Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.04.2015 16:21 | Správy | Peniaze

Ste zaťažení na značkové veci? V týchto krajinách ich kúpite najlacnejšie!

V ktorej krajine sveta je najlacnejší iPhone 6, kde sa dajú kúpiť najlacnejšie tenisky Adidas, či stráviť najlacnejší víkend? 

Podľa prieskumu Deutsche Bank je najdrahšou krajinou sveta Austrália, zatiaľ čo nákupy v Európe a Japonsku sa v priebehu minulého roka zlacnili. Bezkonkurenčne najlacnejšou veľkou ekonomikou sveta je ale India. To sú závery každoročného prieskumu, v ktorom Deutsche Bank porovnáva kúpnu silu v jednotlivých krajinách sveta. Štúdiu tento týždeň zverejnil britský denník Guardian. Podľa prieskumu Deutsche Bank sú USA aj napriek silnému kurzu dolára najlacnejším miestom napríklad na kúpu telefónu iPhone 6. V Spojených štátoch ho záujemca dostane za 650 USD (601,07 eura), zatiaľ čo v Brazílii ho to vyjde takmer dvakrát viac, až na 1254 USD.

USA sú aj jedným z najlacnejších miest na svete, ak si chce človek kúpiť džínsy Levi's 501. V New Yorku ho to vyjde na 54 USD, ešte lacnejšie ich ale môže získať v kanadskom Toronte (42,70 USD) a indickom Bombaji (34 USD). Naopak, v Singapure, Hongkongu a pevninskej Číne stoja zhruba dvakrát toľko, v Singapure napríklad okolo 103 USD. Na druhej strane, v Brazílii sa oplatí kupovať tenisky značky Adidas. Tenisky Adidas Superstar 2 môže zákazník v Brazílii získať za 49,50 USD, zatiaľ čo v Japonsku za 62,50 USD a napríklad v Mexiku za vyše 72 USD. Najdrahším miestom na kúpu týchto tenisiek je Nemecko, napriek tomu, že je to domovská krajina výrobcu (sídli v Herzogenaurachu). V Nemecku stoja okolo 130 USD a podobnú sumu zaplatí záujemca aj v susednom Francúzsku.

V prípade kúpy auta si aj naďalej drží pozíciu najdrahšej krajiny sveta mestský štát Singapur. Volkswagen Golf tu vyjde na 112.818 USD, zatiaľ čo v Bombaji len na 11.345 USD a napríklad v Moskve na necelých 14.100 USD.
Prieskum Deutsche Bank okrem toho poukazuje aj na ceny za niektoré služby, či návštevu kina, náklady na štúdium, strávenie víkendu, alebo koľko vyjde človeka rande. Podľa prieskumu sa do kina oplatí ísť v Indii alebo v Malajzii. V Bombaji stojí lístok len 3,80 USD, v Naí Dillí okolo 4,50 USD a malajzijskom hlavnom meste Kuala Lumpur 4 USD. Vo švajčiarskom Zürichu si však návštevník kina zaplatí okolo 19,70 USD. Prieskum zároveň zistil, že najlacnejším miestom na štúdium MBA je Nemecko. Poplatky tu vyjdú zhruba na tretinu tých, ktoré musí človek investovať do štúdia na amerických univerzitách. No plat ponúkaný absolventom dosahuje asi 80-85 % z hodnoty ponúkanej v USA.

 

India je z pohľadu nákladov ideálnou krajinou aj na strávenie víkendu. Jednoznačne vedie Bombaj, kde odhadované náklady vychádzajú na 507,70 USD a za ním je Naí Dillí (takmer 547 USD). Prekvapujúco atraktívnym mestom je Tokio s nákladmi okolo 750,50 USD a kanadské mestá Ottawa a Toronto (759 USD a 755,20 USD). Naopak, drahé víkendy ponúkajú Sydney (2164 USD), Paríž (1530 USD) a Londýn (1748 USD), pod čo sa podpisujú najmä vysoké ceny ubytovania v hoteloch.
Rovnako aj pri plánovaní schôdzky ponúkajú indické mestá najnižšie náklady, keď napríklad rande v Bombaji vyjde zhruba na 24,70 USD. Naopak, napriek oslabeniu jenu je aj naďalej jedným z najdrahších miest na rande Tokio (103,50 USD). Ešte drahším je San Francisco (104,60 USD). Nemecký prieskum ako náklady na schôdzku definuje "cestu taxíkom, hamburgery v McDonalde, nealkoholický nápoj, pár pív a dva lístky do kina".

Pred štyrmi rokmi, keď Deutsche Bank so štúdiou začínala, bola najdrahším rozvíjajúcim sa trhom na svete Brazília, ktorá prekonávala v niektorých kategóriách aj Spojené štáty. Hodnota miestnej meny však v posledných rokoch klesla a stlačila ceny bližšie k úrovni, ktorá sa pri krajinách rozvinutých tak ako Brazília očakáva.
Podobný prieskum ako Deutsche Bank realizuje roky britský týždenník The Economist. V rámci svojho Big Mac Indexu porovnáva ceny najväčšieho hamburgeru firmy McDonald Big Mac. Podľa tohto prieskumu je najlacnejšou krajinou Ukrajina, kde si ľudia za jeden dolár môžu kúpiť najviac Big Macov, zatiaľ čo najdrahšou je Švajčiarsko.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Na krajinu sa rúti sneh a mráz: Meteorológovia varujú! Môžu poškodiť úrodu
Hororová lúpež v Štítniku: Traja ozbrojenci vtrhli do domu, ľuďom dali na hlavy kukly a...
(ilustračné foto)
WHO má strach: Hrozí svetu ďalšia pandémia?! Úmrtnosť je mimoriadne vysoká
Doktor Kubiš sa môže pochváliť 80-percentnou úspešnosťou liečby.
Sexuológ Ivan Kubiš má po covide oveľa viac práce: Impotentných mužov lieči vlnami!
(ilustračné foto)
Slováci, to tu už dlho nebolo: Príde to v noci a platí výstraha prvého stupňa!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Strašná spúšť v Stropkove: Postavia v osade byty? Takmer 50 ľudí nemá strechu nad hlavou
Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj.
Pre Ameriku má drsný odkaz Rusko aj Zelenskyj: Prichádza pomoc príliš neskoro?!
Slováková zostala zhrozená po tom, ako zbadala izbu.
Nela Slováková ZHROZENÁ po ubytovaní v luxusnom hoteli: Ty p*čo, povraciam sa! Za TOTO zaplatila 800 eur na noc
Vodič vošiel do protismeru a spôsobil nehodu.
Foto
Z auta ostala kopa šrotu: O tom, čo sa stalo, nemohol vodič tušiť! Môže sa to stať každému
(ilustračné foto)
Chráňte svojich psíkov! Šíri sa NÁKAZA srdcovým červom: Desivé, čo parazit spôsobuje
(ilustračné foto)
Tínedžerka na východe mala chlapcovi zaplatiť za sex: Láska za 3 eurá so šokujúcim záverom!
Magda Šebestová (38).
FotoVáš Tip
Desivá NEHODA missky Šebestovej: Chvíľa nepozornosti ju stála veľa! S TÝMTO sa môže rozlúčiť