

"Dva prípady, ktorých pracovný názov je Sivý vlk a Vlk, spolu istým spôsobom súvisia. Majú spoločné črty aj spoločný znak, ktorým sú páchatelia. Organizovali v dvoch samostatných skupinách daňovú trestnú činnosť," priblížil Gašpar. Celkove tieto dve skupiny spôsobili štátu škody vo výške 7,379 milióna eur, o túto sumu si znížili vlastnú daňovú povinnosť. "Polícia v súčasnosti vyhodnocuje možnosti na zaistenie majetku obvinených," informoval Gašpar.

Páchatelia vyhotovovali fiktívne účtovné doklady, zápisy, deklarovali fiktívne skladové zásoby, fingovali množstvo a hodnotu dodaných tovarov. Išlo konkrétne o víno, tlačiarenské farby, o služby ako napríklad elektroinštalačné práce a materiály. Prípad vyplynul z už medializovanej kauzy Tiché víno, ktorá, ako povedal policajný prezident, bola "odrazovým mostíkom pre otvorenie týchto prípadov". Trestné stíhanie sa začalo v decembri 2013, vo februári a v apríli 2014 polícia pri 13 domových prehliadkach a 12 prehliadkach iných priestorov zaistila doklady. V rámci konania sa vyžiadala aj medzinárodná právna pomoc poľských, bulharských, nemeckých, rakúskych a ukrajinských orgánov.

 

V apríli vyšetrovateľ vzniesol v oboch prípadoch obvinenie 18 osobám za zločin založenia, zosnovania, podporovania zločineckej skupiny, za pokračujúci zločin krátenia dane a poistného. Zadržaných bolo 15 osôb, jeden Slovák je zadržaný v Slovinsku pre drogovú trestnú činnosť a po dvoch osobách prebieha pátranie, vznesené boli tri návrhy na väzbu. Prípad Sivý vlk označil Imrecze za jeden z najzložitejších, aké kedy Daňová kobra riešila. "Preverovali sme viac ako 250 spoločností a viac ako 14 000 faktúr. Preverovanie či nastalo, alebo nenastalo zdaniteľné plnenie, trvalo viac ako šesť mesiacov," doplnil Imrecze.

V prípade Bafer boli obvinené tri osoby, vystupuje v ňom aj matka so synom. V rokoch 2013 až 2014 si zabezpečili účtovné doklady, ktoré deklarovali dodanie mäsa, a zaúčtovali ich do svojich účtovných dokladov. "A to aj napriek tomu, že tovar v skutočnosti nebol dodaný, obchodnú činnosť nevykonávali a v čase, keď sme vykonávali previerku fiktívnych obchodov, nekomunikovali so správcom dane," povedal Gašpar. Dňa 17. a 18. marca tohto roku sa uskutočnila policajná akcia za účasti pracovníkov finančnej správy. Zadržaní boli dvaja podozriví, pretože tretia osoba je zatiaľ hospitalizovaná. Obvineným hrozí trest odňatia slobody na 7 až 12 rokov. Škoda bola vyčíslená na 840 000 eur.

V ďalšom prípade Patent maďarská občianka v daňovom priznaní v roku 2014 predložila fiktívne doklady a neoprávnene si uplatnila nárok na odpočet DPH 600 000 eur, keď deklarovala vývoz patentu do Českej republiky. Polícia zadržala tri podozrivé osoby, nakoniec vzniesla obvinenie voči jednej. Páchateľke hrozí 7 až 12 rokov odňatia slobody, je väzobne stíhaná.

Ďalší odhalený prípad Camp sa týka podvodov na spotrebnej dani z tabakových výrobkov v objeme 1,5 milióna eur. Prípad podľa Imreczeho patrí medzi najvýznamnejšie prípady odhalenia podvodu na spotrebnej dani, ktorý má aj medzinárodný rozmer. Spolu s kriminálnym úradom FS pracovali na ňom kriminálne úrady finančnej správy v Nemecku a Poľsku. Organizátorom trestnej činnosti bol občan žijúci v Nemecku a krajinami nelegálne vyrobených cigariet boli najmä Nemecko a Veľká Británia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu