Utorok 19. 3.
Jozef
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.04.2015 13:08 | Správy | Politika

Lipšic zaútočil na Fica: Široký nemôže byť stíhaný, lebo by začal rozprávať

Juraj Široký nemôže byť pre kauzu Váhostav-SK stíhaný ani odsúdený, lebo by začal rozprávať. Takto si Daniel Lipšic vysvetľuje, prečo doteraz nebol podnikateľ obvinený a nemá ani zabezpečený majetok. 

Lipšic to vyhlásil počas parlamentnej rozpravy k návrhu novely Obchodného zákonníka, ktorý má pomôcť živnostníkom poškodeným z reštrukturalizácie Váhostavu-SK. "To, čo navrhuje Váhostav-SK, je podvodná reštrukturalizácia. Hlavný problém nie je v súčasnom zákone. Ak by bol, za sedem rokov by bol dávno zmenený. Problém je, že návrh Váhostavu-SK je v rozpore so zákonom a malo by nastupovať trestné právo. Predstavitelia Váhostavu-SK sa totiž dopustili niekoľkých trestných činov," uviedol Lipšic. Podľa neho ide o trestné činy zavineného úpadku, poškodzovania veriteľa, marenia konkurzného alebo vyrovnávacieho konania, zvýhodňovanie veriteľa a trestný čin podvodu.

Lipšic zdôraznil, že majetok Váhostavu-SK je 147 miliónov eur, záväzky 143 miliónov eur. "Všetky záväzky sú na 100 percent kryté majetkom. Platobná neschopnosť Váhostavu-SK nie je primárna, ale iba sekundárna a je potrebná iba časová reštrukturalizácia, teda odloženie splátok, ale bez objemovej reštrukturalizácie," myslí si. Poslanec je preto presvedčený, že Váhostav-SK má uhrádzať pohľadávky v plnej výške. "Napriek tomu Váhostav-SK žiada aj objemovú reštrukturalizáciu v sume takmer 100 miliónov eur. To znamená, že sa spoločnosti prihrá zisk 100 miliónov eur, ktorý sa nebude zdaňovať," avizoval.

V pléne sa zároveň pýtal, kde je Juraj Široký. "Prečo nie je obvinený? Prečo nemá zabezpečený majetok? Ak chceme získať dôkazy, musíme ich získať čo najskôr. Keď ide o drobného človeka, recesistu, toho stíhame za volebnú korupciu. Prečo nebola žiadna prehliadka vo Váhostave-SK? Prečo neboli zaistené listiny a počítače? Nestalo sa to kvôli prepojeniu Širokého a premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Ak by bol zatknutý, začne hovoriť. Preto dnes môže byť pokojný," povedal Lipšic.

Čo má spoločne Smer a Široký?

Na margo údajného prepojenia Širokého a Smeru-SD, ktoré predstavitelia vládnej strany opakovane odmietajú, Lipšic zdôraznil, že je potrebné ísť do minulosti, keď Smer vznikol. Podľa jeho slov Bohumil Hanzel, zakladajúci člen Smeru, hovoril o tom, ako strana vznikla za pomoci piatich sponzorov zastúpených vplyvným podnikateľom a hovoril o notársky overenej zmluve, kde je päť sponzorov uvedených ako sympatizant jeden až päť. "Bohumil Hanzel za tieto výroky nikdy nečelil trestnému oznámeniu za ohováranie ani civilnej žalobe za poškodenie dobrého mena," upozornil Lipšic a pýtal sa, či tým vplyvným podnikateľom zastupujúcim sympatizantov nie je náhodou Juraj Široký.

 

Premiér Fico nedávno zopakoval, že jeho strana nemá žiadnych oligarchov a celú kampaň pred parlamentnými voľbami 2016 si zaplatí z peňazí, ktoré dostali za výsledky v parlamentných voľbách 2012. Zároveň odmietol spájanie Smeru-SD s podnikateľom Jurajom Širokým. "Pán Široký nikdy neprispel na stranu Smer-SD. Nemá so stranou Smer-SD nič spoločné," vyhlásil Fico. Dodal, že na Slovensku je asi 40 významných podnikateľov a stretáva sa s nimi pri rôznych príležitostiach. "Tak, ako sa dnes stretávam pravidelne s pánom Sotákom, Világim, s Rosinovcami a s rôznymi ďalšími podnikateľmi," priznal Fico. Trvá však na tom, že strana nemá oligarchov a nechráni podnikateľov ako Široký. "Keby som mal niekoho chrániť, tak nepoviem, že ho má generálna prokuratúra zatvoriť," povedal Fico.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predlohou bol elektrický pickup Elona Muska.
Mobil, ktorý priláka všetky pohľady: Imidžovka pre zberateľov! Inšpiráciou je Muskov tátoš
Internetom sa šíria informácie o smrti kráľa Karola III: Briti konečene prehovorili!
(ilustračné foto)
Bratislavčania, pozor: Na známej ulici začnú stavebné práce, opravy potrvajú niekoľko mesiacov
Nemecký minister obrany Boris Pistorius (vpravo) na zasadnutí parlamentu v Berlíne.
Poľsko a Nemecko aktivujú tankovú koalíciu: Preberajú zodpovednosť za sily rýchlej reakcie
Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona počas tlačovej konferencie v Senci.
Foto
Veľké komplikácie na repre zraze: TOTO vyšetrenie poslalo domov 4 hráčov!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Biely dom potvrdil to, čím sa chválil Izrael: Smrť vysokopostaveného vodcu Hamasu
Vladimir Putin oslavuje ďalšie víťazstvo v prezidentských voľbách.
Pravda o prezidentských voľbách v Rusku odhalená: Týmto sa Putin rozhodne nebude chváliť
Neprišlo im zvláštne, že sú na pláži sami.
Foto
Na prvý pohľad nevinná fotka, no turistov vyšla draho: Za to, čo si dovolili na pláži, im hrozí vysoká pokuta!
Vladimir Putin (druhý sprava) sa zúčastňuje na koncerte pri príležitosti svojho víťazstva v prezidentských voľbách a 10. výročia anexie Krymu Ruskom na Červenom námestí v Moskve v Rusku spolu s protikadidátmi vo voľbách, vľavo Vladislav Davankov, druhý zľava Leonid Sluckij a vpravo Nikolaj Charitonov.
Putin a jeho protikandidáti na jednom pódiu: Jasný dôkaz o tom, ako to s voľbami v Rusku bolo
Zľava Marek Hrivík, Šimon Nemec, Oliver Okuliar, asisitent trénera Andrej Podkonický, tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
Skvelá správa: Slovensku môže na MS v Česku pomôcť aj TÁTO zámorská posila!
Jeden z najuznávanejších a najvplyvnejších módnych návrhárov.
Foto
Draží sa rezidencia ikony sveta módy: Prečo Lagerfeld († 86) nejedol vo svojom vlastnom byte?
(ilustračné foto)
Chodíte spať s mokrými vlasmi? Už to nikdy neurobíte: TOTO si vodíte do postele