Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.04.2015 00:28 | Správy | Domáce správy

Teodor na Chopku riskoval život: Padal som 300 metrov, potom sa stal zázrak!

Stovky metrov sa Teodor (15) rútil strmým zasneženým Rentranslačným žľabom a nemal žiadnu šancu zastaviť sa.

Keď ho našli záchranári, neverili vlastným očiam, stal sa zázrak. Chlapec bol pri vedomí, mal poranenú ruku, niekoľko odrenín, ale bol bez ťažkých zranení. Aj lekári tvrdia, že sa druhýkrát sa narodil. Bol to desivý tristometrový pád, ktorý mladý Teodor (15) nemal šancu zastaviť. Jeho jediná myšlienka bola, či to prežije. „Od skál som sa odrážal lyžiarkami. Na hlave som mal našťastie prilbu, na rukách rukavice,“ vysvetľuje, akoby sa nič nestalo. Prvýkrát sa na lyže postavil v piatich rokoch.

 

Väčšinou lyžuje na zjazdovkách doma v Dolnom Kubíne, ale v stredu 15. apríla Teodor, jeho bratranec a sesternica si zašli do Jasnej. Vyviezli sa na Chopok a zaujali ich Dereše. Teodor si pred lyžovačkou chcel ešte odfotiť vtáka na skale nad Retranslačným žľabom. Odopol si lyže, urobil krok a už sa rútil dole strmým žľabom. „V ten deň som nič nestihol okrem toho, že som sa druhý raz narodil,“ smeje sa mladý šťastlivec.

Otvoriť galériu

„Nie som žiaden vášnivý fotograf, ale milujem vtáky a jedného som sa nad Chopkom snažil odfotiť. Najprv som sa chcel zachytiť sesternice, ale hneď som si uvedomil, že by som ju strhol dole,“ dodal. Prvý ho našiel v doline lyžiar, na ktorého Teodor vykríkol od radosti, že žije. O minútu boli pri chlapcovi aj profesionálni záchranári na snežnom skútri.

Otvoriť galériu
Miesto nešťastia.
Zdroj: th, at
Dole v Derešskom kotle, kam dopadol, mali práve cvičenie. „Pri chlapcovi sme boli okamžite. Bol trochu otrasený, sťažoval sa na pravé zápästie a ľavú nohu,“ dodal jeden z nich. Sanitka RZP ho odviezla do Liptovského Mikuláša. Ani lekári nechceli veriť, že Teodorovi skoro nič nie je. Popoludní si poňho do nemocnice prišiel otec. Teodor si zo svojho pádu nič nerobí. „V pondelok už idem do školy. Trocha budem mať problém s písaním, lebo mám pravú ruku v sadre. Ani hokej chvíľu hrať nebudem, ale pozriem si v televízii majstrovstvá sveta,“ dodáva Teodor, ktorý sa druhýkrát narodil.

Poistenie v horách

Riaditeľ HZS Jozef Janiga:

„Takéto úrazy v horách nie sú zriedkavé, väčšinou nebývajú šťastné konce. Poistenie lyžiarov sa vzťahuje len na vyznačené zjazdovky. Ak niekto nemá špeciálne poistenie do hôr, musí si technický zásah HZS plne uhradiť. Lekárske ošetrenie ukázala zdravotná poisťovňa. Konkrétne u tohto chlapca nebudeme požadovať žiadnu úhradu, lebo nemá ešte osemnásť rokov. Zásah by inak stál asi 300 €.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdnu radu po odvolaní Mazáka dočasne povedie tento muž: Čo bude ďalej?