Prečo? Má to čo dočinenia so psami, dievčatami, výstavou World's fair i farmaceutickými spoločnosťami... Príbeh hroznovej zmrzliny je komplikovanejší, ako by sa dalo predpokladať.
Po úspešnom objave mliečneho zmrzlinového pohára v roku 1874 vynálezca Robert Green z Philadephie začal riešiť špecifické požiadavky svojich zákazníkov. Green v rozhovore pre noviny Pennsylvania Inquirer smelo vyhlásil: "Ľudia sú už unavení z vanilky a čokolády. Chcú niečo viac." To, čo Green nevedel bolo, že hrozno obsahuje špeciálnu látku anthocyanín, ktorá predchádza zmrazeniu."
Spoločnosti ako Baskin Robins urobili niekoľko márnych pokusov, no neuspeli práve kvôli spomínanej látke. Až do roku 1976 nedošlo k žiadnemu posunu. Vtedy sa však na scéne objavil Ben, jeden zo zakladateľov firmy Ben a Jerry´s, ktorý bol motivovaný stávkou so spoločníkovou atraktívnou sestrou Becky.
Ben pre magazín People v roku 1984 priznal, že sa pokúšal Becky zbaliť a sľúbil vytvorenie špeciálnej príchute len pre ňu. Vzdelaná slečna, vediac históriu problému výroby hroznovej zmrzliny, súhlasila. Ben síce hroznovú zmrzlinu nevyrobil, no aj napriek tomu prekonal všetky očakávania. Do zmrzliny nepridával iba šťavu z hrozna, ale aj hroznové šupky, ktoré zabezpečili vynálezu pevnejšiu konzistenciu. Vznikol akýsi krém.
"Becky bola ohromená. Boli sme sami v jej dome. Nabral som jej kúsok zmrzliny. Zasmiala sa a ja som bol konečne šťastný. Stále nemohla uveriť, že som to dokázal. Nikdy však nezabudnem na to, čo sa dialo ďalej."
"Becky dala ochutnať aj svojmu psovi," pokračoval v rozprávaní Ben. "Zdalo sa, že mu chutí, no po chvíli len stuhol a padol mŕtvy na zem. Vtedy som ešte netušil, že anthocyanin je pre psy toxický. Becky bola zničená. Jediné, čo som vynašiel, bol smrtiaci jed pre psy. Vedel som, že u nej viac nemám šancu."
Ben odovzdal túto informáciu farmaceutickému priemyslu. Komora FDA v roku 1982 preventívne zakázala akékoľvek testy s hroznovou zmrzlinou. Tento zákaz je stále aktuálny a platí až do roku 2028.