Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.04.2015 22:15

Vládnemu Smeru to pre zatiaľ nevyšlo: Odvolávanie Fígeľa im trvalo dlhšie než čakali

Vládnemu Smeru-SD sa zatiaľ šéfa KDH Jána Figeľa nepodarilo odvolať z funkcie podpredsedu Národnej rady SR. 

Návrh bol podaný dnes podvečer. Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) najskôr avizoval, že to urobí, až keď skončí diskusia k skrátenému legislatívnemu konaniu o zmenách v reštrukturalizáciách. Napokon postupoval inak.

Diskusia k návrhu na odvolanie Figeľa sa začala pred 20.00 h. Prihlásilo sa do nej asi 15 rečníkov, najmä z radov opozície. Väčšina poslancov sa postavila za Figeľa. KDH, OĽaNO a Most-Híd avizovali, že ak Smer-SD Figeľa odvolá, stiahnu svojich ľudí zo všetkých funkcií v parlamente.

Prakticky to znamená, že vo vedení parlamentu zostanú len zástupcovia Smeru-SD, keďže post podpredsedu parlamentu by mala opustiť okrem Figeľa aj Erika Jurinová (OĽaNO). Opozícia sa má na protest vzdať aj postov predsedov a podpredsedov parlamentných výborov. Peter Pollák z OĽaNO sa má vzdať funkcie rómskeho splnomocnenca vlády. "A vládnite si sami až do volieb," odkázal líder OĽaNO Igor Matovič.

 

Opoziční poslanci označujú zámer Smeru-SD odvolať Figeľa za pokus potrestať človeka, ktorý chcel štátu na diaľniciach ušetriť peniaze. Podľa opozície prekazil Figeľ ako minister dopravy megakšeft s diaľnicami, ktorý si ešte prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD) pripravovala.

Smer-SD chce Figeľa odvolať preto, že je podľa neho zodpovedný za situáciu, v ktorej sa ocitli veritelia stavebnej spoločnosti Váhostav-SK.

"Nič iné si tento človek nezaslúži. Niekto musí niesť politickú zodpovednosť. Ak zoberieme konkrétne faktúry živnostníkov, eseročiek a malých akcioviek, podstatná časť z nich vznikla v troch veľkých zákazkách podpísaných Jánom Figeľom v rokoch 2011 a 2012. Podstatnú časť problémov spôsobil pán Figeľ, ktorý politicky tlačil na firmy a tie ponúkli nereálne ceny," povedal premiér s tým, že na odvolanie Figeľa má Smer-SD morálne právo.

K odvolávaniu pristúpili sociálni demokrati v rámci mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chce vláda prijať opatrenia na ochranu veriteľov veľkých firiem v reštrukturalizáciách. K týmto krokom pristúpil kabinet v súvislosti so situáciou v stavebnej spoločnosti Váhostav-SK. Tá neplatila svojim dodávateľom, dnes je v reštrukturalizácii a malým veriteľom chce vyplatiť 15 percent z dlhovaných peňazí. Vláda chce dať veriteľom viac.

Opozícia upozorňuje, že to zaplatia daňoví poplatníci, ktorí sa tak podľa nej zložia na dlhy Juraja Širokého. Nad ním podľa opozície drží Smer-SD ochrannú ruku. Sociálni demokrati trvajú na tom, že so Širokým nič nemajú a za situáciu vo Váhostave-SK vinia Figeľa.

Poslanci sa dohodli, že dnes budú rokovať do 22.00 h. Do tohto času nestihli vystúpiť všetci prihlásení rečníci. Jedenásti čakatelia si musia počkať do štvrtka rána (16.4.). Diskutovať začnú o 9.00 h. Keď ukončia rokovanie o Figeľovi, mali by tajne hlasovať o jeho odvolaní. Následne by sa mali vrátiť k zmenám v reštrukturalizáciách, ktoré navrhuje vláda prijať v zrýchlenom režime.

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
(ilustračné foto).
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov