Utorok 19. 3.
Jozef
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.04.2015 11:30 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Súdia úradníka obžalovaného z vydierania expremiéra Mečiara: Podľa znalca mal poruchu osobnosti!

Na bratislavskom súde pokračoval proces s ministerským exúradníkom, ktorý mal podľa obžaloby vydierať aj v mene expremiéra Mečiara. Podľa znalca bol hyperaktívny.

Pred trestným senátom bratislavského súdu v pondelok pokračoval proces s obžalovaným podnikateľom a bývalým štátnym úradníkom ministerstva privatizácie Ivanom Beňačkom, ktorý podľa obžaloby mal od roku 1998 vymáhať peniaze v mene exlídra ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara. Beňačku v novembri 2009 Okresný súd Bratislava I neprávoplatne odsúdil na desaťročný trest. Na pojednávanie v pondelok prišiel jeden znalec a dvaja svedkovia.

Podľa znalca Beňačka v minulosti netrpel závažnou duševnou chorobou, avšak psychiatri u neho zistili poruchu osobnosti. Nie však chorobný proces, ktorý by narušoval jeho rozpoznávacie schopnosti a ovládanie. "Ide o hyperaktívnu osobu, ktorá vedela rozpoznať nebezpečnosť svojho konania," povedal znalec. Bratislavský taxikár vypovedal, že Beňačka sa chválil, že robí v SIS a že pozná MečiaraVypovedala aj dcéra politika, ktoréj Beňačka rozprával, že "starý je nespokojný" Koho tým myslel, dcéra politika nevedela. Predseda senátu pojednávanie odročil na začiatok júla.

Čo povedal Mečiar?

Vlani v novembri Mečiar vypovedal ako svedok v tejto kauze už po tretí raz. "Moja odpoveď pre poškodených podnikateľov bola a je, že Ivan Beňačka nebol nikdy môj poradca a ani blízky. Bol som vypočutý prokuratúrou, že som mal cez neho vydierať, čo som nikdy neurobil. Obžalovaného nepoznám, nikdy som s ním nebol v kontakte. Stretol som sa s ním dva razy - raz pri stretnutí so študentmi a druhý raz sa to týkalo televízie Markíza. Nikdy som nežiadal nikoho o financie cez neho," uviedol na pojednávaní Vladimír Mečiar.

"Od Beňačku som dostával výhražné sms správy a telefonáty, aby som mu odovzdal peniaze pre starého (Mečiara, poznámka TASR). Vzhľadom na odstup si nepamätám na všetky okolnosti. Obžalovaný mi bol predstavený ako vplyvný človek. Nepamätám si presne, kedy a aké sumy požadoval. Sumy, ktoré som mal platiť, postupne znižoval," povedal na pojednávaní okrem iného podnikateľ Klátik.

 

Bol aj vo vyšetrovacej väzbe

Ivan Beňačka strávil istý čas vlani v júni v cele policajného zaistenia, keď sudca Okresného súdu Bratislava I vydal na neho príkaz na zatknutie, pretože sa obžalovaný nedostavoval na pojednávania.

Vo veci sa nekonalo na bratislavskom nižšom súde štyri roky, jedným z dôvodov bolo aj úmrtie prísediaceho senátu. V júni 2010 odvolací Krajský súd v Bratislave napadnutý rozsudok v prípade Ivana B. zrušil v celom rozsahu a vec vrátil súdu prvého stupňa, aby ju v potrebnom rozsahu znovu prerokoval a rozhodol. Na desaťročný nepodmienečný trest odňatia slobody odsúdil Ivana Beňačku už 18. novembra 2009 trojčlenný senát Okresného súdu Bratislava I. Beňačka je podozrivý, že od roku 1998 vymáhal peniaze v mene vtedajšieho lídra ĽS-HZDS Mečiara a vydával sa za jeho priateľa, ako aj za vysokého predstaviteľa Slovenskej informačnej služby.

Otvoriť galériu

V kauze v minulosti vypovedal okrem iných ako svedok exriaditeľ SIS Jozef Magala, ktorý poprel, že by Ivan B. bol príslušníkom SIS. Podnikateľ Kočner zase vo svojej výpovedi priblížil, že Ivana Beňačku poznal ešte z čias kauzy sporov o vlastnícke práva v televízii Markíza a následne sa na neho táto osoba nakontaktovala počas viacerých stretnutí v bratislavských reštauráciách, kde sa predstavovala ako riaditeľ 4. odboru SIS. Do tejto funkcie ho malo nominovať HZDS. Poškodený podnikateľ opísal stretnutia, na ktorých Beňačka tvrdil, že Mečiar má záujem o to, aby Kočner vyhral voľby na post primátora.

Za najskôr 16 597 eur, potom 33 194 eur, neskoršie 165 970 eur mu mali pomôcť tak, že by zverejnili kompromitujúce materiály na vtedajšiu protikandidátku Kočnera - Moniku Flašíkovú Beňovú. Podľa obžaloby sa Beňačka predstavil Kočnerovi ako príslušník SIS a ponúkal mu pomoc a ochranu v komunálnych voľbách, ak mu zaplatí. Na ďalších stretnutiach mal žiadať od Kočnera ďalších 33 194 eur, avšak potom už peniaze vymáhal aj v mene Mečiara. Po zaplatení by Kočner "už nikdy nemal mať problémy". Podnikateľ mu peniaze odmietal odovzdať a dožadoval sa stretnutia s Mečiarom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Obľúbený herec Tomáš Maštalír
Foto
Maštalír vyvetral krásnu manželku Kristínu: Môže TAKTO vyzerať pol roka po PÔRODE?!
Šelma útočila na všetkých, ktorí jej prišli do cesty.
Foto
Krvavá spoveď obetí po útoku šelmy v Liptovskom Mikuláši: Medveď hrýzol do brucha, roztrhal ruku!
Incident treba vždy nahlásiť  čo najdetailnejšie.
Špinavé praktiky podvodníkov: Neuveríte, čo využívajú! Ženu tak obrali o pekný balík
V telerozhlase už čoskoro neostane ani kameň na kameni.
Hromadná pripomienka SaS k zmenám v RTVS: Podporilo ju vyše 11-tisíc ľudí
(ilustračné foto).
Obrovské nešťastie: Autobus sa zrazil s kamiónom, 11 študentov je mŕtvych
(ilustračné foto)
Vstup do eurozóny vidí vláda nádejne: Zavedenie eura je na dosah, prečo sú občania skeptickí?
Polícia obvinila z drogovej trestnej činnosti viacero osôb
Foto
Policajti prekazili drogový biznis: Obvinili niekoľko osôb! Sila, čo všetko odhalili
(ilustračné foto)
USA hovorí o podpore, Čína zúri: Na zásah nemajú právo! Niečo také si neprajú
Nevideli ste Vieru?
Foto
Polícia intenzívne pátra po Viere: TU ju videli naposledy! Odvtedy sa po nej zľahla zem
Manželku Veroniku podporuje v kandidatúre do europarlamentu.
Sajfu čaká nový džob: Za jedným stolom s prezidentskými kandidátmi! Pomôže mu s otázkami Ostrihoňová?
Pri cisárskom reze lekári zistili, že metastázy napadli chrbticu aj kĺby.
Foto
Veronika si v tehotenstve vypočula krutú správu: Posiata nádormi! Po pôrode je synček v inkubátore
Foto
Tenisová hviezda v slzách: Nové detaily smrti partnera a dojemné odkazy!